Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bensin tappar mot diesel och etanol

Publicerad 24 januari 2012 (uppdaterad 25 januari 2012)
Försäljningen av bensin rasade med hela sju procent under 2011. Minskningen är den största någonsin för ett enskilt år.

Totalt såldes 4 230 000 kubikmeter bensin under fjolåret, visar preliminära siffror från Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI). Det är sju procent eller 320 000 kubikmeter mindre jämfört med 2010.

Samtidigt ökade försäljningen av diesel med två procent och det såldes 13 procent mer E85. Ulf Svahn, vd på SPBI, kallar bensinen 2011 års förlorare.

– Kostnadsbilden jämfört med E85 är en förklaring men även fokus på snåla dieselbilar med lägre CO2-utsläpp, säger han i en kommentar.

Den totala försäljningen av drivmedel uppgick i fjol till 9 740 000 kubikmeter, en minskning med 170 000 kubikmeter eller två procent i jämförelse med 2010.

Om den minskade försäljningen beror på mer effektiva bilar eller om biltransporterna i själva verket minskat är ännu inte fastställt.
 
Diskutera: Vad tycker du om statistiken?

Kommentarer

#1 • 24 januari 2012
Thommys
Ekonomin styr motorvalet för de flesta. Dieslar har lättare att komma under 120 g/km för CO2. Sedan är det fler som fått klart för sig hur trevlig en modern diesel är att köra. Modern och modern, de har varit pigga i över tio år. Men det tar ett tag innan alla tar det till sig.
#2 • 24 januari 2012
Juppe (not verified)
Det är väl dyrare än någonsin att köra diesel? Folk tror att de gör miljön en tjänst genom att köra diesel, när det i själva verket är tvärtom. Klimatlobbyn har lyckats. Svensson tror att miljö = klimat och att co2 är en förorening.
#3 • 24 januari 2012
Per_K
Att diesel ökar är inte så konstigt, då det blivit förmånligt att köpa nya miljöklassade dieselbilar tack vare befrielsen från fordonsskatt i fem år. I debatten är det stor fokusering på utsläpp av koldioxid, vilket också ökat intresset för dieselbilar. Men de ger också större problem med hälsofarliga utsläpp - främst de små och farliga partiklarna som inte fångas upp i partikelfilter. Det är beklagligt att inte detta uppmärksammas mer, liksom möjligheterna att minska utsläppen av såväl de farliga partiklarna samt växthusgaser genom en satsning på biogas. Stadsbussar drivna med lokalt producerad biogas i stället för diesel skulle ge många miljömässiga fördelar - men det krävs investeringar.
#4 • 25 januari 2012
PREVIA
"För bara några få år sedan var Sverige hopplöst efter Europa sett till andelen dieselbilar som såldes i landet. Men en efter en lanserades miljöklassade dieselbilar och svenskarna fick upp ögonen för bilar som når 100 mil eller längre per tank. Nu har det gått så långt att svenskarna procentuellt köper fler dieselbilar än genomsnittseuropén. Under årets nio första månader utgör andelen sålda dieselbilar i Sverige 60,9 procent av den totala nybilsförsäljningen. Det kan jämföras med snittet nere på kontinenten som är ungefär 55 procent." Skriver Matias Rabe i Teknikens värld. Nu kan man Gratulera oss Svenskar för att vi köper fler dieselbilar än genomsnittseuropén. Och här är resultatet för dom 86 % som bor i tätort och 89 % av befolkningen som jobbar där. "Analysen av trafikregistreringarna, som sammanlagt omfattar ungefär 4 miljoner fordon, visar att ungefär 60 % av utsläppen av kväveoxider, NOx, på Hornsgatan sker från dieseldrivna fordon trots att de endast utgör 30 % av det totala antalet fordon." En omfattande medicinsk studie, Lungcancer i Stockholm, fann ett tydligt samband mellan kväveoxider (som indikator för alla luftföroreningar) och cancer. Redan vid en exponering för halter på 30 mikrogram per kubikmeter som årsmedelvärde kunde man konstatera en 50-procentig ökning av lungcancerfallen. Partiklar i luft står allmänt sett för de största miljörelaterade hälsoskadorna av luftföroreningar och kan medföra såväl luftvägsproblem som hjärt-kärlsjukdomar. Forskningen visar att partiklarna medför tusentals fall av förtida död i Sverige och halterna på Hornsgatan tillhör de högsta i landet. "Ulf Svahn, vd på SPBI, kallar bensinen 2011 års förlorare." Men jag skulle nog säga att Svenska folket är den största förloraren när dieseln ökar även om den moderna dieseln är trevlig att köra. Här visar man hur man lagar dieselbilens partikelfilter som när det var nytt bara släppte igenom 10 % av alla partiklarna i avgaserna. http://www.youtube.com/watch?v=FI-RaJ7g214&feature=related
#5 • 25 januari 2012
matda
Jag kan bara hålla med PREVIA. Utvecklingen går åt fel håll. Att byta ett fossilt bränsle (bensin) mot ett hälsofarligare fossilt bränsle som diesel är så dumt att det gör ont. Förutom våra politiker har motorjournalister har en stor skulld i detta som lurat på svenska folket dieselbilen.
#6 • 25 januari 2012
Serber
Thommys jo det är sant men skatten ligger fortfarande inte i höjd med en bensinbil, en bensimotor som släpper ut 150g co2 kostar lika mycket i skatt som en miljödiesel när dom fria åren är över eller en som ligger strax över gränsen sen får man lägga till partikelfilter som ska bytas och det varierar kraftigt från bil till bil, Audi och BMW ska ha ca17.000kr för filter + arbete, Volvos DRIVe motor 10.000kr, Kia Ceed kostar 25-30.000kr, Passat 22.000kr. Bor man i stan kan man köra gas för dom går att köra på vanlig soppa också om man känner för det.
#7 • 25 januari 2012
Thommys
Serber, det är inte många av de som köper nytt som har kvar bilen mer än fem år. Det som köper nytt ser till sin egen del. Hur andrahandsvärdet är när bilen är mer än fem år är svårt att sia om, lika så vad de olika bränslena kostar då i för hållande till varandra. En person som köper nytt och behåller bilen i tre år överlåter även skattefriheten i ett par år till nästa ägare. Så jag tror inte att den första ägaren förlorar så mycket på att fordonsskatten är högre än för en bensinbil efter fem år. Vad partikelfiltren kostar är inte så intressant om man inte vet hur ofta de måste bytas. Det är avhängt av hur bilen körs och säkert även på vilket bilmärke det är frågan om.
#8 • 26 januari 2012
eduardovitch
Biljournalisterna borde ta sitt ansvar och deklarera alla mätbara föroreningar i tester, inklusive NOx. Namnet miljöbil för dieslar borde omgående förbjudas och skattefriheten för de samma bör tas bort. Det endast MB ML-klass som renar NOx med Ureatvätt. Tekniken finns hod många andra biltillverkare, men de väntar för att få folk att köpa nytt igen efter ett par år...
#9 • 26 januari 2012
Thommys
eduardovitch, ja Mercedes erbjuder €6-motorer (inte bara till ML) och det är mycket bra. Men de är dyrare och har sämre prestanda än motsvarande €5 motor. Därför säljs de inte i den omfattningen man skulle önska. När konsumenten själv får bestämma prioriteras inte miljön i samma omfattning. Det skulle krävas lag eller subvevsionering för att de ska säljas. Men det kommer som ett EU-krav 2015 och förmodligen får vi vänta till dess. €6 innebär en ordentlig sänkning av kväveoxider och partikel-utsläpp från dieselmotorerna.
#a • 26 januari 2012
mw73
Heja etanol!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.