Nästa artikel
Auris som hybrid i höst
TOYOTA PRESENTERAR:

Auris som hybrid i höst

Publicerad 25 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Toyota kommer i höst lansera en hybridversion av sin Auris - med samma drivlina som nya Prius.
Enligt det ansedda brittiska bilmediet Autocar kommer Toyota i höst att påbörja produktion av en hybridversion av Auris. Bilen kommer drivas av samma drivlina som nya Prius, alltså en bensinmotor ihopkopplad med en elmotor. Det betyder en 1,8-liters maskin med 98 hästkrafter samt en elmotor på 80 hästar.

En anledning till att hurra är att Auris Hybrid kommer att kosta mindre än nya Prius, eftersom den är mindre till storleken och är mindre utrustad. Det här innebär att Toyota blir en mer tydlig konkurrent till Honda Insight.

Renaste Toyotan någinsin?
Bilen ska enligt Autocar lanseras på bilsalongen i Frankfurt i höst. Med tanke på vikten i och med den mindre storleken så är det inte omöjligt att Auris blir Toyotas renaste modell - renare än nya Prius med 87 gram koldioxid per kilometer.

Hybridversionen av Auris kommer senare i år följas upp av en hybriddriven Rav4.

I och med den nya hybriden ställer Toyota in siktet mot det tidigare uttalade målet om att sälja en miljon hybridbilar om året.

Vad bilen kommer att kosta är fortfarande oklart, liksom när bilen kan tänkas komma till Sverige.

Vad tror du om en hybriddriven Auris? Kommentera!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-06-25 13:20
göinge (ej verifierad)

När jag tittade på helt ny bil för tre år sedan besökte jag även Toyota och frågade lite om Prius. Enligt bilkrämaren var Prius endast för personer med behov av miljöimage. För den vanlige bilisten som ville ha en miljövänlig bil, var Toyota Corolla bensinare det bästa. Attityden var inte heller bättre för ett år sedan, då man i media kunde läsa att Toyota tänkte göra Prius till ett eget märke med flera olika hybridmodeller. Först nu, år 2009, har man tydligen vaknat och fattat att hybriddrift kanske inte bara är för folk med behov av miljöimage, utan kan vara aktuellt för vem som helst som bryr sig om miljön. Äntligen ser inte Toyota miljön som bara en imagegrej.

#2 • 2009-06-25 13:25
Johan Kjellén (ej verifierad)

Tryckfelsnisse måste ha varit i farten. En sammanlagd effekt på nästan 180 hästar är långt över Prius, och ger sportvagnsprestanda men knappast lägre förbrukning än Prius.

#3 • 2009-06-25 13:43
Patrik (ej verifierad)

Johan Kjellén det är ingen tryckfels nisse utan bara det faktum att en el motor ger inte full effekt på samma varvtal som bensin motorn så det går inte att plussa ihop,det blir 136Hk totalt,(det känns rätt löjligt med 20 Hk el som andra har)men däremot så tror jag inte att du får lägre förbrukning än prius för du har mycket högre luftmotstånd i en auris som är lika stor som ford c-max eller golf+

#4 • 2009-06-26 18:46
Roy (ej verifierad)

Att en elmotor och en förbränningsmotor arbetar på helt olika varvtal har ingen betydelse när det sitter en fördelningslåda emellan (som det inte gör i t ex Hondan). Elmotorn, bensinaren och generatorn är hopkopplade via en planetväxel och jag tror att den begränsar möjligheterna till alltför olika varvtal (generatorn inkluderad). I vart fall borde det vara omöjligt att maximera varvtalen för alla tre samtidigt.
Kolla gärna på Lexus webbplats för att få mer kött på benen. Det finns (fanns?) även material om principerna bakom Prius på webben.
Johan är dock inte ensam om att misstolka hybriddriften - Vi Bilägare har lyckats flera gånger.

#5 • 2009-06-27 17:48
Peter H (ej verifierad)

Det är beklämmande att Toyota satsar på ineffektiv och miljö korkad Hybrid motor. Hybriden är ett sämre alternativ än moderna snåla förbränningsmotorer då det sker en oerhörd urlakning av tungmetaller då man har gruvdrift för att förse bilar med batterier. Det är enligt KTH, Kungliga tekniska skolan en väsentligt bättre idé att utveckla snåla motorer som drivs med biobränsle tex Etanol, Metanol, Raps diesel, RME, Svartlut, DME eller förångad gas - bio - eller naturgas tex Ecopar. Flera oljebolag satsar nu på 100% Etanol, E100, till lastbilsdieslar men likaså har BSR i Växsjö konverterat en helt vanlig SAAB 9-3 diesel att köras på ren Etanol, E100. Det är inte försvarbart att satsa på Hybridmotorer och hänga dem på dåligt utvecklade bensinmotorer som tex Toyota gör istället för att utveckla motorerna till att bli snålare och att gå på nya moderna bränslen med lägre bränsleförbrukning som tex Volvo, VW, Audi, BMW och SAAB gör. En hybrid bil á la Toyota är inget annat än en "Bastard" dvs en illa vald blandning mellan en gammal ineffektiv bensinmotor som ska överskylas av en elmotor som bara fungerar knappt 2000 meter på el...

#6 • 2009-06-28 15:14
Patrik (ej verifierad)

Till Peter H läs pålite om hybrid tekniken som toyota har tex:de har inte vanlig otto motor, inte litium batterier och är tillräckligt smart för att de stora bil tillverkarna köper och vill köpa tekniken för att tillverka på licens

#7 • 2009-06-28 16:45
Conny Karlsson (ej verifierad)

Peter H.
Länka till artikeln från KTH så vi andra får läsa den eller är det bara du själv som tycker illa om Toyota ? Om det är som du säger att det är så bra att Volvo,Saab,VW,Audi,Bmw utvecklar gammal befintlig teknik (vilket i sig är bra, och det gör även Toyota utom etanol som är en återvändsgränd vänta bara). Varför kommer dessa konkurrenter med hybridteknik också om den nu är så dålig som DU påstår att den är. Ena stunden är de så duktiga för att de utvecklar befintlig teknik och bättre än Toyota menar du då. Men varför i hela friden hållar alla konkurrenter till Toyota på med hybridteknik om den inte är bra och skadlig enligt dej ?! Alltså är de inte ett dugg bättre bara det att de ligger efter teknikmässigt och i tid efter Toyota som i många fall säljer vidare tekiken till konkurrenter och tjänar pengar, de är inte dumma de där japanerna.....Jag tror inte att du vet vad du talar om. Du kör själv ett märke som ligger efter i teknikracet som börjat med hybridtekniken som bara är i början på sin utveckling inse det och att vi ska bort från gammal teknik och bränslen som bensin/diesel och hybridtekniken är ett första steg mot detta. Du ska se att hybridtekniken kommer att bli så bra i svenska motortidningar bara Volvo har en bil med hybridteknik då är allt negativ kritik som bortblåst och hybridtekniken är helt plötsligt snål.
Stoppa etanolen säger jag ! Hur mycket släpper dessa fartyg ut tror du som fraktar etanolen till Sverige från Brasilien ?!! Det ofantliga mängder skadliga utsläpp som dessa fartyg släpper ut. Men det tänker ingen på, sätt press på dessa fartyg istället att de ska bli renare med sina utsläpp. Men istället lägger man all skull på bilarna bara att de släpper ut skadliga ämnen genom avgaserna. Nej fockusera på fartygen som fraktar bensin/diesel/etanol som släpper ut mängder med skadliga ämnen men det verkar ingen bry sig om......??

#8 • 2009-06-29 02:30
Anders E (ej verifierad)

Conny Karlsson: Ursäkta men det är DU som är totalt fel underättad OM DU verkligen tror att det är miljöfarligare att transportera Etanol jämfört med olja. För det första är transporten med olja från Emiraten lika lång som för etanol från Brasilien. För det andra är det en oerhörd skillnad om en oljetanker går på grund jämfört med om en etanoltanker sjunker. Etanolen är snart utspädd och förångad, ca 19 dagar enligt OECD´s mätmetod jämfört med ca 4500 ÅR för oljan. Snavka om skillnad med avseende på graden av miljöskadlighet!!! Ring och tala med tex OKQ8 eller vilket annat oljebolag som helst så får du FAKTA istället för grundlös "rappakalja".

#9 • 2009-06-29 14:55
Anders E. (ej verifierad)

Anders E.
Varför tycker du inte att man ska bry sig om att focusera på fartygen som fraktar olja/etanol eller vad det än må vara att de ska få bättre teknik så de inte spyr ut så mycket skadliga ämnen ? Jag tycker det är det första man skulle koncentrera sig på för dessa spyr ut massor i sina frakter av tex etanolen hit mot vad (du tror)man sparar när bilarna tankas med etanol och vad dom släpper ut förhållandevis mot fartygen. Sedan hur många av etanolbilarna tankas med etanol ? De flesta tankas med bensin många gånger. Och sanna mina ord snart kommer etanolen vara ett minne blott på våra mackar att tanka. Så miljövänliga är de inte som du verkar att tro om du räknar på vad fartygen spyr ut som fraktar hit skiten ! Ni börjar i fel ände, börja att ställa krav på fartygen som fraktar både bensin/diesel/etanol så att dom blir renare vad gäller utsläpp !

#a • 2009-06-29 15:12
Conny Karlsson (ej verifierad)

Hur ditt namn kunde hamna så att du har skickat nedanstående insändare är en gåta Anders E. Det är jag som skickat den Conny Karlsson alltså som svar. Här kommer det en länk som kan vara intressant att läsa i detta ämmne om fraktfartygs utsläpp. Börja att ställa krav på åtgärder där först, det behövs !
http://www.automotorsport.se/news/18282/lika-farlig-som-50-miljoner-bilar/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.