Nästa artikel
Volvo vill införa bonus för HVO-dieselbilar
Nyheter

Volvo vill införa bonus för HVO-dieselbilar

Publicerad 6 april 2020
"Bilflottan kan inte bli fullt elektrifierad över en natt."

Det så kallade bonus/malus-systemet fick svidande kritik när Riksrevisionen släppte sin rapport tidigare i år.

Systemet går ut på att köpare av elbilar och laddhybrider får en bonus på upp till 60 000 kronor medan köpare av de flesta andra bilar utan el- eller hybriddrift istället får betala en straffskatt under tre års tid.

Kritiken gick bland annat ut på att systemet kostar för mycket jämfört med andra åtgärder på transportområdet. Men rapporten fick i sin tur hård kritik från andra håll som hävdar att bonus/malus mycket effektivt ställt om till en mer elektrifierad bilflotta.

Volvo är generellt sett positiva till bonus/malus men företagets presschef Karin Wik säger i en intervju med Svenska Dagbladet att reglerna inte får ändras för ofta.

– Eftersom gränserna för att få bonus just ändrats borde de nu få ligga kvar åtminstone under 2021 och 2022. Alltför täta ändringar gör det svårt för konsumenterna att veta vad som gäller och hur man ska tänka kring sitt bilköp, säger hon.

Volvo står just nu för fyra av de tio populäraste nya laddhybriderna i Sverige, enligt statistik från Bil Sweden, men den eldrivna versionen av Volvo XC40 ska börja levereras först senare i år.

– Med tanke på att bilflottan inte kan bli fullt elektrifierad över en natt borde man också kunna ge skattefördelar till nya dieselbilar som är godkända för att köras på det fossilfria drivmedlet HVO100, säger Karin Wik till tidningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-04-06 16:41
A.L

Vargen. Ja, att bygga säkra bilar kostar vikt - trots att Volvo använder ett extremt höghållfast material (för att kapa vikt). Har du missar det i dina ingenjörsstudier?

MVH AL

#c • Uppdaterat: 2020-04-06 16:45
Simon no1

Dom ska inte ha någon bonus, kommer sluta som med etanolen, bidrag och sen körs dom på bensin, så nej tack till mer mygel!

#d • Uppdaterat: 2020-04-06 16:45
A.L

Dårskapen snart slut slut. Synd bara att det kostar en massa människoliv innan folket och den breda väljarbasen förstår sambanden.

https://www.forbes.com/sites/sarahhansen/2020/04/06/jpmorgans-jamie-dimon-says-a-bad-recession-is-on-the-way/#e15a10c57669

#e • Uppdaterat: 2020-04-06 17:45
Pi

Fast utsläppsreglerna för bilar bestäms ju till stor del inom EU såvitt jag förstått och det är ju till EU som böterna skall betalas för de tillverkare som inte klarar kraven.
Beträffande frågan om personskador vs bilvikt så finns det väl länder inom EU där det köps väsentligare lättare bilar än i Sverige men som fortfarande har rimliga personskador. Problemet är nog snarare viktskillnaden mellan bilar så i Sverige är det säkert relativt sett osäkrare att färdas i t ex en Ford Fiesta än i Danmark - i händelse av en kollision.

#f • Uppdaterat: 2020-04-06 17:53
Elon_1

Volvo fattar dåligt. Förbjud fossilbilar totalt, så kanske de fattar. De har lobbat och lobbat och hotat och lobbat. Fy fan för Volvo, de tar inte det minsta ansvar för miljön - bara skitar ner!.

#g • Uppdaterat: 2020-04-06 18:22
Axa

AL
Vilket trams. Corona-pandemin kommer förvisso leda till en ekonomisk kris men det enda det visar är att det ekonomiska systemet inte är bra och framförallt inte är optimerat för oväntade situationer. Den aktuella pandemin hade lika gärna kunnat vara något annat som utlöst krisen.

Så egentligen förstår jag inte din poäng. Att det globala finansiella systemet är skört och klarar inte kris?

#h • Uppdaterat: 2020-04-06 18:56
CEAT

Redan när man gick i grundskolan pratades det om elbilar och om vi som klass trodde att det skulle fungera i verkligheten. Alla har vetat om att elen kommer ta över under minst 20 års tid. Så en omställning har det funnits tid till. Nu ser man även att siffror för elrelaterade bilar ökar så Volvo, ni får nog ta tag i detta och lära av bakläxan. Det är bäst att vara redo för provet och tänka framåt än att gnälla när det tillslut sker. Räkmackan är uppäten.

#i • Uppdaterat: 2020-04-06 19:06
A.L

Axa. Covid visar konsekvenserna av konsumtionsminskningar. Och det är precis vad religionen med koldioxidskatterna innebär också.

När man minskar konsumtionen ökar arbetslösheten och ekonomin. När den däremot ökar får vi det bättre. Då har vi råd att bygga ut sjukvården (istället för att spendera pengarna på subventioner av elbilar), att ge våra gamla bra vård (istället för att fördyra transporterna) eller att skaffa fler poliser (istället för att minska konkurrenskraften hos vår basindustri).

Det är dessa mycket enkla och basala samband som du behöver förstå. I annat fall lägger man sin röst på extremisterna - och får sedan se människoliv slås sönder och samman i samband med en kris.

Vad gäller det ekonomiska systemet så är det en diskussion för sig. Men även om du och delar av Sveriges riksdag tycks inbilla er att man kan ha kakan och äta den samtidigt så är det alltså inte så det ekonomiska systemet fungerar.

Detta kommer de flesta förstå nu i och med att de offentliga och de privata budgetarna havererar (vilket de egentligen redan gjort -staten har bara kommit undan genom att rea ut tillgångar och sedan skjutit över stora utgifter på kommunerna).

MVH AL

#j • Uppdaterat: 2020-04-06 19:15
Axa

Nu ser ju inte Intelli vad jag skriver men Volvo har pissat på sig själva...

#k • Uppdaterat: 2020-04-06 19:19
Axa

AL
Poängen med min poäng är att hela det ekonomiska systemet vilar på kortsiktighet. Det är nog snarast extremism åt andra hållet som råder, vinstmaximering. Det visar sig som tydligast vid kriser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.