Nästa artikel
Bentley går som tåget – rekordsiffror för tredje året i rad
Nyheter

Bentley går som tåget – rekordsiffror för tredje året i rad

Publicerad 17 mars 2023
Lyxbilsmärket Bentley håvar in pengar och ökar leveranserna, visar nya siffror.

Bentley ingår numera i samma division som Audi i den stora VW-koncernen. I samband med att Audi presenterade förra årets resultat stod det också klart att Bentley kan fira nytt leveransrekord – för tredje året i rad.

Förra året levererade Bentley 15 174 bilar, en ökning med 3,5 procent jämfört med 2021. Omsättningen ökade med nästan 19 procent.

Att leveranserna ökat trots komponentbrist och störningar i leveranserna av delar beror på att VW-koncernen, precis som de flesta andra stora biltillverkare, blivit bättre på att prioritera de mest lönsamma bilmodellerna i produktionen.

Bentley tjänar ungefär lika mycket per bil som Volkswagen gör på 18 bilar.

En halv miljon per bil

Mest intressant är att rörelsemarginalen ökade till 20,9 procent, den bästa siffran någonsin och en rejäl ökning mot 2021 års siffra på 13,7 procent – även det bättre än de flesta ”massbilstillverkare”. Att vinstmarginalen ökat beror också på att kunderna i högre grad väljer olika tillval, som Bentley tar bra betalt för, och köper olika specialversioner som säljs i begränsad upplaga.

Vinsten innebär att Bentley i nuläget tjänar 520 000 kronor per levererad bil, räknat på rörelseresultatet. Det är nästan 18 gånger mer än Volkswagens snittvinst per bil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 17 mars 2023 Minns att på 80-talet (?)…
  • 17 mars 2023 "Vinsten innebär att Bentley…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.