Nästa artikel
Audi firar rekordvinst med stor elbilsoffensiv
Nyheter

Audi firar rekordvinst med stor elbilsoffensiv

Publicerad 2023-03-17 09:10
Audi har rapporterat märkets högsta vinstsiffra någonsin. Under de kommande åren ska mängder av elbilar lanseras, men förbränningsbilarna fasas ut helt först 2033.

Audi ska precis som många andra märken lansera flera nya elbilsmodeller de kommande åren. Audichefen Markus Duesmann bekräftar nu att märket ska visa upp 20 nya modeller till 2025, varav hälften av dem blir elbilar.

Först 2033 siktar Audi på att helt sluta bygga bilar med förbränningsmotor. Från och med 2026 är dock tanken att enbart lansera elbilar och 2027 ska det finnas en eldriven Audi i alla viktiga segment.

– Vi står inför det största produktinitiativet i vår historia, sa Markus Duesmann på märkets årliga konferens.

Först ut blir suven Q6 e-tron som – logiskt nog – hamnar mellan dagens Q4 e-tron och Q8 e-tron. Det blir plattformen PPE som utgör grunden i Q6 e-tron, med stöd för 800-voltsteknik och snabbladdning på 270 kW.

”Vi står inför det största produktinitiativet i vår historia”

En tredje suv i Audis elbilsutbud, Q6 e-tron, vintertestas just nu.

Vid sidan av den kommer också en instegsmodell med eldrift som hamnar under Q4 e-tron storleksmässigt. I princip blir det en ersättare till dagens Audi A3 och den ska premiärvisas omkring 2025.

Vilken plattform den ska bygga på är oklart, men det skulle kunna vara MEB-arkitekturen som Volkswagen ID.3 och Cupra Born bygger på. Mer troligt är att det blir SSP, en helt ny plattform som utvecklas inom VW-koncernen med stöd för 800-voltssystem och samma snabbladdningseffekt som PPE-arkitekturen.

Även ersättarna till dagens A4 och A6 kommer med eldrift, där åtminstone A6-modellen ska finnas med kombikaross.

Audi presenterade även förra årets resultat. Precis som för konkurrenten BMW blev Audis vinst rekordhög trots komponentbrist och störningar i produktionen. Vinsten ökade med 40 procent jämfört med 2021 och blev den högsta i företagets historia.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 2023-03-19 12:22 Mr Snoid skrev: Pi skrev:…
  • 2023-03-19 11:42 Pi skrev: Guran - även du…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.