Nästa artikel
BMW:s storstädning: Hälften av alla motorer försvinner
Nyheter

BMW:s storstädning: Hälften av alla motorer försvinner

Publicerad 16 mars 2020
BMW måste spara pengar för att kunna satsa på elbilar – då försvinner hälften av bensin- och dieselmotorerna.

BMW ska rensa upp i utbudet av både modeller och motorer. I förra veckan kom beskedet att BMW:s sporthybrid i8 läggs ned för att koncernen ska kunna fokusera mer på utvecklingen av elbilar som suven iX3 och kommande i4.

Nu står det också klart att BMW rapporterade 29 procent lägre vinst förra året än året innan, bland annat på grund av de stora investeringarna i nya elbilar.

På grund av det väljer BMW att skrota hälften av alla ”traditionella” förbränningsmotorer från 2021. BMW avslöjar inte exakt vilka motorer som ska läggas ned men det är ingen vild gissning att flera av märkets dieselmodeller samt V8- och V12-motorer hänger löst, skriver Electrek. Om två olika motorer är nära att överlappa varandra effektmässigt lär en av dem alltså försvinna framöver.

De kommande åren siktar BMW på att snabbt skala upp försäljningen av elbilar och hybrider. Förbränningsmotorerna kommer dock finnas kvar på ett eller annat sätt i minst 30 år till, sa BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich i januari.

BMW:s försäljningschef tror att märket inte kommer tvingas betala de utsläppsböter som EU hotar biltillverkarna med.

– Att betala koldioxidböter är inget alternativ för oss. Vi kommer klara kraven både 2020 och 2021, har han sagt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-03-16 09:33
Styggavargen

BMW, Audi och Volvo hänger löst till nu, för tunga och ineffektiva modeller. Jag är lite förvånad att man inte hör så mycket ifrån Citroen, de borde ha en guldchans nu eftersom de traditionellt har haft låga utsläpp...de behöver bara göra lite hybrider men framförallt elbilar.

#2 • Uppdaterat: 2020-03-16 09:37
Mattse

”Förbränningsmotorerna kommer dock finnas kvar på ett eller annat sätt i minst 30 år till, sa BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich”

Menar han på museum då?......

#3 • Uppdaterat: 2020-03-16 09:41
Axa

Mattse
Han kanske inte refererade till just BMW-motorer?
Jag tror oxå förbränningsmotorn kommer finnas kvar under lång tid, iallafall små snåla, enskilt eller med hybridlösning.

#4 • Uppdaterat: 2020-03-16 09:57
glimma-48

Jag tror som BMW. Framförallt de nyare bränslesnåla dieselbilarna med förbrukning klart under 0.6 l. i verklig förbrukning ska naturligtvis få rulla hela livscykeln ut d.v.s. till ca 2040. Kör man dessutom på mijödiesel finns inget vettigt skäl att förtidsskrota dessa bilar Jag är ingen BMW fan. Har ägt 56 bilar sedan 1966 men aldrig någon BMW.

#5 • Uppdaterat: 2020-03-16 10:03
Svenne60

Förbränningsmotorn kommer inte att finnas i 30 år utan fortsätta att utvecklas i all överblickbar framtid. Tekniken har stora fördelar jämfört med allt annat. Den kan komma tillbaka på bred front om 30 år för att senast då har klimathysterin lagt sig. Och varför skulle Volvo, BMW och Audi ha "ineffektiva" bilar, de är ju bränslesnåla i förhållande till storlek och vikt.

#6 • Uppdaterat: 2020-03-16 10:04
Mattse

Milky: rika och förbränningsmotorintresserade?? Skulle vara några oljeshejker i så fall som kan köra sina fossilbilar gratis. Övriga ”rika” bryr sig inte om vad bilen drivs på så länge den är snabb, snygg och exklusiv.
Ytterst få är dessutom intresserade av tekniken kring förbränningsmotorer. 99,9999% av världens bilförare bryr sig inte om vad bilen drivs på sålänge den tar dem dit de ska.
Intresset bland de få övriga handlar till största del enbart om ljudet. I allt annat är elmotorn överlägsen både fossilmotorn och ångmaskinen. Även om många har svårt att erkänna det. Bara nostlalgiker och gamla gubbar kommer i framtiden att bry sig om en förlegad motortyp som har sämre prestanda än elmotorn.

#7 • Uppdaterat: 2020-03-16 12:52
Svenne60

Mattse;..må vara att de flesta inte bryr sig om tekniken i sig bara bilen driver framåt, men samtidigt måste man komma ihåg hur starka band många har till förbränningsmotorn. Mycket starkare än du kanske tror. Eller varför finns det träbåtar och LP-skivor som ges ut fortfarande? Vet du hur många som skruvar på sina gamla veteran/sport/hobby bilar i sina garage? Kolla t.ex. på hur många bil/mc relaterade klubbar det finns.

#8 • Uppdaterat: 2020-03-16 14:56
L. Mäkinen

Förbränningsmotorn har snart passerat sin bortre parentes. Vissa låter som att den funnits i alla tider, men det är bara 150 år sen starten. Människan har alltid strävat efter utveckling och jag har svårt att tro att det skulle ha upphört och att Ottos verk är skapelsens krona.

#9 • Uppdaterat: 2020-03-16 15:14
Svenne60

L. Mäkinen; visst har människan alltid strävat efter utveckling, men glöm inte att man inte kan ändra på naturlagarna, eller tillgång till råvaror, därför kommer förbränningsmotorn att användas i all framtid utan "bortre parentes"

#a • Uppdaterat: 2020-03-16 17:21
Beka 54

Jag kör 1.000 mil per år med min Volvo 745 -88. Det kostar runt 20 kr per mil inkl,bensin, försäkring, däck och besiktning vartannat år. Sulle jag köpa en elbil istället? Nej, tror inte det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.