Nästa artikel
Bilfrågan: Spårsändare i bilen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Spårsändare i bilen?

Publicerad 17 februari 2014 (uppdaterad 17 februari 2014)
"Varför är det så svårt att märka ut nya dyra stöldbegärliga bilar med GPS-sändare någonstans i karossen?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

FRÅGA:
Jag undrar varför det är så svårt att märka ut nya dyra stöldbegärliga modeller med en GPS-sändare någonstans i karossen (osynlig) som gör att bilen kan spåras, även utomlands. Samt att bilen skulle utrustas med en fyrsiffrig kod, så även om någon skulle komma över nyckeln så måste de kunna koden för att starta bilen.

Är det för dyrt för tillverkarna? Det är ju vanliga försäkringstagare som får betala notan som vanligt.

Roland C

SVAR:
Det är inte alls svårt att använda GPS-sändare på ett fordon för att kunna ange dess geografiska position. Stöldskyddsföreningen, SSF, kallar detta för spårsändare men många andra beteckningar förekommer också, till exempel tracker, positioneringssystem, positioneringslarm och GPS-larm.

I huvudsak finns två typer av system, dels sådana som är kopplade till en larmsignal, dels sådana som bara kommunicerar med ägaren via till exempel webb, smartphoneappar eller sms.

I den första kategorin finns larm som kopplats till SOS Alarm, SOS International, Falck eller Guard Systems. I den andra finns ett flertal leverantörer: RedKnows, Defa Light, Naveye, Yachtsafe, Track-me, Pro-Evo, Tramigo och Trackunit. Dessa system ger ofta rabatter och självriskfördelar på främst båtförsäkringarnas och tvåhjulingarnas delkaskomoment (där stöldförsäkring ingår).

Att använda en fyrsiffrig kod för att kunna starta bilen var vanligt på franska bilar under 90-talet. Systemet fungerade utmärkt och avdramatiserade själva innehavet av nyckeln. När de programmerade nycklarna infördes avvecklades koden då det ansågs svårhanterligt att hela tiden behöva slå denna.
Bengt Dieden, Vi Bilägare,  och Lars Silverswärd, If

Diskutera: Borde spårsändare installeras i alla nya bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2014-02-17 08:49
Reverend Benny

Det finns nog lite andra aspekter på just GPS tracking som man bör nämna.

Det första jag kommer att tänka på är just säkerhet, hur vet jag att att dessa leverantörer faktiskt är säkra samt att kan informationen som samlas in om mig och hur jag kör kunna användas emot mig.

Sen finns det ju andra saker man kan fundera på såsom att ska man nu stjäla en lyxbil så brukar dessa stölder ske av folk som har rätt bra koll, och att kolla om bilen har en GPS tracker inbyggd är nog det första man kollar.
Kanske också kan vara värt att fundera på om polisen faktiskt bryr sig om sådana här brott, visst kan det vara kul att veta att min bil är på väg att skeppas till Ryssland, men vad hjälper det mig egentligen?

Kan köpa att GPS tracker kanske avskräcker tjuven likt en rattkrycka, men tror knappast detta är något som kommer stoppa stölder av lyxbilar.

#2 • 2014-02-17 09:02
duccedriver

Nä, det vore att ge övervakningssamhället en ytterligare gratischans.
Tänk själv, vem som helst kan få tag på chassinummer, och är man myndighet kan man sen lösa resten.
Som BD svarar, är detta ett lättmonterat och billigt tillbehör, som kan köpas för hundralappar av den som vill.

#3 • 2014-02-17 09:38
Leif Kavander

Polisen prioriterar knappast stölder av bilar, lika lite som andra brott.
(Nä där har jag fel, fortkörningsbrott är de pigga på, de gånger de behagar vara ute och göra kontroll )

#4 • 2014-02-17 10:19
1storstark

Att montera en GPS - tracker är väl enkelt för den som vill. Lika enkelt är det väl att sätta en brytare för att kunna slår av den när jag själv kör, ifall jag är rädd att FBI eller KGB ska veta att jag är på väg till stugan.

#5 • 2014-02-17 17:29
S.Sörensen

Tracker är ett bra hjälpmedel för att hitta bilar,läste förra sommaren om två stulna lyxbilar från norge som hittades på en parkering utanför varberg.
De var lastade på en Litauisk trailer.
Sen undrar jag om man inte skulle koppla ett "geofence" till trackern samt att den automatiskt stänger bränslepumpen om bilen lämnar sitt "geofence"
Gränsen bestämmer du själv t.ex 100m från din normala parkeringsplats eller varför inte kommun gränsen.

#6 • 2014-02-18 12:45
Bortom

Medan GPS sändaren kan gömmas osynlig (svårtåtkomlig) kan dess anten ej döljas och den måste sitta på taket (av tekniska skäl). Så en bit aluminiumfolie på antennen och vips är sändaren ur funktion.
Tjuvar av lyxbilar är smarta och vet inte bara hur man ska sätta GPS sändaren ut funtion utan också hur man kodar om nycklar o.d.
Spårsändaren är som dörr låset: man låser bara för de ärliga...

#7 • 2014-02-18 17:08
duccedriver

Varför på taket, bäst är om den har fri sikt, men den funkar dold också, min på motorcykeln sitter i ramen under sadeln, och min garmin håller uppkopplingen i handskfacket!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.