Bild
Nästa artikel
Varför bara en fjärrnyckel till ny Verso?
Varför bara en fjärrnyckel till ny Verso?

Bilfrågan: Varför bara en nyckel till Toyota Verso?

Bilfrågan

”Jag har nyligen hämtat ut min nya Toyota Verso. Till min förvåning fick jag bara en enda nyckel som öppnar bilen på avstånd. Varför?” Vi Bilägare ger svaret.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har nyligen hämtat ut min nya Toyota Verso. Den har fjärrstyrt centrallås. Till min förvåning fick jag bara en enda nyckel som öppnar bilen på avstånd. Reservnyckeln gör det inte, den måste jag sticka in i låset. Jag vill förstås ha två fullvärdiga nycklar, men det skulle kosta mig 1 735 kr att få en extra nyckel. Det här är sniket. Jag har haft fyra Volvo och alltid fått två fjärrnycklar utan extra kostnad.
I J
 
Svar:
När det gäller nycklar så hänger det ihop med vilken specifikation som kunden har valt på bilen. Första steget är en nyckel med inbyggd fjärrkontroll och en utan, nästa steg är två nycklar med fjärrkontroll. Två huvudnycklar ingår alltid när man väljer smart key. I priset för nyckeln ingår även programmering.
Bengt Dalström, Toyota Sweden
 
Diskutera: Tycker du att två nycklar med fjärrfunktion bör vara standard?

Kommentarer

#1
2015-05-05 07:36

Typsik grej man tar för givet och kanske missar i tillvalslistan. Hyfsat lätt/billigt att lösa i efterhand, dock.

Vissa premiummärken har haft självklarheter som automatisk instrumentbelysning och fällbart baksäte som tillval.

#2
2015-05-05 10:52

Då undrar jag vad säljaren har för ansvar! Jag har då aldrig hört talas om något dummare. Finns det något annat märke som dribblar med sådant här trams?

Fast man kan också förmoda att den andra fjärrnyckeln redan är återkallad ...

#3
2015-05-05 12:14

Vet att Ford gjort så innan iallafall. När jag hämtade ut min Mazda6'a (som kom med två fjärrnycklar precis som en normal bil) var det en man innan som fick en Ford Galaxy utlevererad. Denna FAMILJEBUSS kom endast med en fjärr. Mystiskt så det förslår. Speciellt om man tar "WTF!?"-värdet för nya kunden kontra priset på att skicka med två fullvärdiga nycklar.

Detta var 2008 dock. Så kanske inte är aktuellt idag. Men Toyota är inga unikum iallafall.

#4
2015-05-05 12:44

Naturligtvis ska två lika nycklar ingå vid köpet, det här är ju småsnålt.
Här gäller ju att stå på sig och kräva att två nycklar levereras vid köp.

#5
2015-05-05 13:11

saabnisse skriver: "Naturligtvis ska två lika nycklar ingå vid köpet, det här är ju småsnålt.
Här gäller ju att stå på sig och kräva att två nycklar levereras vid köp."

Det är ju precis där som problemet ligger och som jag var inne på när jag frågade om vilket ansvar säljaren har. Det är ju svårt att före köpet stå på sig om något som man kanske inte kan förväntas känna till överhuvudtaget. Köparen trodde ju på goda grunder sedan tidigare bilaffärer att två fullvärdiga nycklar ingick. Här måste säljaren ha informationsansvaret och vara tydlig och tala om vad som gäller. Att "kräva" två fullvärdiga nycklar vid leveransen är ju inte så lätt för någon. Det enda man kan göra är ju att hoppas att säljaren är "hygglig", i så fall.

Men det är dumsnålt och oerhört kundfientligt. Dessutom visar detta hur biltillverkarna gör allt för att antingen spara pengar och/eller sno åt sig extra pengar genom att helt enkelt lura kunderna. Det räcker med att 1 000 Toyota-köpare i Sverige under 2015 kryper till korset och betalar de där 1 735 kronorna så sniker Toyota Sverige åt sig 1 735 000 kronor extra.

#6
2015-05-05 13:16

Nyckel ?? Är det inte 2015 ?? Vi har ingen nyckel till vår Swift -10, men 2 fjärrkontroller.

#7
2015-05-05 13:28

Rätt bra avans på att sälja nycklar,lätta pengar för Toyota.
Blir något de skickar med extra vid köp för att kunden skall känna sig nöjd över att ha "fått"1500kr.
Smart?Knappast.

#8
2015-05-05 15:31

Jag fick i alla fall 2 fjärrnycklar till min nya Auris utan snack!

#9
2015-05-05 16:30

Fast Kapten så är det väl knappast. Svenska generalagenter är generellt sätt rätt bortglömda av tillverkarna, då vi är ett litet land internationellt sett. Skulle nog kunna lova att oavsett märke så är det knappast den svenska importören som beslutar så korkade saker. Sen finns det ju en tillverkningskostnad med. ÅF kanske tjänar ett par hundra, lika så generalagenten. Men å andra sidan driver de inte nån välgörenhet. Bjussar de på inprogrammeringen om man skulle välja att köpa till nyckeln vid nybilsköpet lär ÅF gå plus minus noll.

#11
2015-05-05 19:16

328i, inte alls. Frågeställaren var ju inte informerad att endast en nyckel skulle ingå!

#12
2015-05-05 20:59

Toyota tar alla genvägar för att spara pengar.

Hur länge kan man lura kunderna och leva på gammalt rykte om kvalité.

Kvalitetsstämpeln har flugit all världens väg efter skandalen med skenande bilar (även de för att man tog genvägar).

#15
2015-05-06 08:17

Till en såpass trivial och billig bil som Kia Picanto så ingår det 2 st "fjärrnycklar" så nog borde man kunna kräva detta på bilar som kostar mera än dubbla priset...

#16
2015-05-07 16:14

Nu får Toyota bättra sig så att man inte hamnar högst bland bilmärken som oförklarligt kör iväg själva utan att kunna stoppas.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Chart_mfr_data_99-00.jpg

#17
2016-03-28 22:46

Lustigt. När vi köpte vår (beg.) Corolla Verso av 2002 års modell så medföljde faktiskt inte mindre än tre(!) nycklar med fjärrlåsning, samt en klassisk nyckel utan fjärrfunktion, alltså totalt fyra nycklar. Jag fann faktiskt detta en aning besynnerligt, men jag gissar att bilen ursprungligen byggdes för något företag var nycklar tvunget skulle disponeras av ett gäng olika människor, och att dessa sedan har med bilen ifråga i begagnat-ledet. Jag har faktiskt svårt att komma på någon annan trolig orsak till varför en bil kommer med tre fjärrnycklar och en reservnyckel.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.