Nästa artikel
Motorfel efter Volkswagens dieselåtgärd
Nyheter

Motorfel efter Volkswagens dieselåtgärd

Publicerad 6 maj 2017 (uppdaterad 8 maj 2017)
Vissa Volkswagen-ägare får problem med EGR-ventlien efter mjukvaruuppdateringen. En av de drabbade är Carl-Johan Danielsson i Mellbystrand.
Kort efter mjukvaruuppdateringen tappade Carl-Johans Golf kraft och EGR-ventilen byttes för 11 000 kronor. Ett troligt följdfel av VW:s dieselåtgärder enligt en motorexpert.
Carl-Johan Danielsson i Mellbystrand är en av de VW-ägare i Sverige som fått sin motor åtgärdad efter VW:s utsläppsfusk. Men bara en vecka efter uppdateringen blev hans Golf 1,6 TDI -12 kraftlös och bärgades till närmaste verkstad. Den hade då rullat 8 900 mil.
– Jag körde på E6:an när motorn började att förlora kraft. När en varningslampa tändes svängde jag av vägen och ringde en bärgare, berättar Carl-Johan.
Bilen togs till Toveks Bil i Varberg där EGR-ventilen byttes ut till en kostnad av 11 000 kronor. Verkstaden hävdade att det inte hade något samband med den nya mjukvaran.

EGR-systemet återcirkulerar avgaserna tillbaka till cylindern för att få renare utsläpp. Fel på EGR-ventilen är inget ovanligt, men Carl-Johan är inte ensam om att få problem kort efter VW:s motoruppdatering.
Tyska medier har uppmärksammat att flera VW-ägare rapporterar att motorn tappar ork efter VW:s uppdatering, med dyra reparationer som följd.

Enligt Andreas Cronhjort, docent i förbränningsmotorteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, är det rimligt att tänka sig att belastningen på EGR-ventilen ökar med VW:s mjukvaruuppdatering.
– Vill man sänka NOx-utsläppen är det sannolikt med mer EGR-aktivitet. Det sänker förbränningstemperaturen som ger lägre NOx-utsläpp, men även mer sotpartiklar. Det innebär dubbel belastning för EGR-systemet – dels mer arbete, dels mer sotpartiklar som kan sätta igen EGR-ventilen, förklarar han.

Men det är inte bara EGR-systemet som riskerar att ge dyra reparationer, enligt Andreas Cronhjort.
–Med den ökade mängden sotpartiklar finns det också en risk att livslängden på partikelfiltret minskar.
 
Sedan Carl-Johan Danielsson
kontaktat sin lokala verkstad i Laholm, som utförde motoruppdateringen, har han blivit lovad ersättning för de kostnader han haft i samband med motorfelet.
 
Har du gjort uppdateringen och drabbats av fel med EGR-ventilen? Hör av dig till Vi Bilägare på redaktionen@vibilagare.se
 
Vi Bilägare håller just nu på med att testa Volkswagenbilar före och efter dieselåtgärden. Resultaten kommer vi att publicera här på webben och i tidningen inom kort.
 
Läs mer: Volkswagens svar på EGR-problemet.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11f • Uppdaterat: 2017-05-09 08:53
Hackenbush

Är väl inga problem med att tycka illa om VAG-bilar, det finns ju folk som ogillar Opel, Toyota, Volvo o.s.v.
Var och en köper den bil de gillar såklart.
Det som irriterar mest är när folk försöker övertala alla andra att köpa samma bil som de har för den är den bästa bil som finns.

#11g • Uppdaterat: 2017-05-09 11:07
L. Mäkinen

Det är ju konstigt om folk är så missnöjda som det framstått i Autoindex tidigare och sen köper en bil från samma tillverkare igen. Kan det vara folk med starka åsikter som framför dem och de som bara är nöjda håller tyst? Jag skulle ha kunnat köra VW igen om de haft en produkt med rätt pris och konfiguration för mig.

#11h • Uppdaterat: 2017-05-09 11:12
S-E S

Det finns de som inte får i gång bilen efter att ha bytt hjul också, eller stannat för en kaffepaus.

#11i • Uppdaterat: 2017-05-09 12:17
2TT2

http://teknikensvarld.se/volkswagen-desperata-ljuger-om-testresultatet-477812/

#11j • Uppdaterat: 2017-05-09 13:08
L. Mäkinen

Att tidningar tjänar pengar på braskande rubriker är knappast något nytt, men de verkar ju ha tester att backa upp utsagan med. Det borde knappast vara svårt för ett motoroptimeringsföretag som vet vad de håller på med att jämföra styrdata på en orörd bil och en uppdaterad.

De som upplever att bilen blivit slöare kanske har lånat en bil med friskare maskineri när egna bilen var inlämnad. ;-)
Känslan i ryggslutet är en ganska dålig mätare jämfört med elektronik.

#11k • Uppdaterat: 2017-05-09 13:23
Gäst (ej verifierad)

I senaste numret av TV finns vittnesmål av ett antal ägare av bilar som varit inne på "uppdatering" som Thomasfolk så fint kallar det.

Sämre körbarhet, sämre acc, högre förbrukning, igensatta EGR-ventiler m.m. upplevs av dessa. Men givetvis är allt bara inbillning eller är de som uttrycker dessa vittnesmål i allt fler antal bara troll i en världsomfattande konspiration med målet att sänka VAG, och att TV får betalt för att på beställning svartmåla koncernen?

Herregud...

#11l • Uppdaterat: 2017-05-09 13:54
Axelman

Det går väldigt bra att känna skillnad. Man kan också se bränsleförbrukningen om man kör regelbundet samma vägar om den ökar. Man kan se via varvräknaren när "knuffet" kommer om det kommer senare. Man vet vilka växlar man använder vid omkörning, branta backar osv. När det förändras har något hänt. Så utan diagram kan man fastslå att det inte är som förr.

#11m • Uppdaterat: 2017-05-09 18:17
Axa

Jag har inget emot att man är kritisk eller till och med negativ till VW som märke eller produkt. Jag tycker inte heller de hanterar denna skandal särskilt bra och skulle kunna göra det bättre.
Men att kalla de som köper VW för trögfattade, naiva eller dumma i huvet är väl att gå lite för långt. Likaså om många inte väljer att bojkotta VW. Det går inte att komma ifrån att VW är duktiga att paketera sina produkter till en bil som passar många och många trivs med, försäljningssiffrorna visar ju detta.
Har man drabbats av en undermålig VW så är det förståeligt om man inte vill ha en sådan igen men det betyder absolut inte att alla håller med. Jag har mina åsikter om tex Toyota men å andra sidan kan jag förstå varför en del vill köra deras bilar. Och det är "fine" för mig. Man behöver heller inte missionera för "sitt" märke, det är fanatiskt.
Jag har haft olika märken och vissa har drabbat mig mer än andra. Men ändock skulle jag kunna tänka mig att återvända till vissa då det är nya tider och nya förmodligen förbättrade modeller dem tillverkarna har. Tex Peugeot, Opel, Ford och Fiat.

#11n • Uppdaterat: 2017-05-09 18:36
trasten

+1

#11o • Uppdaterat: 2017-05-10 00:35
StBa

Jag har avvaktat resultaten av att modifiera den golf vi äger eftersom efterskonstruktioner och anpassningar till nya krav är av arten "silvertejp". Så den VW vi äger rullar på i vanlig takt utan att klåfingriga tekniker trasslar till tillvaron.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.