Nästa artikel
Bilfrågan: Varför vidrig asfalt?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför vidrig asfalt?

Publicerad 12 december 2011 (uppdaterad 13 december 2011)
"Varför använder Sverige den vidriga grova asfalt de flesta vägar är belagda med? Använder andra länder samma skräp?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Varför använder Sverige den vidriga grova asfalt de flesta vägar är belagda med. Det bullrar, sliter däck och lösa stenar orsakar stenskott. Var finns nyttan?

Är det bara vi eller har andra länder samma skräp på vägarna. Vad skulle det innebära om man lade "vanlig asfalt"?

Lasse Nygren

SVAR:
Det enkla svaret är att vi har grövre sten i asfalten för att det ska hålla längre beroende på slitaget från dubbdäcken. Dessutom är blandningen annorlunda beroende på de temperaturer som vi har vintertid. Frågan är säkert mer komplicerad än så men vi måste nöja oss med detta i den här spalten.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-12-12 08:04
KaptenOberkommando

Mig veterligen är den största anledningen till varför vi har grov asfalt att den skall göra bromssträckorna kortare. Jag håller med om att den grova asfalten ger mycket buller, men rent krasst är det nog bra med grov asfalt vid t.ex. frosthalka eftersom däcken får fler ojämnheter att greppa om. Sedan hur hälsosamt det är med högt däckslitage kan ju diskuteras.

#2 • Uppdaterat: 2011-12-12 10:33
Jultomten

Ju längre asfalten håller ju längre dröjer det tills kommunerna behöver asfaltera om. Så enkelt är det, det är alltid om pengar det handlar.

#3 • Uppdaterat: 2011-12-12 12:52
Raphael

Grov asfalt är bättre på att sprida ut stora vattenmängder, så att vattnet rinner undan. Vi har stora nederbörd i norden vilket är en av flera faktorer som påverkar valet av asfalt.

#4 • Uppdaterat: 2011-12-12 16:22
Finnhelvete (ej verifierad)

Är det någon som vet om vi har olika asfalt/olika tillvägagångssätt att anlägga vägar i de nordiska länderna?

#5 • Uppdaterat: 2011-12-12 16:25
snabb95

Största orsaken är nog att slitaget från dubbdäcken blir mycket större på normal asfalt som Bengt Dieden skriver. Eftersom vägarna är bara till mer än 95 % av tiden blir slitaget stort och nyttan av dubbdäcken betydligt mindre.

Om vi får förbud mot dubbdäck skulle nog vanlig asfalt med fördel kunna användas, trots vägsaltet. Men det är väl att hoppas för mycket, åtminstone på kort sikt, eftersom många tror att dubbdäck är oumbärliga trots antisladd, och med hjälp av vägsalt i huvudsak helt bara vägar.

#6 • Uppdaterat: 2011-12-12 17:38
Jooon

Vem bryr sig om att de bullrar lite extra. Prova betongvägarna vintertid, dom blir såphala, rent ut sagt livsfarliga då dom är så släta. Svensk asfalt är dessutom onödigt slät jämfört med grannlandet Finland. Märks väldigt stor skillnad vintertid vilket land man kör i.

#7 • Uppdaterat: 2011-12-12 18:48
Focus

Mycket hellre buller än höjd risk för vattenplaning.

#8 • Uppdaterat: 2011-12-12 19:11
Oomkullrunkelig

Det snöar ju för fan i Tyskland också, ordentligt också! Det är ju norra Europa. Ändå har vi denna skitasfalt - och folk knattrar omkring på barmak med helvetes dubbdäck halva året. Idioter!

#9 • Uppdaterat: 2011-12-12 19:39
Erik T

Bort me skiten. de bullrar. Å så e de "lögn i fan" å köra ställ me!! Usch ;D

#a • Uppdaterat: 2011-12-12 19:52
Pender

Nackdelarna med den grova asfalten är främst:
1. Buller, som både är obehagligt och trafikfarligt. (tröttar)
2. Sämre miljö. Pga av 2-4% högre bränsleförbrukning.
3. Högre däckslitage.
Fördelar finns. Dock är en del av de nämnda, mer än tveksamma.
OBS. att "asfaltläggarna" ofta använder sten av betydligt större storlek än tillåtet. Det är på de små utgifterna man blir rik.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.