Nästa artikel
Volkswagen ID 3 långt ifrån klar: ”Det är katastrof”
Nyheter

Volkswagen ID 3 långt ifrån klar: ”Det är katastrof”

Publicerad 26 mars 2020 (uppdaterad 27 mars 2020)
Nya uppgifter avslöjar ett hemligt möte mellan Volkswagen och Mercedes om att utveckla ett nytt operativsystem för bilar.

Volkswagen har stött på allvarliga problem med lanseringen av elbilen ID 3. Tidigare i år kom uppgifter om att ingenjörerna och testförarna rapporterar 300 nya buggar i bilens mjukvara om dagen, och att de bilar som byggs ställs på en gigantisk parkeringsplats i väntan på ny mjukvara som ska lösa problemen.

Men Volkswagen har hela tiden hävdat att lanseringsplanen inte är hotad – den nya elbilen ska nå de första köparna sent i sommar, något koncernchefen Herbert Diess också upprepat så sent som i förra veckan.

Nu kommer nya uppgifter om hur allvarliga problemen är. Flera planerade funktioner kommer tas bort och levereras först senare med en mjukvaruuppdatering, säger en talesperson på Volkswagen till tidningen.

Süddeutsche Zeitung har pratat med anonyma källor inifrån Volkswagen som hävdar att problemen är mycket mer allvarliga än man kan tro.

– Bilen är långt ifrån redo att börja säljas, hävdar en källa.

Prestigeprojekt för koncernchefen

Volkswagen ID 3 är en massiv satsning från koncernens sida, av flera anledningar. Den har blivit ett prestigeprojekt för koncernchefen vars jobb eventuellt kan vara hotat om projektet inte blir verklighet i tid. Volkswagen är också i stort behov av fler elbilar för att undvika utsläppsböter med EU:s nya regler.

Elbilen bygger på en ny plattform, MEB, som enbart ska användas för elbilar, och till den hör också en ny mjukvaruplattform med ett eget operativsystem för elbilarna. Målet har varit att minska komplexiteten i systemen och förenkla för att göra tillverkningen enklare och billigare.

Att bygga bilar är en sak, men att utveckla mjukvara är en helt annan, hävdar en anonym källa för Süddeutsche Zeitung. Volkswagen har problem att locka rätt utvecklare och IT-chefen kommer lämna sitt jobb i slutet av mars. Det är svårt att få fram utvecklare i alla branscher och många unga utvecklare verkar inte vilja jobba på företaget som blivit symbolen för dieselskandalen.

– Det är katastrof. Vi får helt enkelt inte in rätt folk, säger en källa till tidningen.

Hemligt möte med Daimler

För att lösa den här typen av problem på längre sikt finns obekräftade uppgifter om att Volkswagen eventuellt kan börja utveckla ett operativsystem för bilar tillsammans med konkurrenten Daimler. Planen är att spara pengar och snabba upp utvecklingstakten. 

Ett möte på styrelsenivå ska enligt uppgifterna redan ha ägt rum, men Damler för redan samtal med BMW om en liknande affär och det är inte troligt att alla tre biltillverkarna tillsammans ska få utveckla ett eget operativsystem av konkurrensskäl.


Uppdatering 27/3: Volkswagens svenska informationschef Marcus Thomasfolk har ingen annan information kring lanseringen av ID 3 än att modellen ska tillverkas och levereras enligt plan. "Mjukvaruuppdateringar sker kontinuerligt på de bilar som redan är producerade", skriver han i ett mejlsvar till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-03-27 09:38
Axa

Leif
Även om jag håller med dig i vissa delar undrar jag vilka inlåsningseffekter du pratar om?
Oavsett vilket märke jag köper idag så är jag som konsument mer eller mindre inläst till respektive tillverkares mjukvara. Eller finns det någon modell där man själv kan välja operativsystem till bilen?

#m • Uppdaterat: 2020-03-27 15:06
stonebreaker

VW behöver en führer med rätt bakgrund.

#n • Uppdaterat: 2020-03-27 20:45
bejje

Vad som behövs är ett gemensamt system för flera bilar, som typ Android eller liknande som vi vet fungerar och som kommer ha enormt många och bra utvecklare bakom sig. Det är väl så Volvo har gjort i senaste modellerna?

Varför utveckla ett eget operativsystem med allt vad det innebär när det redan finns ett väl fungerande system som man bara kan lägga till sina egna anpassningar till, som utseende, appar osv.

#o • Uppdaterat: 2020-03-27 20:57
Henrik M

Bejje: Känns som du bara tänker på infotainmentet där. Det är ju allt annat i bilen med som ska styras! Inte riktigt så att androidsystemet i Volvos nya styr allt i bilen....

#p • Uppdaterat: 2020-03-27 21:25
bejje

Henrik, det var väl min första tanke ja, men vad är det som säger att det inte går att ha android i botten, men extra appar eller "services" som körs i android som styr bilens funktioner som fläkthastighet, temperatur, inställningar i allmänhet för bilen osv?

Vet inte hur det funkar för Volvo, men de kör ju uppenbarligen Android i senaste modellerna, men jag har ingen koll på om de har ett separat system för bilens funktioner eller om det är inbakat i Android. Men oavsett så antar jag att man på Volvo styr både infotainment och bilens inställningar och funktioner från samma skärm och därmed måste det mer eller mindre vara i alla fall en del av Androidsystemet.

#q • Uppdaterat: 2020-03-27 21:33
Skodaägare

Milkylainen har helt rätt. De flesta stora företag tror att bara man anställer 2000 utvecklare så kommer man få fram mjukvara på nolltid. När sedan utvecklingen går för långsamt så stressar de på och får värdelös mjukvara med en massa buggar. Mjukvaruutveckling görs bäst i små team med duktiga och engagerade människor. Observera att duktig och fin akademisk titel inte alltid går hand i hand. En av de sämsta utvecklare jag stött på var doktor (!) i datalogi. Hårdvarausidan och mjukvarusidan måste också jobba tätt ihop vilket de gör på Tesla.

#r • Uppdaterat: 2020-03-29 18:40
N-iklas

Alla fel och brister på bilar som orsakas av att teknikutvecklingen går i fel riktning orsakas av en och samma orsak - Kunderna.

Om kunderna inte köpt de bilar som drivit utvecklingen i fel riktning utan de bilar som envisats med att stå stilla, eller gå i motsatt riktning, så hade inga evolutionsorsakade fel uppstått, de med dumma ideer skulle ha sett försäljningen vika och genast lagt ner de dåliga projekten, nu däremot har man gjort exakt precis tvärt om, ju dummare bil desto bättre försäljning och högre popularitet.

Det är den dumma bilköparens fel från början till slut.
Lika barn leka bäst är tyvärr något som stämmer allt för ofta.

#s • Uppdaterat: 2020-03-30 15:15
Carl Trefalt

En Wolkswagen som är full med buggar, är osäljbar !!!

#t • Uppdaterat: 2020-05-26 19:52
Saabium

En Folkvagn som är full med baggar är osäljbar...

#u • Uppdaterat: 2020-03-26 11:11
milkylainen

VW är ju ett hårdvaruföretag. De har i princip aldrig byggt någon mjukvara på allvar. Definitivt inte från scratch.
Alla system som infotainment, motorstyrsystem osv kommer ju ofta från underleverantörer.
Så det är självklart att de hamnar i den här sitsen och att chefernas svar är som för hårdvara. "Mer folk".
Bara att med "Mer folk" på mjukvara så blir det sämre soppa. Alltid vart så.
Mjukvara har aldrig vart "Mer folk". Det har vart "Rätt folk och så få som möjligt".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.