Nästa artikel
Bilfrågan: Bromstrumma på garantin?
Bilfrågan

Bilfrågan: Bromstrumma på garantin?

Publicerad 12 februari 2014 (uppdaterad 12 februari 2014)
"Verkstaden kunde bara dra åt två av fyra bultar på hjulet. En ny bromstrumma behövs – går det på garantin?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

FRÅGA:
Min särbo köpte en begagnad Suzuki Ignis av en bilhandlare för 59 000 kronor. Jag tyckte att den bullrade så jag lämnade in den för rostskyddsbehandling.

Bilen blev klart tystare men – när de skulle sätta på hjulen kunde de bara dra åt två av fyra bultar på ena bakhjulet, gängan i bromstrumman var skadad.

Gick till bilfirman för att få en ny bromstrumma. Visst ska vi byta den säger de.

Men – varje gång jag ringer för att lämna in bilen får jag en ursäkt att de har inte tid eller att de har inte fått tag på bromstrumma. Det är väl bilhandlarens skyldighet att åtgärda ett sådant fel?

Man kan dra åt bultarna lite grand, men vid 25 Newtonmeter snurrar bulten bara och drar man mera blir det bara sämre. De andra drar jag med 80 Nm.

Kalle

SVAR:
Bromstrumman du behöver kostar cirka 865 kronor och finns på lager hos importören. Föreslår att du gör ett nytt besök hos bilhandlaren för att få detta reglerat på garantin. Åtdragningsmomentet för hjulskruvarna ska vara 95 Nm.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-02-12 09:52
bgl

Kontrollera först om utrymme finns för att montera insatsgänga typ Vcoil eller liknande. Blir ofta starkare än originalgängan.

#2 • Uppdaterat: 2024-05-13 23:49
Gäst (ej verifierad)

Helt förstörda gängor på hjulbultar och det de ska skuvas fast på, uppstår ofta inte direkt, utan det kan ta en längre tid. Jag tycker därför att bilhandlaren borde stå för kostnaden i detta fall.

Mutterdragare på verkstäder kan vara en orsak till dåliga gängor liksom att man själv drar för hårt och kanske snett. Jag använde ett tag smörjfett på mina hjulskruvar och det är inte att rekommendera, för de gick då att dra runt till de sträckte ut sig och därmed förstördes samtliga gängor. Tre nya hjullager blev facit.

Jag testade att sätta in en insatsgänga, men det fungerade inte alls. Kanske var jag för ovan eftersom jag aldrig gjort det innan.

#3 • Uppdaterat: 2014-02-12 21:18
Dark Overlord

"Jag tyckte att den bullrade så jag lämnade in den för rostskyddsbehandling." ?????

#4 • Uppdaterat: 2014-02-13 09:41
saabnisse

Helt rätt 323i det finns inga gängade bultar. Förser man en bult med gängor förvandlas den till en skruv, men nu kommer det som vanligt att drälla in mängder av åsikter om detta.

Men visst är det bilfirmans skyldighet att byta bromstrumman och där gäller det ju att stå på sig och inte acceptera undanflykter.

#5 • Uppdaterat: 2014-02-13 12:17
Hälsingen

Har haft ett antal olika bilmärken men aldrig lyckats skada fasta monteringsdetaljer som detta. Måste röra sig om mycket bristfällig kvalitet.

Men så klart, det här är ju en japansk budgetbil också....

#6 • Uppdaterat: 2014-02-18 10:54
A BE-kort

Enl. konsumentköplagen har man (som privatperson) 6 månaders garanti på bl.a. beg. bilar som man köper av en handlare, dock inte vid köp av privatperson.
Kan vara bra att veta......

#7 • Uppdaterat: 2014-02-21 08:14
Borgenstrand

Reklamationsrätten som A BE-kort hänvisar till är enligt konsumentköplagen hela 3-år. Det innebär att du kan reklamera alla "ursprungsfel" till säljaren i tre år från leveransdatum. 6-månaders regeln som A BE-kort nämner är en så kallad omvänd bevisbörderegel som innebär att alla fel som uppstår inom 6.månader från avlämningen per definition är ett ursprungsfel som säljaren ansvarar för om han inte kan bevisa motsatsen, dvs att han inte är ansvarig. I övrigt så är det du som köpare som har bevisbördan för att ett fel föreligger samt att det är ett fel som säljaren ansvarar för.

#8 • Uppdaterat: 2017-02-22 08:53
Hans Berglund

Detta fel är ej godkänt vi besiktning alla bilhandlare måste åtgärda fel som har med trafiksäkerheten att göra vid försäljning av alla bilar som ej säljs som repobjekt

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.