Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Väjningsplikt – vad gäller?

Bilfrågan: Väjningsplikt – vad gäller?

Bilfrågan

"Gäller högerregeln när fordon kommer från en sidoväg och korsar en gång- och cykelbana?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Enligt Trafikförordningen har en förare väjningsplikt mot varje fordon vars kurs skär den egna kursen när föraren kommer in på en väg efter att ha korsat en gång- eller cykelbana.

De flesta bilförare tycker att högerregeln gäller även när de kommer in från en sidoväg samt korsat en gång- och cykelbana i anslutning till den väg de ska köra in på. Det gäller mest i trevägskorsningar, där gång- och cykelbana går parallellt med den väg de ska in på men även i fyrvägskorsningar. Vad gäller?

Göran Andersson

SVAR:
Väjningsplikten mot andra fordon när man kommer in på en väg efter att ha korsat en gång- eller cykelbana gäller bara om man har korsat en anlagd gångbana eller cykelbana. En sådan kännetecknas normalt av sträckstenskanter och nivåskillnad mot körbanan så det klart framgår att man vid korsandet är uppe och ”lånar” de oskyddade trafikanternas bana.

Om man inte korsar en gång- eller cykelbana utan bara ett övergångsställe eller cykelöverfart påverkas förstås inte väjningsreglerna utan högerregeln gäller om inget annat anges med vägmärken.


Det finns ytterligare ett antal platser av utfartskaraktär där högerregeln sätts ur spel, exempelvis gäller väjningsplikt mot alla andra fordon när en förare kommer in på en väg från en fastighet, en bensinstation, parkeringsplats eller annat liknande område eller från gångfartsområde, gågata, cykelbana, stig, ägoväg eller från terräng.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-12-19 09:42

"En sådan kännetecknas normalt av sträckstenskanter och nivåskillnad mot körbanan så det klart framgår att man vid korsandet är uppe och ”lånar” de oskyddade trafikanternas bana." Kännetecknas normalt... Det är inte speciellt tydligt vad som skiljer en cykelöverfart och en cykelbana åt, tycker jag.

#2
Förstikön
2011-12-19 14:06

Thommys: Ser du inte skillnad på målade rektanglar och avfasad kantsten ska du nog ställa bilen och ta bussen/spårvagnen/tåget eller ta apostlahästarna och se extremt noga upp vid passaga av korsande väg.

#3
2011-12-19 15:41

Riktigt skrämande! Varje morgon åker jag förbi 2 st höger sidovägar där cykelbana och övergångsställe korsar vägbana MEN dessa är inte upphöjda. Bilar som kommer från höger oftast väntar på att de som skall rakt fram (samt de gående och cyklande) åker förbi men ibland är det kamikaze piloter som i hög fart blåser över övergångsstället & cykelbana utan att titta om någon cykel eller gående/springande kommer (skyms bland annat av de närliggande husen) och kräver sin höger RÄTT genom att blåsa rakt ut. Vad ska jag säga, hoppas att de inte kör på en cykel eller på de gående, resten är förhoppningsvis bara plåtskador och någon blåtira men jag tycker att det är OTROLIGT KORKAT att en upphöjning skall krävas för att regel skall gälla! Kan det vara att Bo är lite fel ute här och att en icke upphöjd MEN markerad och skyltad bana räcker för att höger regel skall upphöra?

#4
2011-12-19 16:04

Förstikön, jag vet inte vad du menar med att jag inte kan köra bil för att Bo Göingberg använder ordet normalt. Det betyder indirekt att det även finns markeringar som inte är normala.

#5
2011-12-19 16:04

Det här tillhör väl ändå kurs 1A i förarutbildningen. Står i alla körkortsböcker. Om man inte klarar av det här ska man sälja bilen och åka kommunalt istället.

#6
2011-12-20 09:23

Många duktiga tyckare här men är det verkligen så enkelt. Jag finner frågan i kombination med bild samt svaret från Transportstyrelsen inte helt utklarad. T e ex car på bilden anses bilen komma från?

#7
2011-12-20 13:49

Att man inte kan få ett rakt svar av Transportstyrelsen är ingen nyhet. Jag har själv haft intensiv kontakt med dem angående frågor om import/införsel.
Hr Göingeberg kunde inte ge mig ett rakt svar, utan hänvisade till slut till Bilprovningen! När jag svarade att de bara kollar att Transportstyrelsens regler följs, blev det tyst. Jag fick inget svar.
..
Åter till ämnet: Kruxet i denna fråga är att ingen har rättigheter, men däremot skyldigheter.
Dessutom:
Som cyklist skulle jag aldrig ge mig ut i en korsning utan att ha ögonkontakt med bilförare, det gör lika ont oavsett vems felet är om det smäller...

#8
2011-12-20 13:54

Jag sällar mej till den välutbildade och kloka skara som tycker att Thommys ska ta tåget. (Eftersom jag för egen del, efter 24 år som yrkesförare, med ett otal reptitionskurser, uppfattar samma otydlighet i teori/praktik som Thommys, får nog även jag byta till tåg. Så får Förstiköare stiligt glida omkring själva på vägarna. Och över "passagar".)

#9
Förstikön
2011-12-20 16:26

@pender: Att tramsa om felstavningar i den här typen av kommentarsfällt visar bara att huvudet inte sitter mellan axlarna, utan någon annanstans.

#10
2011-12-20 18:47

Förstikön, vad betyder kommentatorsfällt? Är det nåt som är fällt av en kommentator? Men, som sagt, du är nog helt rätt person att anvisa vilka som ska hålla sej borta från dina vägar.

#11
Förstikön
2011-12-20 19:05

@Pender: Återigen trams från dig. Och när det gäller den egentliga frågan torde få utöver dig och en liten grupp andra här, som uppenbarligen har huvudet där vi andra sitter, ha svårt att se skillnad på målade rektanglar för cykelöverfart eller dito anlagd med upphöjd asfalt och kantsten. Att detta sedan blir problematiskt på vintern är en annan sak, eftersom snön döljer kantstenen (och andra markeringar på vägbanan). Men för min skull får du gärna ta tåget i fortsättningen. Och då gärna till betydligt varmare trakter. T.ex. dit pepparn växer.

#12
2011-12-20 19:45

Onödigt, Pender. Onödigt.

Edit; speciellt med; "med ett otal reptitionskurser" ;-)

#13
2011-12-21 02:23

Observera att det här inte skrivs om bilars väjningsplikt kontra cyklister.
Svängande blister har väjningsplikt mot cyklister - inte annars.
I de fall som cykelbanan är upphöld, så är det ofta vid vad som i vilket fall som helst skulle betraktats som utfarter. (Rätta mig om jag har fel - jag har inte varit överallt.) Och alla fordon som kör på en utfart har förstås väjningsplikt.
(Sen kan man ju undra om cyklisten på bilden fortfarande tror att det är vänstertrafik...)

#14
2011-12-21 09:54

Audi A5, tack för att du upptäckte mitt stavfel. Det är inte så att jag är speciellt dålig på stavning. Men slarvar ofta på knapparna. Dock tycte jag din kommentar var ganska onödig. Särskilt det där med att du kände dej tvungen att upprepa ordet onödig, utan att hitta nån mening att stoppa in det onödiga ordet i.
Förstikön, du envisas med att missuppfatta problemet. Problemet är inte att se skillnad på ditt och datt. Utan problemet är att det både finns dålig kunskap om vad trafikreglerna säger, och att reglerna i verkliga livet ofta blir svåra att tillämpa korrekt.
Är jag helt fel ute om jag gissar att sorten Förstikön är extra duktig på att känna till blinkersregler, men struntar i att blinka ut sej ur cirkulationsplatser? "Det syns ju att jag svänger ut åt höger."
Det är två helt olika saker, att sitta vid sitt knappbord och anvisa andra att hålla sej borta från vägarna och själv fungera smidigt ute i verkliga livet. T.ex. i trafiken. Det förra har dålig korrelation med det senare.

#15
2011-12-21 10:09

PS. det lite konstiga ordet på 3: raden i min förra kommentar, "tycte", skulle egentligen stavas "ansåg".

#17
2011-12-21 13:55

Ursäkta, men vad i h-e är det för tjafsande Pender och Förstikön håller på med?
Jag har förvisso själv kommneterat dålig språkbehandling, men då även gett tips. Nedslagsmissar anser jag inte vara egentliga språkfel - det är de ju inte.
Jag har också hamnat i polemik, men då ändå ansträngt mig att försöka argumentera och inte enbart ägna mig åt nedsättande kommentarer där innebörden endast är "men du'rå!".

Penders egen korrigering av tycte var lite kul, faktiskt. Det kan man sannerligen inte säga om Förstiköns kommentar härunder - som jag anmäler.

#18
2011-12-21 15:03

Förstikön, det är skillnad på att förutsätta och att gissa. Jag bara gissade att din egen körförmåga inte håller den klass som vore behövlig, för en som ägnar tid åt att i bilforum avråda andra från bilkörning. Det brukar liksom vara hög korrelation mellan egenskapen låg kompetens och iver att mästra andra. Men du kanske är ett undantag? God Jul!
PS. Själv är jag också en ganska usel bilförare. Men bra på att blinka. (Kör mycket nere i Europa. Och där blinkar man även ut ur rondeller.)

#19
Förstikön
2011-12-21 15:55

@Roy J: Jag märker att du inte kan din Hasse & Tage. Då skulle du ha fattat kopplingen mellan min gliring och Penders löjliga påståenden om blinkers - som överhuvud taget inte har med den egentliga frågan att göra. I huvudfrågan vidhåller jag dock att det normalt är ganska lätt att se skillnad på målade rektanglar och upphöjd asfalt med kantsten. Att några tycker det är knepigt med olika regler i olika situationer är något man får ta. Exempelvis har ju fotgängare som bekant företräde vid övergångsställe, däremot inte cyklister vid d:o cykelkorsningar, som många gånger löper parallellt med övergångsstället. Det hindrar inte cyklisterna från att betrakta sig som fotgängare med någon slags jättelik rullskridsko under baken och kasta sig dödsföraktande ut i vägbanan.

#20
2011-12-21 16:46

Förstikön, nu tycker jag du äntligen plitade ihop en kommentar med vettigt innehåll. Men det finns inga påståenden om blinkers i denna tråd. Jag bara gissade att du är typen som har svårt för att blinka. Avstår att upprepa mina skäl till denna förmodan.

#21
Förstikön
2011-12-21 20:53

@Pender: Det tackar vi för. Samtidigt är det lite trist att du uppenbarligen inte kommer ihåg vad du själv skriver. Det framgår svart på vitt att det är du som börjar orera om blinkers. Det är bara att bläddra tillbaka och läsa. Eller är det någon annan som använder din signatur i denna kommentarskedja? Jag tvivlar. Men, vi drabbas väl alla av Alzheimers Light med jämna mellanrum.

#22
2011-12-21 21:06

Förstikön, nu faller du in i vinglandet igen. Påstående och gissning är inte synonymer. Så lägg av och fåna dej. (Du löper risk att leva ner till din signatur.)

#23
Förstikön
2011-12-22 09:14

@Pender: Semantiskt trams. När du skriver att du gissar att jag tillhör en viss grupp så är detta ett mer eller mindre underförstått påstående/förmodan/aning avsett att placera mig i sagda fack. Jag gissar att du tillhör den kategori som i Tyskland kallas för Klugscheisser!

#24
2011-12-22 10:10

Nej, Förstikön, en gissning är inte ett påstående. Varken under- eller överförstått. Dock förstår jag att du tycker det är semANTISKT TRAMS

#25
2011-12-22 10:22

PS. Framöver gör du dej själv en stor tjänst, om du avhåller dej från att anvisa vilka som bör hålla sej borta från vägarna. Gissar att 100% av din omgivning, tycker du är sällsynt illa lämpad, i rollen som trafikens ordningsman.

#26
Förstikön
2011-12-22 11:07

Klokskitare var ordet, sa Bull.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.