Nästa artikel
Även Volvo kritiserar nya utsläppsreglerna
Nyheter

Även Volvo kritiserar nya utsläppsreglerna

Publicerad 28 mars 2023
Utsläppsreglerna för nya bilar är på väg att skärpas. Volvo Cars storsatsar på elbilar men riktar ändå kritik mot avgasreglerna.

De nya utsläppsreglerna som kallas Euro 7 och som ser ut att bli betydligt tuffare än dagens regler har blivit en lång följetong i bilvärlden.

EU:s argument för att införa reglerna är att utsläppen måste ned. Biltillverkarna kontrar å andra sidan med att reglerna blir svåra och dyra att uppnå, något som kommer innebära massuppsägningar, nedlagda fabriker, dyrare bilar och att småbilsklassen kan försvinna.

Flera chefer för olika biltillverkare har tidigare kritiserat de nya utsläppsreglerna, bland andra Carlos Tavares på Stellantis som kallat dem ”värdelösa” eftersom de flesta tillverkare nu ändå storsatsar på elbilar, och lastbilstillverkaren Ivecos vd har kallat förslaget ”fullständigt korkat”.

Nu ger sig också Volvo Cars in i debatten. Volvo ska enbart sälja elbilar från och med 2030, men Mattias Johansson som har titeln ”head of public affairs” och bland annat sköter kontakterna med regeringar, säger till nyhetsbyrån Reuters att reglerna införs med alldeles för kort varsel.

Enligt honom har biltillverkarna i praktiken inte fått någon rimlig förvarning för att kunna göra motoruppdateringar, och det saknas också detaljer om hur utsläppen ska testas.

En talesperson på Europeiska kommissionen vill inte kommentera uttalandena, men säger att utsläppsreglerna skärps för att undvika skandaler som Dieselgate.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.