Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bekräftat: BMW i8 läggs ned utan ersättare i sikte

Publicerad 11 mars 2020 (uppdaterad 11 mars 2020)
BMW:s sporthybrid kan bli en framtida samlarbil.

Tidigare i år kom uppgifter om att BMW skulle lägga ned sporthybriden i8 sex år efter premiären. Nu bekräftar BMW att fabriken i Leipzig ska stoppa i8-tillverkningen i april.

Utmanaren till Porsche 911 läggs ned för att BMW ska kunna fokusera mer på utvecklingen av något mer ”folkliga” elbilar som suven iX3 och kommande i4. 

BMW i8 är en laddhybrid med en trecylindrig bensinmotor som lanserades 2014, samtidigt som BMW i3 visades upp. De båda modellerna har varit extremt dyra att utveckla och tillverka eftersom de inte delar bottenplatta eller särskilt många delar med andra BMW-modeller.

BMW i8 har sålt i 20 000 exemplar och kan bli en riktig samlarbil på framtida entusiastträffar. Modellen var tidigt ute med en kolfiberkonstruktion som sedan dess även dykt upp i fler BMW-modeller i modifierad form.

Inom några år kan BMW eventuellt börja bygga en ny elektrifierad sportbil, som kan baseras på konceptbilen Vision M Next från förra året. Den hade eldrift kombinerat med en fyrcylindrig bensinmotor med 600 hästkrafter och tio mils elräckvidd – siffror som är väldigt lika Polestar 1.

Men om BMW Vision M Next faktiskt blir verklighet återstår att se.

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.