Bild
Nästa artikel

Honda Insight vs V50 Drive - hybridbil eller snåldiesel?

VI BILÄGARES STORA TEST:

Hybridbil eller snåldiesel, vilken kostar minst att köra? Och vilken är roligast? Honda Insight är den nyaste och billigaste hybridbilen på marknaden. Den får mothugg från Volvo vars V50 Drive är lika snål med bränsledropparna.

Vad du än tänker köpa för bil så har du säkert ett krav på den nya vagnen: Den ska dra mindre soppa. Nu börjar det finnas en hel del metoder som sänker förbrukningen och gör bilarna renare. En del biltillverkare, som Honda, tror på hybridteknik, andra, som Volvo, på dieselmotorns möjligheter.

Nyligen lanserade Honda hybridbilen Insight.  Samtidigt drev Volvo en stor reklamkampanj för sin snåla V50 med tillnamnet Drive - 116 mil på en tank! Båda bilarna verkar tämligen likvärdiga på papperet: De är ungefär lika stora, lika dyra och drar lika lite bränsle.

Skillnaden är att Hondan dricker bensin och Volvon går på diesel.
Men den skillnaden har betydelse, visade det sig när vi under ett par veckor och ett par hundra mil testade de båda nya miljöbilarna.

Några månader innan Honda Insight stod hos bilhandlarna presenterades den som "folkets hybridbil". Den konstruerades för att vara billig och priset angavs till under 200 000 kronor.

Sen dök svenska kronan. Allt som skulle betalas i utländsk valuta blev mycket dyrare och inte minst bilar som tillverkas i Japan. Yenen steg med över 60 procent och på prislappen för Honda Insight står nu som lägst 234 900 kr.

Extra utrustad
Vår testbil bar tillnamnet Elegance, vilket betyder att den var extra utrustad, 13 000 kr dyrare och lite törstigare än grundmodellen Comfort. Ingen lågprisbil längre, men fortfarande den billigaste hybriden på marknaden. Toyota Prius, som snart byts ut mot en ny modell, kostar cirka 30 000 kr mer.


Prius har en bensinmotor på 77 hästar i kombination med en kraftig elmotor på 68 hästar. Hondas system är betydligt enklare. Mellan bensinmotorn och den steglösa växellådan sitter en liten tunn elmotor - bara 3,6 centimeter bred - på 14 hästkrafter. Den hjälper till att dra igång bilen, skjuter på under acceleration och kan i låg fart ensam driva bilen korta sträckor - ett par hundra meter eller så.

Fri från magnetfält
Under durken i kofferten ligger ett stort batteri som förser elmotorn med ström och som laddas av överskottsenergi från motorn och av den energi som frigörs när bilen saktar farten. Batteriet driver också vissa av bilens system när den stoppar, för då stannar också bensinmotorn.

Att batteriet ligger bak kan innebära en risk för höga magnetfält i kupén om inte kabeln fram till motorn är avstörd på rätt sätt. Men Honda har förutsett riskerna och eliminerat magnetfälten i Insight. Det konstaterade expertis från EnviroMentor i Göteborg som mätte igenom kupén åt Vi Bilägare.

Den 88 hästar starka bensinmotorn är full av Hondas senaste teknik. Ventilerna - två per cylinder - kan varieras i både lyfthöjd och öppningstid. När bilen klarar sig enbart med elmotorn stängs ventilerna och kolvarna går på tomgång.

Hybridtekniken ska hjälpa Insight att komma ned i en förbrukning på 0,44 l/mil enligt Honda. Elegancemodellen drar två centiliter mer per mil. Lika snål - 0,45 l/mil - har Volvo V50 Drive blivit med hjälp av en vanlig, fintrimmad dieselmotor och lite andra tricks.

1,6-litersmaskinen i V50 kommer ursprungligen från Peugeot och drog en halvliter per mil innan Volvo tog sig an den.

- Vi undersökte helt enkelt hur basmotorn kunde optimeras för V50, för bilens vikt och prestanda, säger projektledaren Peter Ewerstrand. Det gick mycket bättre än vad vi väntat oss.

Men optimeringen gällde inte bara motorn. Även utväxlingen ändrades, vilket märks direkt när föraren växlar från tvåan till trean. Steget är långt, motorn går ned cirka 1000 varv/min och det känns ungefär som att växla från tvåan till fyran på en vanlig bil. Fyran och femman fick också högre utväxling; på femman gör nu motorn över 50 km/tim per 1000 varv, vilket betyder att den i 90 km/tim inte ens kommer upp i 2000 v/min.

Ser ut som vanligt
Lite aerodynamiska justeringar i form av en centimeter sänkt frigångshöjd och specialfälgar med extra lättrullande däck kompletterade konverteringen av V50 till miljöbil.

Volvo V50 Drive ser ut som vanligt, bortsett från fälgarna förstås. Snygg men inte särskilt spännande med andra ord. Annat är det att titta på Honda Insight. Den verkar ha dumpit ned från rymden. En del designdrag kommer från Hondas vätgasbil FCX Clarity men karossen påminner också starkt om Toyota Prius. Det är säkert ingen tillfällighet. Prius är världens mest sålda hybridbil och Honda vill nog gärna åka snålskjuts på Toyotas framgång.

När de båda hybriderna står bredvid varandra märks dock tydliga skillnader. Honda tar tveklöst designpriset. Insight är spänstig och skarp med en klart sportig utstrålning. Prius ser överviktig ut.

Men Hondas låga, slanka kaross har sina nackdelar. Någon taxibil, som Prius, lär den inte bli. Det konstaterade vår 195 centimeter långa testförare när han under stånk och stön lirkade in sig i baksätet. Den starkt vinklade dörrkarmen är låg som en limboribba och till och med småvuxna passagerare har svårt att knixa fötterna genom dörröppningen. Taket skaver håret på alla som är längre än cirka 170 centimeter.

Lätt och pedagogiskt
Volvo V50 är inte heller någon stor bil, men 195-centimeterskollegan satt i alla fall tillräckligt skapligt för att härda ut över 20 mil i baksätet.

Passagerarna tar inte riktigt Honda Insight till sina hjärtan. Det är betydligt roligare att vara förare. Och dessutom lärorikt. Insight är inte bara lätt att köra utan även pedagogisk.

Instrumenten liknar visserligen en översiktskarta från ett nöjesfält, men är inte svåra att lära sig. Det gäller att ställa in ratten korrekt för ovanför rattkransen visas hastighetsmätaren med stora, digitala siffror i ett halvmånformat fönster. Men där finns också annan, viktig information i form av en lysande båge över siffrorna. Ljudbågen kan vara grön, skifta i turkos eller mörkna till klarblått. Allt beroende på hur föraren sköter gaspedalen.

Honda har gjort undersökningar över hur folk kör och kommit fram till att olika körsätt kan ge upp till 20 procents skillnad i förbrukning i samma bil. För att det ska bli någon effekt med hybridtekniken beslöt Insight-teamet att försöka lära ut hur man kör ekonomiskt. Färger, blad och blommor blev hjälpmedlen.

Grön knapp
Det gäller att gasa så försiktigt, att bågen ovanför hastighetsmätaren håller sig grön. Det är inte helt lätt utan kräver att föraren ständigt passar på gasfoten. Tyvärr blir det ganska jobbigt för en del förare, för trots att stolen går att justera i höjd får alla inte till en körställning som är bekväm i längden. Vissa testförare började snart plågas av känningar i högerbenet.

Men de som lyckas köra grönt ett tag får belöning. I ett informationsfönster börjar kala pinnar få små blad. Ju längre den ekonomiska körningen pågår, desto fler kvistar bildas. De får allt fler blad och till slut kan en blomma slå ut i toppen. Men för att nå dit måste man köra snålt väldigt länge.

På testbilen hade dessvärre belöningssystemet vänts ut och in. Föraren fick en full bukett kvistar redan vid start. Om vi körde för hårt och oekonomiskt kunde ett eller annat blad falla av. Det var inte alls lika stimulerande som att samla kvistar - det är roligare att belönas för att man varit duktig istället för att straffas för att man kört klantigt.

Som hjälp att köra extra snålt finns en grön ECO-knapp på instrumentpanelen. När den trycks in ställer elektroniken om motorstyrningen. Effekten sänks med fyra procent och gasresponsen mjukas upp - det känns som om gaspedalen mjuknar under foten. Luftkonditioneringen går också över till sparläge.

Mjuk start
Varje gång bilen stoppar, stängs bensinmotorn av. En grön symbol blinkar lugnande för att tala om att allt är i sin ordning. Motorn förblir oftast tyst tills föraren släpper bromspedalen. Då startar maskinen med en lätt ristning. Elmotorn och den steglösa växellådan gör starten mjuk och det är ingen risk att få motorstopp.

Annat är det i Volvo V50 Drive. Dieselmotorn blir tjurig om varvet sjunker för lågt och flera av testförarna drabbades av förargliga "gubbstopp".
Men i fart är Volvodieseln villigare. Det är klipp i accelerationen och motorn jobbar tyst. På långa resor slår V50 sin japanska konkurrent med hästlängder och det beror inte bara på att räckvidden är över 100 mil. Volvon är mer komfortabel på alla sätt: den har skönare (fast lite trånga) säten, starkare ljus och är betydligt tystare att åka i.

Hondas motorsystem må vara avancerat, men det är inte särskilt diskret. Under acceleration bräker motorn med ett högt, plågat tonfall. Den steglösa växellådan ger ingen lindring av det skavande surret. I landsvägsfart är bullret från däcken  påträngande. Fram- och baksätespassagerarna sitter som isolerade från varandra av en ljudvägg som är svår att tränga igenom. Insight delar hjulupphängningar med Honda Jazz som inte heller utmärker sig för någon vidare ljudisolering.

Honda Insight är konstruerad för att vara en billig hybrid och det märks på flera sätt. Inredningen håller ingen högre kvalitet. Det är hård plast överallt. Volvo V50 är inredd med betydligt bättre material.

Mer solitt byggd
Man behöver inte köra långt för att få intrycket av att V50 Drive är en mer solitt byggd bil.

- Det räcker med att lyssna på ljuden när dörrarna stängs, konstaterade en testförare.

Men upplevd och verklig kvalitet är inte riktigt samma sak. Vi Bilägares undersökning AutoIndex visar att ägare av Hondabilar är nöjda med kvaliteten.
Så är vi till slut framme vid frågan vilken bil som blir billigast att köra.

Som tjänstebil vinner Honda stort med ett förmånsvärde som inte ens är hälften av Volvos. Och som privatbil? När testet gjordes i slutet av april kostade dieseln 60 öre mindre än bensinen. Det kom Volvo tillgodo på två sätt. Den drog också en deciliter mindre bränsle per mil än hybriden. Trots att vi körde försiktigt och med ECO-knappen intryckt största delen av tiden kom vi aldrig ned i Hondas utlovade förbrukning. Men testbilen hade inte gått särskilt långt och det kan hända att förbrukningen sjunker när motorn fått gå lite mer.

Men…
En bil kostar inte bränsle allena. När vi lägger till skatt, försäkring och service blir det annorlunda. Dieselbilar straffbeskattas ju av någon obegriplig anledning - Volvo V50 Drive kostar mer än fyra gånger så mycket i skatt per år som Honda Insight och det är inte allt. Volvo tar också rejält betalt för servicen - det blir nästan dubbelt så dyrt att serva hos Volvo som hos Honda.

Om vi bara räknar driftskostnaderna i 6000 mil blir det ungefär en krona milen dyrare att köra Volvo V50 Drive.
Nu alltså.

Snart kan bilden vara en annan. Bränslepriserna brukar ju åka jojo och vad det kostar att tanka i höst vet ingen. Då får dessutom även V50 Drive en motor som slår av när bilen stannar. Volvo uppger att förbrukningen ska sjunka till 0,39 l/mil och utsläppen till 104 gram koldioxid per kilometer. Det gör bilen billigare att äga - men vad nästa V50 Drive kostar att köpa är förstås en annan
femma.                                    

5 SNABBA: Honda Insight Elegance

Körkänsla
●●●●
Ekonomi
●●●●
Komfort
●●●
Säkerhet
Ej testad
Miljö
●●●●●

Modell: Femdörrars halvkombi.
Motor: Fyrcylindrig bensinmotor och elmotor. Volym (bensinmot)
1 339 cm3. 88 hk + 14 hk. 121 Nm + 78,5 Nm.
Bränsleförbrukning: 4,4 l/100 km (deklaration). 5,5 l/100 km(test).
Grundpris: 234 900 kr.

5 SNABBA: Volvo V50 Drive

Körkänsla
●●●●
Ekonomi
●●●
Komfort
●●●●
Säkerhet
●●●●●
Miljö
●●●●●

Modell: Kombi med fem dörrar.
Motor: Fyrcylindrig turbodiesel. Volym 1 560 cm3. 109 hk. 240 Nm.
Bränsleförbrukning: 4,5 l/100 km (deklaration), 4,6 l/100 km (test).
Grundpris:  231 900 kr.

Taggar: Test
Honda Insight vs V50 Drive - hybridbil eller snåldiesel?
Honda Insight vs V50 Drive - hybridbil eller snåldiesel?

Kommentarer

#1
Karl
2009-06-11 12:47

C30 DRIVe är verkligen helt underbar. Så mycket trevligare än 1.8F. Hur Hondan känns har jag dock ingen uppfattning om.

#1
Serkan
2009-06-12 01:20

synd att det inte finns en typ dsg-aut (dubbel koppling aut) låda till volvon då tror jag att ingen bil skulle kunna knäcka den

#1
Bakhjulsdrift
2009-06-12 09:19

Om man vill ha bra+hög utväxlning är det nog 6v som gäller i en diesel. Jag har kört 1.6d motorn flera gånger i en 308 HDI med 6v, med den växellådan är den perfekt. Men motorn har ju så bred vridkurva, så månne inte det är ok med stort gap mellan 2an och 3an.
Annars e den här 1.6an den bästa motorn i sin effektklass, jag gillade inte lika mycket splitternya TDI 1.6 (105hk). PSA dieselar är nog bland de absolut bästa!

#1
lasse åberg
2009-06-12 10:37

vilka co värden har volvo med automat?

#1
Mythbuster
2009-06-12 10:49

Lasse. Än så länge finns bara Volvo 1.6 D DRIVe med manuell växellåda. CO2 för denna bil med start stop är 104 g CO2/ km och 0,39 l/mil. D.v.s. klart snålare än hybriderna i både energi och liter.

#1
pg
2009-06-13 01:33

Viktigt att veta om dessa miljöbilar är att de har väldigt låg släpvikt, oftast under 1000 kg, om de överhuvudtaget får dra släp, som ex Volvo C 30.
Vad ska man med en sådan bil till om man bor uppe i norrland, eller någon gång vill dra en husvagn?
Det måste komma andra billigare bilar med låg förbrukning, om man vill att de här bilarna ska bli andrafordon i familjerna.
Vem köper 2 bilar med pris över 200000, om man har behov av att både åka snålt och miljövänligt, samtidigt som man har behov av att dra tunga släp?

#1
christofer l
2009-06-13 10:09

Titta på Peugeot/Citroën, de har bilar med samma motor som Volvon och de får dra mycket mer.
De finns dessutom med EGS-automatväxel som faktiskt drar mindre diesel än motsvarand bensin.
För övrigt är parallellhybrid ingen bra lösning.

#1
christofer l
2009-06-15 13:27

Min senaste kommentar blev heltokig.
Så här skall det vara!
Titta på Peugeot/Citroën, de har bilar med i stort sätt samma motor som Volvon, och de får dra tunga släp.
Dessa bilar finns också med EGS-automatväxellåda, och de får dra tunga släp och drar dessutom mindre bränsle än motsvarande bilar med manuell växellåda.

#1
pg
2009-06-15 15:14

Efter vad jag känner till, är det väldigt beroende på om bilen är klassad enligt svenska miljöbilsregler eller Euro 5. Euro 5 bilarna har ofta högre släpvikt än Euro 3. Den Peugeot 307 som jag tittade på, var miljöbil enl ssvenska bestämmelser. Den fick inte utrustas med drag enlig reb.bevis. Kommer tyvärr inte ihåg årsmodell.

#1
Myhtbuster
2009-06-15 16:59

V50 1.6 DRIVe utan start stop som jämförs i artikeln får drar 1100 kg. Står på www.volvocars.se. D.v.s. något mindre än största motorn men inte så som det påståtts tidigare. Detta gäller även för C30 utan start/stop teknik med 1.6 D motorn som drar 0,45. Det skiljer här på årsmodell 2009 och 2010. För de som drar tung husvagn eller hästsläp är inte en snålmotor ett alternativ tyvärr på något bilmärke men det beror snarare på fysikens lagar. Dra tungt kräver också lite styrka.

#1
Mr GG
2009-06-15 22:48

Jag måste säga att jag är inte så jäkla imponerad av Volvo.
Jag äger en Ford Focus 1,6 TDCi kombi av 2008 års modell.
Har haft bilen ett år nu, ligger på en genomsnittsförbrukning på 0,49 l/mil.
Trots att jag inte har några extra spoilers, är inte sänkt eller har något start/stopp-system samt att jag åker på 17-tums fälgar.
Det står även i artikeln att de optimerade utväxlingen och att i 90 km/h ligger Volvon under 2000 varv/min.
Focusen ligger på 1800 varv/min i 90 km/h.
Så jag personligen tycker inte att det är något att skryta med.

#1
Conny Karlsson
2009-06-16 16:18

En konkurrent till båda dessa bilar i artikeln som nog kommer att låta sig talas om sig.
Här kommer en provkörning från en tidning från landet väster om oss. Som inte har en egen bilindustri att ta hänsyn till, om vi nu inte ska räkna Koeningsegg/Saab som norskt numera.
En ganska omfattande provkörning från denna tidning måste jag säga. Som desseutom är gratis att läsa.
Fina bilder, Och Prius gör sig mycket bättre med dessa 17" fälgarna. Snygg bil.
http://www.dinside.no/816102/nye-prius-innertier-fra-toyota

#1
Emme
2009-06-16 18:00

Kan Conny sluta "spamma" med denna kommentaren överallt?
Nog för att han driver sin Toyotapropaganda i näst intill varje inlägg men nu skriver han det där det inte är relevant.

#1
pajas
2009-06-17 05:45

Conny kan inte va riktig Emme har du inte insett det än? bara en pajas håller på med denna reklam.
Att hans drömbil är en prius är svårt att missa vilken bilsida man än är på.
Som att jag skulle sitta o länka till ams bmw tester för att jag gillar bmw,så lågt skulle jag inte sjunka.
Nej conny håll dig till bilarna i testet blanda inte in din bullerburk.

#1
Conny Karlsson
2009-06-17 14:12

Emme och Pajas.
Jo jag tycker det är relevant för nya Prius (och gamla Prius) har jämförts mycket med både Insight och V50 DrivE av både tidningar och personer som kommenterar. Sedan vet jag inte så mycket om nya Prius om den är en buller burk eller ej jag har inte provat den än Pajas, har du ? ;o) Det är det som är så roligt att läsa kommentarer från just Pajaser på flera olika motor sajter om Prius för de vet redan hur dålig bilen är. Man har redan bestämt sig för att bilen är värdelös......Pajas kanske det !
Sedan så finns det ytterligare en poäng med att länka till denna norska provkörning som var väldigt omfattande till skillnad från TVs och AMS provkörning där du hänvisas till att köpa tidningen i nästa nr för att få läsa om nya Prius och få hela provkörningen. Men då är du tvungen att betala för den, och det är det ju inte värt när det gäller nya Prius, eller hur ;o) Bättre att läsa gratis på den norska omfattande provkörningen av bilen. Håll till godo istället och var lite tacksam.

#1
Pajas
2009-06-17 14:20

Minns inte om det var teknikensvarld eller ams som tycker den är bullrig,troligen båda.
Japsar är bullriga för det mesta det gäller även kia och andra asiater.

#1
Ageve
2009-06-19 17:28

Prius och Insight är enormt överskattade. De känns billiga, är fula, bullriga, slöa och drar mer än tillverkarna lovar. Dessutom innebär batterierna en stor miljöfara som av någon märklig anledning ofta ignoreras när de jämförs med vanliga diesel- eller bensindrivna bilar.
Har kört V50 Drive, och den är överlägsen Insight på alla sätt. Mycket bättre kvalitetskänsla, drar mindre, snyggare, bekvämare, tystare osv. Gillar inte Volvo egentligen men i jämförelse med Insight blir valet inte svårt...

#1
Dan
2009-06-22 18:07

Är det inte den 1,6-litersdieseln som går sönder efter 6000 mil?

#1
Basse
2009-06-22 23:03

Hur ekonomiska är dessa bilar när de kommer ut på andrahandsmarknaden ? Ett stalltips är att inte alltför komplicerad teknik är att föredra. Dieselmotor lär hålla bättre än hybrid. Bla lär det bli riktigt dyrt när batterier och styrdon ska bytas. Detta kommer att avspeglas i andrahandsvärdet.

#1
pg
2009-06-24 16:10

Miljöbilarna som har det gemensamt att utsläpp begränsas till 120g/km och drivs med bensin eller diesel är för dyra för de flesta som behöver en andrabil. De duger ju inte till att dra tunga släp med. De flesta har en så pass låg släpvikt som 900 kg. Volvo har 1100 kg, men även det är ju för lågt då de flesta husvagnar väger mer än den vikten. Då är ju de nya EU reglerna bättre, då de inte missgynnar dragförmågan på samma sätt.
Har tittat på Opel, BMW och VAG s nya motorprogram på dieselsidan. Ingen av dessa missgynnar tynga släp i lika hög grad, trots att de har 136- 138 gr/km.

#1
Conny Karlsson
2009-06-25 11:00

Här kommer en nyhet som inte ens Vibilägare snappat upp än, se länk nedan engelsk text dock.
http://www.4wheelsnews.com/toyota-auris-hybrid-coming-this-autumn/

#1
PREVIA
2009-07-22 01:14

" Dieselbilar straffbeskattas ju av någon obegriplig anledning " skriver VB, för oss andra är det rätt uppenbart varför diesel bilar "straffbeskattas". Det är bara att skriva dieselavgaser i webbläsarens sökfönster så kan man läsa om varför dieselavgaser inte är så nyttiga. Men i den diesellobbande motorpressen verkar det bara vara CO2 som är en fara för miljön som vi lever i.
Dieselavgaser innehåller betydligt större mängder fettlösliga partiklar än bensinens avgaser. Det är dessa partiklar som är extra farliga och påverkar hjärnan.
Från den här sidan.
http://www.teknikensvarld.se/nyheter/080315-diesel-farlig/index.xml
Vid inandning av dieselavgaser aktiveras flera inflammatoriska signalvägar, vilket ger inflammation i luftvägarna redan efter en timmes exponering.
Från den här sidan.
http://www.medicallink.se/News/showNews.cfm?newsID=2502
Ny forskning visar att avgaserna från nya dieselmotorer är skadligare än avgaserna från äldre dieselmotorer. Trots att avgaserna är renare är partiklarna som kommer ut farligare än tidigare
Från den här sidan.
http://www.teknikensvarld.se/nyheter/080229-ny-diesel-farlig/index.xml
I biltesterna tar journalisterna aldrig upp att diesel har ett högre energiinnehåll på ca: 13 % än bensin vilket gör att man inte kan jämföra bränsleförbrukningen bilarna har rakt av utan att nämna det.
Dieselbilen släpper ut ca; 3-4 ggr mer kväveoxider än bensinbilen.
Kväveoxiderna hamnar på marken och i
vattnet i form av försurade och gödande
kväveföreningar. Med vattendragen förs
de vidare till havet där de ger risk för
algblommning och bottendöd
Biltrafiken står för 70% av kväveoxidutsläppen.

#1
Sam
2009-08-22 01:14

En hybridbil har sin fördel endast i stan då den är snålare än en vanlig. Men bilar hör inte hemma i en stad. Det är fruktansvärda ineffektiva som transportmedel där, oavsett förbrukning. Det enda vettiga är att satsa på i det längre perspektivet är etanolmotorer och snåla dieselmotorer. Hybridbilar är ett rullande systemfel.

#1
Anders
2010-01-10 10:36

Allt detta fanns för 10 år sedan Audi A2 1,2 TDI och W Lupo med samma växellåda, stop and go samt samma motor. Funkar hur bra som helst drar 0,3 liter per mil och släpper ut 0,82 gr Co2 per mil.
Framtiden är EL helt producerad från en liten billig egen vindkraftverk.
Jag lovar det är inte så långt borta som många tror. 2015 kommer detta att vara verklighet.
Ren och fin miljö och nästan gratis.
Priset på elbilar kommer att falla fort. Det blir nästan ingen service och framförallt inget eldande med olja i motorn.
Köper man en bil idag kostar den kanske 200.000 kr sen tankar man den för 200.000 kr och har service för 200.000 kr på de 10 år som är dess livslängd.
Nu kan man snart köpa en elbil för 200.000 och ha den i 10 år byta batteri en gång för en kostnad om kanske 50.000 kr !! och inget mer.
Detta är framtiden.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.