Nästa artikel
3 av 10: OK att dricka öl och köra
Nyheter

3 av 10: OK att dricka öl och köra

Publicerad 28 september 2011 (uppdaterad 29 september 2011)
Det går bra att köra bil efter ett glas vin eller en öl. Det tycker i varje fall tre av tio svenska förare, enligt Bilprovningens undersökning.

Tre av tio personer som svarat på en enkät som Bilprovningen har genomfört på sin hemsida tycker att det är ok att sätta sig bakom ratten och köra efter att man hällt i sig en öl eller ett glas vin. Totalt har man fått 1 674 svar. 33,1 procent av männen som svarade kan tänka sig att köra bil efter att ha druckit, mot 16,5 procent av kvinnorna.

Somliga gör också slag i saken att köra bil efter att ha druckit alkohol. 4,5 procent av de svarande uppgav att de upprepade gånger har kört bil mindre än två timmar efter alkoholintag, 16 procent uppgav att det skett vid ett enstaka tillfälle. Dessutom kör många bil tidigt dagen efter att de varit alkoholpåverkade, 4,9 procent har gjort det flera gånger och 28,4 procent har gjort det i undantagsfall.

– Jag tycker att det är skrämmande att så många tycker att det är ok att köra bil efter att ha druckit öl eller vin. Ännu värre är att så många faktiskt också gör det. Dessa bilister vill man verkligen inte möta på vägen, säger Lina Öien, hållbarhetsansvarig på Bilprovningen.

Kan ge fängelse
Storstadborna utmärker sig extra i undersökningen. I Stockholm tycker 38,2 procent att det går bra att köra efter att ha druckit alkohol, medan 22,3 procent tycker detsamma i mellanstora städer.

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Enligt Motorförarnas helnykterhetsförbund kan man vid denna promillehalt antingen känna sig lätt påverkad eller opåverkad. Rekommendationen är att man väntar ett par timmar med att köra bil om man har druckit en öl eller ett glas vin.

Staffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Ofta återkallas också körkortet en tid, högst ett år. Vid grovt rattfylleri, gränsen går vid 1,0 promille, gäller fängelse i upp till två år samt körkortåterkallelse i upp till tre år. Grovt rattfylleri kombinerat med grovt vållande till annans död kan ge fängelse i upp till åtta år.

Diskutera: Tycker du att det är ok att köra bil efter en öl?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-09-28 16:18
Raymond K (ej verifierad)

Om man tar en folköl till middagen tror jag det är rätt ok att köra efteråt för de flesta eftersom alkoholen absorberas snabbare. En snabb öl på fastande mage kan vara tveksamt.

#2 • Uppdaterat: 2011-09-28 17:04
Serber

Det beror ju helt på men talar man om vin och öl så handlar det om starköl garanterat.
Som Raymond K säger en folköl till maten ger väll knappast utslag på en mätare? Däremot vin och starköl bör man hålla sig undan.

#3 • Uppdaterat: 2011-09-28 17:05
Focus

I de allra flesta fallen när det gäller ett glas vin eller en öl är det inom ramen för lagstiftningen. Det är säker det som gör att så pass många tycket det är ok. Men om man tänker lite längre, hur mycket lyckligare blir man av att dricka en öl eller ett glas vin, i synnerhet om man vet att man skall köra. Bara obehaget att riskera att åka in till polisstationen för ett ytterligare prov där borde avhålla många, även om man där blir friad. Utöver detta är det ju så många som får svårt med räkningen efter en öl eller ett glas vin.

#4 • Uppdaterat: 2011-09-28 17:44
lubos

Redan en lättöl=1/2 mellanöl, vilket känns tydligt vid precisionskörning, som t ex att hålla en 2,6m bred långtradare mellan linjerna på smala vägar utan att släpet "spårar utanför"!
Så kom inte och påstå att det är moraliskt okej att pimpla öl och köra!

#5 • Uppdaterat: 2011-09-28 18:07
hultarn

Egentligen är det väl inte för mycket begärt av förare att låta bli att dricka alkohol när det är bilkörning på G.

Även om man nu skulle klara sig precis under gränsen och därmed inte anses olämplig, så kan man ju ställa till det, kanske till och med döda en medtrafikant.

Att sedan sitta där och hävda att "Jag var faktiskt laglig" hjälper inte...

Drick vatten till maten, och ta en öl när du kommit hem!

#6 • Uppdaterat: 2011-09-28 19:01
Roy J

Ett glas rödvin är en mindre mängd än ett glas öl - och bägge är troligen helt OK. Om det inte vore för det där "troligen". Bägge kan förhöja njutningen av måltiden - men kanske inte just om man ska ut och köra bil.
Raymond K, var i herrans namn har du fått uppfattningen ifrån att alkoholen skulle absorberas snabbare om du ätit mat? Snarare portioneras den ut något långsammare i blodet, men efter en stund finns ingen skillnad alls.

#7 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

De låga promillehalter som det pratas om här har mig veterligt aldrig kunnat knytas till någon högre olycksrisk. Ett glas vin eller en mellanöl ger en vuxen person max 0.3 promille, ofta lägre. Först vid 0.5 har man kunnat härleda till ökade risker.

Men om jag har fel så skulle det vara intressant med faktabevis!

#8 • Uppdaterat: 2011-09-28 20:41
Hundter

Okunskapen är skrämmande!
"Om man tar en folköl till middagen tror jag det är rätt ok att köra efteråt för de flesta eftersom alkoholen absorberas snabbare. En snabb öl på fastande mage kan vara tveksamt."
Alkoholen "absorberas inte snabbare om man har mat i magen, än om man är fastande!
Alkohol och bilkörning hör absolut inte ihop! Här borde Vi Bilägare göra en upplysningsinsats!

#9 • Uppdaterat: 2011-09-28 21:38
Roger Skagerström

Alkohol och bilkörning hör inte ihop, men det ska ju handla om mängder som faktiskt gör nån märkbar effekt.

Tvivlar o det oerhördaste att en folköl medger någon som helst riskökning. Tror det är större risk om man nyser en gång under en given sträck än om man körde den med en lättöl i kroppen.

Samma sak med tex sån Herrljunga 0,7% cider. Skulle nog kunna klämma en hel sån flaska utan att det skulle gå att märka nåt, men enligt nån PK-mupp är man säkert massmördare och på nivå med Vladich och Hitler.

Sen finns de förstås en psykologisk anledning till att ha en så låg probmillegräns som vi har - skulle man höja den skulle ju fler chansa. Så lagen är det nog inget fel på i det här fallet. Dock är moralpaniken som vanligt lite väl panikartad.

#a • Uppdaterat: 2011-09-28 22:21
Harald Svensson

Roger Skagerström: Barnslig jämförelse. En nysning kan man inte alltid rå för. Men efter en 2,1a kan man låta bilen stå och det bör man göra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.