Nästa artikel
Bentayga Speed fortfarande snabbaste suven enligt Bentley
Nyheter

Bentayga Speed fortfarande snabbaste suven enligt Bentley

Publicerad 12 augusti 2020 (uppdaterad 12 augusti 2020)
Heffaklumpen uppdateras och klår både Tesla Model X och Lamborghini Urus. Men inte på alla punkter.
Bentleys första suv Bentayga fick sig en uppdatering tidigare i somras. Nu följer även en uppdatering av krutvarianten Bentayga Speed.

Motorn, en sexliters W12 på 635 hästkrafter och 900 Newtonmeter i vrid, har lämnats oförändrad. Bentley hävdar att prestandan fortsatt befäster Bentayga Speed som världens snabbaste serietillverkade suv. Den stora klunsen gör 0-100 kilometer i timmen på 3,9 sekunder.

Vän av ordning vill kanske här inflika att Tesla Model X med sina 2,8 sekunder är snabbare. Men Bentley baserar sin benämning på maxhastigheten, vilken i Bentayga Speed är satt till 306 kilometer i timmen (i Tesla Model X Performance-version är maxhastigheten 261 kilometer i timmen). 

Även Lamborghinis biff Urus är snabbare till hundra än Bentayga Speed (3,6 sekunder), men också den suven har lägre maxhastighet: 305 kilometer i timmen. 

Läs även: Vi Bilägare provkör Lamborghini Urus

Det som är nytt i uppdateringen av Bentayga Speed är att man lagt till cylinderdeaktivering med möjlighet att stänga av upp till sex cylindrar åt gången. Det här ska kunna ge bränslebesparingar, även det faktum att motorn tillfälligt kan kopplas bort från växellådan under jämn hastighet.  

Utseendemässigt har suven fått smärre förändringar i strålkastare och grill. Att det är Speed-varianten går att känna igen på svarta inramningar och detaljer, förlängd takspoiler och specialdesignade stötfångare fram och bak. 

Bentley kommer enbart att sälja Bentayga Speed på platser där de anser att behovet av 12-cylindriga suvar är stort, och ger som exempel USA och Mellanöstern samt regioner kring Stilla Havet och i Asien. 

Diskutera: Vad tycker du om Bentley Bentayga Speed?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.