Nästa artikel
60 långtradare fastnade – trots krav på vinterdäck
Nyheter

60 långtradare fastnade – trots krav på vinterdäck

Publicerad 10 november 2021
Arkivfoto.
Motorvägsbacken blev en för svår utmaning för mängder av långtradare som fastnade och blockerade trafiken under tisdagen.

Under tisdagen ställde vädret till med stora trafikproblem på flera platser. SMHI utfärdade en så kallad gul varning för sydöstra Norrland och nordvästra Svealand. Kanske mest drabbad var E4 mellan Sundsvall och Härnösand där kön med långtradare ringlade lång.

Enligt vittnen var det närmare 60 långtradare som fastnat i olika backar längs motorvägen och inte kom loss. ”Trafiken gick långsamt och det var trångt att passera. En lastbil hade fått stopp och sedan ska även fler lastbilar blivit stående”, rapporterade SVT.

För drygt två år sedan infördes krav på vinterdäck på samtliga hjul för alla lastbilar, även släpet. Tidigare var det bara vinterdäckskrav på drivaxlarna. Mönsterdjupet ska vara fem millimeter men behöver bara vara 1,6 millimeter på släpet.

”Som en fällkniv”

Vinterdäckskravet gäller mellan 1 december och 31 mars eller när det råder vinterväglag. Kravet gäller även utländska lastbilar, men branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag har hävdat att vinterdäcken spelar mindre roll. Viktigare är fordonskombinationen med så kallade EU-trailers som kan vika sig som en fällkniv vid halka.

– Där vet vi att vinterdäcken inte kommer göra så stor skillnad, har Carina Ahlfeldt på Sveriges Åkeriföretag sagt i en intervju med SVT.

Transportstyrelsen har tidigare öppnat för att införa krav på tillräckligt tryck på drivaxeln för att minska antalet olyckor. Att införa hårdare krav på större mönsterdjup kan bli svårt eftersom Sverige inte kan ha särskilda krav som inte gäller i resten av EU.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (43)

  • 16 november 2021 Alla kämpar för sin…
  • 16 november 2021 Dagens rapport från SMHI och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.