Nästa artikel
Bakslag för Stellantis: Nya utsläppsböter på gång
Nyheter

Bakslag för Stellantis: Nya utsläppsböter på gång

Publicerad 28 oktober 2021
Föregångaren till Stellantis har sålt dieselbilar med för höga utsläpp i USA. Nu kan en ny bötessmäll vara på gång.

Volkswagens dieselskandal har fått stora följder som fortfarande märks tydligt i bilvärlden. Bara för några veckor sedan kom uppgifter om att Opel får betala 650 miljoner kronor i böter för att ha sålt dieselbilar med högre utsläpp än tillåtet.

Enligt Opel har dock samtliga bilar som sålts klarat gällande lagkrav.

Nu kommer uppgifter från Reuters om att även Stellantis gått med på en uppgörelse i USA som innebär att koncernen betalar en ”massiv” bötessumma för att ha använt olaglig mjukvara för att sänka utsläppen i flera modeller.

Det ska handla om pickupmodellen Ram 1500 byggda och suven Jeep Grand Cherokee byggda mellan 2014 och 2016. Samtliga bilar har haft den tidigare Fiat/Chrysler-koncernens V6-dieselmotor på 3,0 liter som heter ”EcoDiesel”.

100 000 bilar åtgärdade

Enligt myndigheterna släpper dieselmotorerna ut betydligt mer i verklig körning än i testlabbet. Fiat/Chrysler har tidigare gått med på att åtgärda fler än 100 000 dieselbilar i USA och betala 2,6 miljarder i skadestånd.

Nu gäller frågan istället om mjukvaran var olaglig. Enligt de nya uppgifterna kan en eventuell uppgörelse mellan Stellantis och amerikanska justitiedepartementet leda till en bötessumma på mellan 2,1 och 2,6 miljarder kronor.

Stellantis ha en uppgörelse som inte klassar koncernen som skyldig. Justitiedepartementet har inte velat gå med på en sådan uppgörelse. Enligt Stellantis har det aldrig funnits något uppsåt att aktivt fuska med utsläppen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.