Nästa artikel
Bilfrågan: Varför kroknar startbatteriet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför kroknar startbatteriet?

Publicerad 8 april 2021
"Hur miljövänligt blir det att ständigt ringa efter starthjälp och sedan köra runt en stund för att ladda startbatteriet?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Nu är jag trött på min Corolla 2.0 elhybrid årsmodell 2019. Åtskilliga gånger har jag fått ringa assistans för att få fart på eländet då startbatteriet strejkat. Bor i Stockholm och utetemp har varit runt 0-an mest hela vintern. Bärgarna är inte förvånade. ”Den här bilen måste köras flera gånger i veckan för att starta”! Hur miljövänligt blir det dessutom att ständigt ringa efter starthjälp och sedan köra runt en stund för att ladda startbatteriet? Men om jag ibland bara åker en gång i veckan! Då jag dessutom vistas mycket i Roslagen utefter en återvändsgata med en mindre vändplan finns uppenbara problem för bärgare att komma. En bekant har en nyare CHR och har inte alls samma problem! Så vad fattas Corollan?
Östen Pettersson

Svar
Nja, nog har det varit betydligt kallare än runt noll grader i Stockholmsområdet, i vart fall sedan januari? Det är fler som drabbas av att startbatteriet inte får tillbaka lika mycket ström som man förbrukar vid start och vid korta körsträckor, det gäller även bilar som inte är hybrider. En bra batteriladdare kan underlätta vardagen. Så här svarar Toyota: ”Generellt kan korta körningar, särskilt i vinterväder, i värsta fall leda till att startbatteriet inte hinner laddas tillräckligt. Särskilt om bilen sedan står parkerad en längre tid mellan turerna. Nu vet vi inte om Östen installerat några externa strömförbrukare på sin bil, vilka skulle kunna dra ström även om den är avstängd. Att det skulle vara ett allmänt problem för Corolla har vi ingen information om – men vår rekommendation är att Östen uppsöker sin Toyota-verkstad om han upplever att bilen inte fungerar som den ska, så får eventuella fel åtgärdas.”
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.