Nästa artikel
Varför kan bilen bara kan köras på tomgång?
Bilfrågan

Varför kan bilen bara kan köras på tomgång?

Publicerad 24 november 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Min son har en Toyota Verso 2016 och har två gånger råkat ut för att bilens Pre Collision-system har slutat fungera på grund av smutsig sensor. Då inträffar något som vi anser är väldigt farligt, bilen går bara att köra på tomgång. Tänk om detta inträffar på motorväg i vänsterfilen. Toyota svarar att systemet skall fungera så.

Kan detta verkligen vara trafiksäkert? Det hade räckt med att en varningslampa hade indikerat att systemet är ur funktion så att man kan köra bilen till en verkstad för att åtgärda felet.

L-G Olsson

Svar: Jag har försökt kolla er bil på nätet och då särskilt Pre Collision-systemet och då sägs det finnas en sensor och en kamera som styr systemet. Man visar då också hur man kan stänga av PCS och hur man kan justera känsligheten, det vill säga hur nära bilen ska bromsa. Där uppgavs också att om bilen bromsat in själv så ska man trampa hårt på gaspedalen (antagligen för att frigöra/koppla ur bromsningen). Men det är ju också möjligt att det är något fel på själva sensorn? Vi ställde också frågan till Toyota Sverige som svarar:

”Utifrån den informationen vi hittat om kollisionsförberedande säkerhetssystemet finns det inget som tyder på att bilen endast ska gå att köras på tomgång om systemet varnar för smuts i display. Vi rekommenderar ägaren av bilen att kontakta en Toyotaverkstad för mer genomgående kontroll av systemet.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 25 november 2023 När jag hamnat i en bilkö är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.