Nästa artikel
Aston Martin DB12 får V8 – och skippar Mercedesskärmen
Nyheter

Aston Martin DB12 får V8 – och skippar Mercedesskärmen

Publicerad 25 maj 2023 (uppdaterad 25 maj 2023)
Aston Martin fixar den kritiserade interiören i DB11 och passar på att gå över till V8-kraft i uppföljaren DB12.

Aston Martin har visat upp en uppföljare till GT-modellen DB11. Logiskt nog döps den till DB12 och på ytan märks inte särskilt stora förändringar jämfört med föregångaren, men under skalet är nyheterna desto fler.

Interiören i Aston Martin DB11 fick hård kritik, både för designen och den utdaterade pekskärmen som hämtades från Mercedes lagerhylla. 

Aston Martin DB12 får en ny interiördesign med knapprader som ser ut att vara hämtade från Porsche Panamera, samt ett egenutvecklat infotainmentsystem med pekskärm som ska lyfta lyxkänslan. Skärmen ser dock ut att ha en lite underlig vinkel.

Interiören är nydesignad och ska kännas lyxigare än i föregångaren. Infotainmentsystemet är utvecklat av Aston Martin.

Men Mercedes bidrar fortfarande med motorn. Aston Martin har ersatt V12-motorn i DB11 med en 4,0-liters V8 med dubbla turbo på 680 hk och 800 Nm. Det är betydligt mer än V12-motorn i DB11 som gav 640 hk och 700 Nm.

V12-motorn ska enligt Aston Martin leva kvar i särskilda specialmodeller. V8-motorn är modernare och hela 100 kilo lättare. Till skillnad från konkurrenten Bentley Continental som har en dubbelkopplingslåda får Aston Martin DB12 en konventionell, åttastegad automatlåda.

I England börjar prislistan på 2,4 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.