Nästa artikel
Aston Martin kliver upp i suv-världen med DBX
Nyheter

Aston Martin kliver upp i suv-världen med DBX

Publicerad 20 november 2019 (uppdaterad 20 november 2019)
Brittiska lyxkolossen kan fås med portabel hundtvätt och kostar runt 2 miljoner kronor.
DBX är inte bara Aston Martins första suv. Det är även första gången biltillverkaren gör en fullfjädrad femsitsig modell. 5 meter långa DBX har plats för 632 liter i bagaget. Baksätet kan fällas enligt principen 40-20-40. 

Markfrigången är 19 centimeter och tack vare luftfjädring och elektroniska adaptiva dämpare kan bilen höjas 4,5 centimeter extra eller komma 5 centimeter närmare marken från utgångsläget. 
 
Sedan tidigare vet vi att det finns en rad tillvalspaket beroende på köparens hobbies. Alpresenären har säkert nytta av paketet med snökedjor, takmonterat skidfäste och skidväska.

För hundägaren finns Pet Pack, med avskilt område i bagageutrymmet och skydd för stötfångaren så att den inte blir repig av krafsande tassar när hunden ska i och ur. Dessutom finns en portabel tvätt så att man kan duscha av vovven innan den hoppar in i bilen. 
Bland tillvalen hittar vi också ett paket för fältsportsaktiviteter och då monteras ett låsbart aluminiumskåp i bilen för att lägga skjutvapnet i. 

I förarmiljön sitter en 10,25-tumsskärm för infotainmentsystemet och ytterligare en 12,3-tumsskärm för instrumentklustret. Iphone kan speglas via Apple CarPlay. Mittkonsolen kan fås i solitt valnötsträ, för den som önskar. 
Säkerhetssystemen inkluderar autobroms med kollisionsvarning, avåkningsvarnare och döda-vinkelnvarnare. För första gången i en Aston Martin kan de åkande njuta av adaptiv farthållare och filhållningsassistent. 

Motorn är lånad från DB11 och Vantage och är en 4-liters turboladdad V8. För den som tänker på bränsleekonomin finns cylinderavstängning. Motorn levererar 550 hästkrafter och 700 Newtonmeter i vrid och är kopplad till niostegad automatlåda och fyrhjulsdrift. 0-100 kilometer i timmen tar 4,5 sekunder. Förbrukningen uppges vara drygt 1,43 liter per mil. 
DBX byggs i Aston Martins fabrik i Wales, Storbritannien. 
Startpris i Storbritannien är 158.000 pund och i Tyskland kostar DBX från 193.500 euro. Det motsvarar mer än 2 miljoner kronor. Bilen kan beställas nu och första leveranserna sker under andra kvartalet 2020. 

Diskutera: Vad tycker du om Aston Martin DBX?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.