Nästa artikel
Dubbdäck farliga för immunförsvaret
Nyheter

Dubbdäck farliga för immunförsvaret

Publicerad 9 december 2010 (uppdaterad 9 december 2010)
Kroppens immunförsvar påverkas av partiklar som rivs upp av dubbdäck. Det visar en ny studie från Linköpings universitet.

Nu presenteras den första utförliga undersökningen om hur immunförsvaret påverkas av partiklar som slits upp från våra vägar.

Bakom studien står Anders G. Ljungman, docent i arbets- och miljömedicin, och hans forskarlag vid Linköpings universitet.

Tester i laboratoriemiljö visar att partiklar från vägbanan kan orsaka inflammationer i så kallade makrofager, viktiga proteiner i immunförsvaret som stoppar bakterier och främmande ämnen att ta sig in i kroppen.

”Argument för begräsning”
Anders G. Ljungman menar att forskningen är betydelsefull eftersom inflammationer av den här typen kan leda till hjärt- och lungsjukdomar.

– Våra resultat ger ytterligare argument för att begränsa effekterna av dubbdäcksanvändning och en bättre förståelse av sambanden mellan luftburna partiklar och hjärt- och lungsjukdomar, säger han.

Tidigare i år presenterade Trafikverket en studie som visade att risken för dödsolyckor vid vinterväglag minskade 42 procent med dubbdäck jämfört med friktionsdäck.

Diskutera: Tycker du att användning av dubbdäck ska begränsas?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2010-12-10 09:25
RAG68 (ej verifierad)

Klas A,

väl skrivet och jag gillade särskilt "alla dubben i däcket" det är lysande. Tuthmosis är inte berättigad att framföra något fordon alls, stanna hemma för du kommer döda någon i trafiken en vinterdag!

#w • Uppdaterat: 2010-12-10 09:54
Raymond K (ej verifierad)

Klas A
Dina argument är klara och vettiga.
Tuthmosis argument är....tankelösa.

#x • Uppdaterat: 2010-12-10 10:15
Roland P (ej verifierad)

Det är saltet som orsakar partiklarna.

#y • Uppdaterat: 2010-12-10 11:11
Volvoiten (ej verifierad)

Odubbade vinterdäck är farliga för HELA kroppen. När man blir påkörd på ett övergångställe för att bilen körde odubbat, eller om man själv skulle haft otur och köpt odubbat och åker av vägen vid minsta isbildning. Men detta pratar folk aldrig om...

#z • Uppdaterat: 2010-12-10 13:22
Överlevare (ej verifierad)

Vilket är minst farligt; odubbat eller dubbat? Vi kan dö av både och. Att anpassa sig till rådande förhållanden är det enda förnuftiga. Istället för att bli förbannad, vilket kan bidra till både till olycka och ohälsa.

#110 • Uppdaterat: 2010-12-10 13:49
R.Agata (ej verifierad)

Dumheten har dettta förfärliga i sig som kan få den att likna den djupaste visdom!

#111 • Uppdaterat: 2010-12-10 15:44
Pender

KLAS A skriver att dubbdäck bevisligen är säkrast på nordiska vintervägar. I de områden i Norge där man minskat andelen dubbdäck med avgifter, har inte antalet allvarliga olyckor ökat. Trafikverket skriver att friktionsdäck ger fullt tillräcklig säkerhet, förutsatt att man har ESP. De dödliga och skadliga hälsoeffekter partiklar från dubb medför, uppväger inte den marginellt ökade säkerheten för fartdårar med dubb. Att Trafikverket i en undersökning kommit fram till att dubbdäck ger kraftigt förhöjd säkerhet på bilar utan ESP, är ingen anledning till fribrev för dubb. Centerns avgiftsförslag är utmärkt.

#112 • Uppdaterat: 2010-12-10 17:38
Jan Wiklund (ej verifierad)

Det är inte partiklarna i sig som är cancerframkallande , utan det faktum att de, i de fall de härstammar från vägbeläggningen, innehåller olja (asfalt är enoljebeckprodukt). Det är oljebecket i de små partiklarna som kallas PM10 (particular matter - partiklar mindre än 10 mikrometer i storlek) som framkallar cancer och luftvägs- och lungproblem. Ett problem är att däcksgummit innehåller ofta samma skadliga oljor, särskilt mjuka vinterdäck (läs dubbfria). Ett steg att undvika något av detta kan vara att betongbelägga gator som Hornsgatan.

#113 • Uppdaterat: 2010-12-10 19:00
Crister A (ej verifierad)

Pender du fortsätter och tjata om att friktionsdäck duger om du har ESP.Men du får ju ännu bättre nytta av ESP med dubbdäck eftersom ESP kräver bra friktion mot vägen.Det där med dom dödliga och farliga partiklarna är ännu inte bevisat.Dubbdäckspartiklarna är för stora utan det är troligare att det är partiklar från avgaser,förbränning av olika fossila bränslen och bromsdamm m.m som är boven och dom partiklarna är mycket mindre och tränger in i lungblåsorna ungefär som ciggarettrök.
Varför måste man vara fartdåre enligt dig bara för man använder dubbdäck.Är det månne att du upptäckt att friktionsdäcken inte var så bra?????

#114 • Uppdaterat: 2010-12-10 19:37
Pender

Crister A, jag har inte påstått att man måste vara fartdåre för att man använder dubbdäck. Dock är det fartdårar i halka, som får något ökad säkerhet med dubbdäck. Och betydligt ökad säkerhet, om dåren inte har ESP.
Jo, forskning har visat, att vad dubbdäck river upp, ger många dödsfall och många allvarliga sjukdomsfall. Om du väljer att inte tro på de forkningsresultaten, så kan ingen tvinga dej.
Forskning har vidare visat:
1. Det ökade buller som dubbdäck ger, medför farlig trötthet. X antal döda per år.
2. Bullret ger även upphov till ökad stress och irritation. X antal döda per år. (Syns även att denna irritation följer med en del hem till datorn.)
3. Bullret plus att (många tror att) dubbar slits snabbt, medför att många sätter på dubbdäck så sent som möjligt. Och tar av dem tidigt. Så hamnar man i oväntad halka med sommardäck. X antal döda per år.
4. Dubbdäck ger sämre säkerhet vid torrt väglag än friktionsdäck. Många vintrar kör vi i mellan- och sydsverige 90% av tiden på snö- och isfriasfalt. X antal döda.
Dessa 4 x plus parikeldöden blir med säkerhet totalt många fler döda än vad en fantasilös dubbfantast kan tänka sej.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.