Nästa artikel
Ferraris rekordsiffror: 1,4 miljoner i vinst – per bil
Nyheter

Ferraris rekordsiffror: 1,4 miljoner i vinst – per bil

Publicerad 5 maj 2021
Ferrari levererar imponerande siffror för första kvartalet. Vinsten per bil är hela 1,4 miljoner kronor och vinstmarginalen har ökat.

Det är ingen hemlighet att Ferrari är ett av de bilmärken som tjänar mest pengar per såld bil. En viktig anldening är det superstarka varumärket och de låga tillverkningsvolymerna.

Förra året kunde Ferrari redovisa en vinstmarginal som var dubbelt så hög som för Porsche – och nästan sju gånger högre än för Volvo. Nettovinsten per bil låg på 1,1 miljoner kronor.

Så hur har coronapandemin påverkat Ferraris försäljning? Inte särskilt mycket, visar det sig. När kunderna inte kunnat resa verkar många istället ha unnat sig en ny bil.

Vinsten upp med 19 procent

Under årets första kvartal redovisade Ferrari ett rörelseresultat före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar (så kallat ebitda) på 3,8 miljarder kronor – 19 procent högre än samma period förra året.

Med tanke på att Ferrari levererade 2 771 bilar – något fler än förra året – landade vinsten per bil på knappt 1,4 miljoner kronor. Vinstmarginalen är 37 procent, ännu högre än siffran för förra året som låg på imponerande 34 procent.

Ferrari ska lansera märkets första suv-modell, Purosangue, nästa år och 2025 kommer märkets första elbil.

Allt är dock inte helt positivt. Ferrari har tvingats skjuta upp vissa ekonomiska mål ett år på grund av pandemin, och även planerna på att ytterligare bredda varumärket utanför bilvärlden har tillfälligt skalats ned.

Läs också: Ferraris drömsiffra – som ingen annan kommer i närheten av

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.