Nästa artikel
Aiways kommer till Sverige – suven U5 först ut
Nyheter

Aiways kommer till Sverige – suven U5 först ut

Publicerad 9 december 2021 (uppdaterad 2022-09-21 11:54)
Ännu ett bilmärke ska börja säljas på den svenska marknaden. Det handlar om kinesiska Aiways som lanserar en eldriven suv.

Det fortsätter ösa in nya bilmärken på den svenska marknaden. Efter bland andra MG, DFSK, Nio och Xpeng gör ytterligare ett kinesiskt märke sitt intåg.

Den här gången är det bilmärket Aiways som grundades för knappt fem år sedan. Vi Bilägare provkörde elsuven Aiways U5 redan 2019 och den fick bland annat beröm för kvalitetskänslan och utrymmena. Men det är än så länge ett oprövat märke och det är alltid en risk för andrahandsvärdet.

Aiways U5 ska börja säljas den 20 januari med en officiell räckvidssiffra på 41 mil och snabbladdningseffekt på 90 kW. Det är liknande siffror som konkurrenten MG Marvel R. Bilen har fem års nybilsgaranti och åtta års batterigaranti, men någon prisuppgift finns ännu inte.

Importen sköts av danska företaget Andersen Motors. Försäljningen sker på nätet men med hjälp av 12–15 så kallade agenter som ska hantera provkörningar, serviceärenden och leveranser.

 

I vår provkörning hävdade Aiways representant att märket satsar mer på privatleasing än köp av bilen, och att den får mjukvaruuppdateringar över nätet.

– Serviceintervallet kommer vara 10 000 mil men vi skulle egentligen inte behöva regelbunden service, sa han.

Precis som Nio satsar Aiways även på att bygga egna stationer för batteribyte längs vägen. Den satsningen kommer dock inte till Europa.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 10 december 2021 Som jag skrev i början av…
  • 10 december 2021 Optimus - det finns väldigt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.