Nästa artikel
Teslaförare använde pekskärmen – fick körkortet indraget
Nyheter

Teslaförare använde pekskärmen – fick körkortet indraget

Publicerad 5 augusti 2020
En Model 3-ägare skulle justera vindrutetorkarna men kraschade i ett träd.

Många av finesserna i Tesla Model 3 styrs inte med fysiska knappar eller vred utan med den stora pekskärmen. Vissa gillar den avskalade interiördesignen medan andra hellre behåller de fysiska kontrollerna.

En av funktionerna som kan styras med pekskärmen är vindrutetorkarna. Tesla Model 3 har ingen vanlig torkarspak vid ratten. Istället finns en knapp längst ut på blinkersspaken som aktiverar ett ”svep” med torkarna, eller sätter igång vindrutespolningen om knappen hålls in.

Det finns även en regnsensor som kan aktivera torkarna automatiskt, men den som vill komma åt fler inställningar för torkarna måste alltså använda pekskärmen.

Läs också: Nya uppgifter: Tesla Model 3 kommer med ännu längre räckvidd

Kraschade i ett träd

Nu har en domstol i Tyskland gjort klart att den som använder pekskärmen kan göra sig skyldig till samma brott som den som använder en mobiltelefon under körning.

En Teslaförare fick förra året betala 200 euro i böter för att ha använt pekskärmen för att justera intervalltiden för vindrutetorkarna. Han fick även körförbud i en månad eftersom han hamnat på fel sida av vägen och krockat i ett träd.

Det intressanta är att den tyska domstolen likställer infotainmentsystemets pekskärm med en ”elektronisk enhet” på samma sätt som en mobiltelefon. Tidigare har bilarnas infotainmentsystem klassats som fast utrustning som får användas så länge det görs på ett säkert sätt.

Läs också: Tipset till Teslaägarna: Kolla takboxen innan du kör!

Kräver mer uppmärksamhet

Enligt domstolen kräver Teslas lösning betydligt mer uppmärksamhet av föraren än konventionella system i andra bilmodeller.

Även i Sverige är det numera förbjudet att använda en handhållen mobiltelefon under körning. Att använda fast monterad utrustning som exempelvis ett infotainmentsystem är däremot tillåtet, så länge föraren är uppmärksam, inte distraherad och det inte ”inverkar menligt” på körningen.

Tesla har tidigare dragits inför domstol i Tyskland för att Autopilotsystemet inte ska ”hålla vad det lovar”.

Läs också: Tesla stäms för Autopilot: "Håller inte vad de lovar"

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-08-05 13:49
Raphael

Fakta är att en Tesla har kraschat in i ett träd. Om ”världens säkraste bil” inte har teknik för att undvika att krocka med träd så kan den bilen knappast kallas för ”världens säkraste”.
Nu justerade föraren vindrutetorkarna på pekskärmen.
Jag har haft regnsensor och automattorkare i sen 20 år tillbaks. Inget system är perfekt. Det händer fortfarande att jag ibland vill köra med manuell styrning. Uppenbart sköts det via skärmen på Teslan.

#c • Uppdaterat: 2020-08-05 13:52
Uffeeh

Vissa basfunktioner som måste kunna ställas om under körning ska regleras med fysiska knappar. Man lär sig snabbt var de sitter och med rätt utformning behöver man inte titta på dem för att använda dem.
Tänker främst på dimbakljus och instrumentbelysning, farthållare, radiovolym och stationsinställning, torkare och spolare fram och bak, kupéfläkt och temperatur, stolsvärme, elbakruta.

#d • Uppdaterat: 2020-08-05 13:52
Uffeeh

Vissa basfunktioner som måste kunna ställas om under körning ska regleras med fysiska knappar. Man lär sig snabbt var de sitter och med rätt utformning behöver man inte titta på dem för att använda dem.
Tänker främst på dimbakljus och instrumentbelysning, farthållare, radiovolym och stationsinställning, torkare och spolare fram och bak, kupéfläkt och temperatur, stolsvärme, elbakruta.

#e • Uppdaterat: 2020-08-05 14:17
Bandvagn

Raphael; Fast "styr" du in bilen i ett träd är det långt ifrån säkert att säkerhetssystemen hindrar dig att göra det. Skulle du testa det med din egen bil? Autobroms, panikbromsassistans och allt vad det heter överträffar ju inte fysikens lagar. De systemen har ofta som mål att få ner hastigheten för att mildra effekterna av en eventuell krock.
Läser man vad EuroNCAP säger (https://www.euroncap.com/en/results/Tesla/Model-3/37573) så är det just området Safety Assist-system där Model 3 får högst betyg; 94%.

Uffeeh: Basfunktionerna i Tesla ställer man in med röstkommandon om man nu tycker skärmar är farligt. Detta hade tydligen denna tysk missat också. Man kan ändra inställningarna för torkarna med röstkommandon. Ytterligare en punkt som visar att detta var mer beroende på föraren än bilen.

#f • Uppdaterat: 2020-08-05 14:29
Vorwärts

Och så hävdar vissa att det inte alls är distraherande att behöva fippla på en pekskärm under färd...

#g • Uppdaterat: 2020-08-05 15:17
Raphael

Bandvagn, om man läser EuroNCAP så förstår man att de inte testar kollisioner mot träd. Men om en bil ska kallas ”världens säkraste” så bör autobromssystemet klara träd. Du vet lika väl som jag att systemen är utvecklade för olika situationer. Först klarade systemen bara fordon rakt framifrån och i dagsljus, sen utvecklades de att klara även gående, cyklister och belysningsstolpar. Och så den senaste utvecklingen att klara detta i mörker.

Och nu vet vi svart på vitt att Teslas system inte klarar av att upptäcka och förhindra en kollision med träd. Ett träd är ju stillastående, borde vara betydligt lättare att förhindra en olycka med det än en cyklist eller fotgängare som kan ha ett oförutsägbart beteende.

Din argumentation om att systemen inte ska hindra dig från att styra in i saker, det håller inte. Kör du bil och det kommer upp något oväntat på vägen så är en ren reflexrörelse att styra undan. Självfallet ska systemen kunna aktiveras och bromsa bilen i en sådan situation, annars är de värdelösa.

Och här verkar det ju helt enkelt handlat om dålig uppmärksamhet, att föraren har tappat uppsikt på vägen för han fibblat med torkarinställningen. Ett säkerhetssystem som ska vara ”bäst i världen” bör kunna hantera en sådan situation.

#h • Uppdaterat: 2020-08-05 15:21
Uffeeh

Bandvagn; Vem vill sitta och gapa och hojta i bilen? inte jag i alla fall.

#i • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Bandvagn, med tanke på ditt försvarande av Teslas förträfflighet så verkar du vara ägare av en sådan och dess underfundiga lösningar. Förövrigt så känner jag till att Tesla får mycket bra resultat i krocktester, men min fundering var snarare vad som sker om en älg smäller in i glasrutan som utgör främre delen av taket. Det testas inte av någon.
Men den kanske klarar det bra, vad vet jag och jag skall oavsett inte köpa någon M3.

#j • Uppdaterat: 2020-08-05 15:47
Bandvagn

Raphael; Jag håller förstås med dig om att systemen ska kunna aktiveras och bromsa bilen i en sådan situation. Det kanske även har hänt här, det vet vi inte. Jag menar bara att systemen inte kan rädda dig från allt. Styr du in i trädet och trädet är för nära och hastigheten från början är för hög så hinner inte bilen bromsas till stillastående. Krocken sker, men förhoppningsvis i lägre hastighet. Visst, systemen är inte perfekta i alla situationer.

Uffeeh; Många bilmärken tillhandahåller ju röstkommandon just för att kunna ha kvar ögonen på vägen och ändå ändra på saker i bilen. Och man behöver inte gapa och hojta. Räcker att prata med bilen precis som man pratar med Siri, Alexa eller Google Assistant.

Guran; Ja, jag är Teslaägare som älskar dess mjukvaruinriktade approach till fortskaffning. En smart phone på hjul är min grej :) Jag vet inte vad som händer om en älg landar på rutan/taket. Troligtvis samma sak som med andra säkra bilar. Går det för fort och älgen är för tung så blir det dålig stämning inne i bilen. Men inte för att du får glasbitar i ögonen utan för att taket pressas in precis som det hade gjort med ett plåttak.
Min tanke är inte att övertyga alla om att skaffa någon Teslamodell, bara att ge liten annan syn på denna artikel. Smaken är som bekant som baken.

#k • Uppdaterat: 2020-08-05 17:14
mso 1000

Trodde alla bilar var utrustade med regnsensor sedan 10-20 år.
På min octavia står torkare i fabriksinställningen automatik och behöver aldrig röras.
Och skulle jag behöva ändra så är det en spak.
Och värmen är ett vred.

Skärmar i all ära men det skall vara knappar vred och spakar för det dagliga.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.