Nästa artikel
Bilfrågan: Vettigt att slopa oljesticka?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vettigt att slopa oljesticka?

Publicerad 30 oktober 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
”Istället får man förlita sig på ”dum” elektronik Är denna utveckling till gagn för oss bilägare?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
 Min Volvo XC70 med den nya 2-litersdieseln har ingen oljesticka! Man har alltså sparat in på denna så billiga, enkla och vitala funktion för att själv kunna hålla koll på oljenivå och status. Istället får man förlita sig på ”dum” elektronik vars funktion du omöjligt själv kan kontrollera som bilägare. Förödande för en så viktig funktion som att hålla koll på rätt oljenivå. Nu har dessutom elektroniken upphört att fungera vilket tvingar in mig på ett akut verkstadsbesök. Är denna utveckling till gagn för oss bilägare?
”Irriterad Volvoägare”

Svar:
Det går att kontrollera oljenivån via bilens eget kontrollsystem. Så här gör du:
1. Förutsättningen för en oljenivåavläsning är att bilen måste ha körts i minst 30 km och sedan stått still på plan yta i minst fem minuter.
2. Först av allt – tryck inte ner broms-/kopplingspedal när du följer beskrivningen här nedan!
3. Stoppa in fjärrkontrollen i startlåsuttaget i panelen och tryck in den helt. 
4. Med fjärrnyckeln helt intryckt i startlåset – gör ett långt tryck på knappen för motorstart. Du försätter då bilen i det Volvo kallar nyckelläge II. (Strålkastarna tänds, varnings- och kontrollampor lyser i fem sekunder. Vissa övriga system aktiveras, eluppvärmning i sittdynor och bakruta kan dock inte aktiveras förrän efter motorstart.)
5. Tryck en gång på vänster rattspaksknapp på toppen och vrid sedan tumhjulet till oljenivå och ge ett kort tryck igen på spakens ytterände – då visas oljenivån.
Det här systemet är smartare än en oljesticka. Du kan sitta bakom ratten, slipper öppna motorhuven och kladdar inte ner händerna. Om du gör precis så här så får du en check av oljenivån – annars be din personliga Volvotekniker visa hur du ska göra.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Tycker du att det är en bra idé att slopa oljesticka på bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2018-10-31 09:53
erikivan72

Tv svarade ju inte direkt på frågan. Är det bra för oss bilägare att oljestickan försvinner? Argumentet, att du slipper öppna huven och bli smutsig om händerna, är ett väldigt dåligt argument.
Grejen är att ett elektroniskt system fungerar jättebra när det fungerar. När bilen fortfarande är hyfsat ny och fräsch. Men hur säker törs du vara när bilen är 12 år gammal och har rullat 25000 mil? Törs du fortfarande lite på att elektroniken inte gungkat igen av gammal olja på givarna?
I vilket fall som helst... åtminstone Mercedes kan du enkelt köpa en oljesticka till. De har fortfarande röret för stickan. Kan vara ett vettigt tillbehör.

#w • Uppdaterat: 2018-10-31 10:22
Alfie

@olvildrajv Ja ekonomerna har del i det hela, men de är ju inte de som
"UPPFUNNIT" vansinneselektroniken utan ingenjörerna och de s.k.innovatörerna = i det här fallet förstörarna. Tyvärr klarar ekjonomerna inte av ekonomien enär detta datasystem kostar mer än att bara ha kvar oljestickan. De "fisförnäma" herrarna som inte klarar av att tiia och känna på oljan kan ju anlita verkstad. HA ! HAA! HAAA !!!

#x • Uppdaterat: 2018-10-31 10:47
N-iklas

Men ingen bryr sig om de som köper en begagnad bil eller vad de har för argument och önskemål.

Tillverkarna och biltidningarna och majoriteten av alla andra som intresserar sig för bilar, köper nya bilar eller kör nästan nya bilar, begagnatköpare har lite att säga till om och framför allt bryr sig inte tillverkarna om dem alls längre när konkurrensen för att få sälja nya bilar hela tiden hårdnar, marginalerna krymper och kostnaden för att vara biltillverkare hela tiden ökar samtidigt som priset på bilen inte kan stiga nämnvärt - denna ekvation går inte ihop och enda sättet är att ta bort mer och mer från bilarna och förenkla utan att det syns eller märks för de flesta som inte bryr sig eller begriper vad som pågår.

#y • Uppdaterat: 2018-10-31 11:13
andersl4409

Jag vill ha en egen oljesticka och kolla själv!

#z • Uppdaterat: 2018-10-31 11:44
skidoo1238

Jag förstår inte problemet med att ha kvar stickan och den numera standardlösningen med en säkerhetsvakt som ger en gul oljekanna symbol på låg nivå för den som har noll koll.
Hur svårt kan det vara?
På mina bilar har jag aldrig behövt fylla på olja mellan 3000 mils service intervallerna.

#110 • Uppdaterat: 2018-10-31 11:50
skidoo1238

Audi A5 och Mattse , det är nog slipps nissarnas påfund att ta bort oljestickan och ersätta den med elektroniskt bling bling..
Har man något sunt förnuft fattar man varför den skall vara kvar men i kombination av nytänk.

#111 • Uppdaterat: 2018-10-31 11:54
107Carlsson

Rena tokstollesvaret på frågan. Är det på riktigt? Dessutom är det ett goddag yxskaft svar. Problemet för frågeställaren är ju att denna invecklade procedur inte fungerar på hans bil.

#112 • Uppdaterat: 2018-10-31 16:18
Volvo ägare

En poäng med oljesticka att man kan få en bra bild att oljans kvalitet (Hur svart den är m.m.) För en del år sedan var jag ägare till en SAAB 95, Denna bil var utrustad med både oljesticka för motorn samt även en för automatlådan. Man hade god kontroll oljornas kondition på detta sätt. Tyvärr försvann denna bil från nybilsmarknaden .Här fanns det kloka ingenjörer på detta företag. Sedan har jag funderat över varför man använder sig av oljekvaliteter SAE 0 - 20. Är det enbart för att minska friktionen i motorn. Står i manualen att man även kan använda sig av SAE 5 - 40.

#113 • Uppdaterat: 2018-10-31 17:08
107Carlsson

Notarius, jag håller med om diskussionsämnet, men svaret på dessa frågor från läsarna är alltid lika irrelevanta varför jag ibland undrar om de är på riktigt. Själv har jag aldrig haft en bil som inte haft oljesticka men dock en lampa som jag antar skall lysa vid för låg oljenivå. Jag vet inte vad Volvos system tillför och jag har av erfarenhet ingen hög mening om tillförlitligheten hos deras elektronik, så eftersom du saknar min uppfattning i frågan så kan jag meddela att jag håller på gamla hederliga mekaniska stickan.

#114 • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

I den gamla bilen hade jag oljestickan.”Min” var tydlig men det gick inte antyda var ”max” ligger. Stickan var smutsig och det hjälpte inte med att torka av den, kallt eller varmt, ... jag fattande inte poängen med den. Bilen visade meddelande vid start om oljenivån var för låg men ingenstans stod det om hur mycket olja man skall fylla på. Jag fattade inte poängen med den heller. Jag fyllde med ca 2 dl, 1-2 gånger om året och allt var bra!!! I den nya bilen är det lättare att läsa av oljestickan. I den stora skärmen, som nästan alla bilar är utrustad med idag, finns nånting om oljan på procent men det finns inte info om innebörden!!! En massa välkomst meddelande, och onödiga grejer som kan pekas på skärmen. Hur svårt kan det vara att kommunicera på ett enkelt, tydligt och okomplicerat sätt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.