Nästa artikel
Avslöjat: Smutsiga skrotbilar skickas till utvecklingsländer
Nyheter

Avslöjat: Smutsiga skrotbilar skickas till utvecklingsländer

Publicerad 28 oktober 2020
Flera miljoner trafikfarliga och uttjänta skrotbilar exporteras varje år till fattiga länder – efter att de strippats på dyrbara delar.

Miljontals uttjänta och smutsiga bilar exporteras varje år från Europa, Japan och USA till utvecklingsländer. Det visar en ny rapport från FN:s miljöprogram Unep, rapporterar TT.

Bara mellan 2015 och 2018 gick 14 miljoner personbilar på export där EU står för 54 procent, Japan för 27 procent och USA för 18 procent. 80 procent av av bilarna gick till låg- och medelinkomstländer och 40 procent av dem gick till Afrika.

Bilarna kan i vissa fall vara så smutsiga och farliga att de inte längre är godkända i länderna de exporteras från. Dessutom strippas bilarna på komponenter som sensorer och partikelfilter vilket gör dem ännu farligare och smutsigare.

”Utvecklade länder måste sluta exportera fordon som inte lever upp till klimat- och säkerhetskrav och som inte längre anses trafiksäkra i deras länder”, säger Inger Andersen, chef för Unep, i ett pressmeddelande.

Genom att införa hårdare regler för vilka bilar som får importeras kan länder förbättra bilparken med säkrare och modernare bilar, visar rapporten.

Läs också: Nu ska elbilsflykten bromsas

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-10-29 08:07
saabnisse

Det här har ju även tidigare regering, givetvis med hjälp av MP, bidragit med.
Så gott som alla FMs fordon som var av 1987 års modell eller tidigare såldes som skrot även de som var förrådsställda och ofta helt nya, till en brittisk affärsman som skeppade det mesta till Afrika där de naturligtvis fungerar utmärkt.
Den affärsmannen blev miljardär på vår bekostnad!
Och med facit blir det ju ännu märkligare med Johns föregående inlägg!

#c • Uppdaterat: 2020-10-29 08:29
Saabium

Inte snyggt av rikare länder att använda fattiga länder som soptipp.

#d • Uppdaterat: 2020-10-29 08:43
Elbilisten

Ibland när elbilar debatteras tycker någon att vi i stället borde lappa, laga och hålla äldre avgasbilar i drift. Men när folk faktiskt gör det är det i stället ett problem.

#e • Uppdaterat: 2020-10-29 08:55
JohanWong

Vilket icke problem. En vill köpa och en vill sälja, de kommer överrens. Som boende i österuropa vad tror du våra "dyra" lyxbilar EURO 3 och 4 kommer ifrån? Minst 30,000 mil på mätarna och rakt rör genom katten. Senaste året har faktiskt viss uppstramining skett då det inte är lika enket att fuska sig igenom besiktiningen. Allt filmas, fotograferas och dokumenteras.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.