Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Ska inte lacken tåla träck?

Bilfrågan: Ska inte lacken tåla träck?

Bilfrågan

”Det blir bara efter några timmar med fågelspillning kvarstående matta fläckar efter rengöring.” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Klicka här för att skicka in en fråga.

FRÅGA:
Min Volvo V70 med svart metalliclack är nu sex månader gammal. Under denna tid har bilen vid några tillfällen blivit nedsmutsad med fågelspillning, mestadels från måsar och trutar vid skånska västkusten. Det blir bara efter några timmar kvarstående matta fläckar efter rengöring.

Efter en subventionerad lackbehandling hos återförsäljaren försvann spåren efter den första attacken men samma problem uppstår gång på gång trots lackbehandlingen och trots att jag är mycket observant på problemet med snabbast möjliga rengöring.

Återförsäljaren har med sina begränsade resurser förklarat anledningen till frätskadorna och medger att detta är ett stort problem, men verkar inte kunna lösa det mer än tillfälligt med polering. Det vore intressant med en objektiv helhetssyn på problemet från ViB.

Sven-Olof Larsson, Löddeköpinge

SVAR:
För att ge svar på den här frågan har vi varit i kontakt med såväl ornitologer som bilrekonditionerare. Sammanfattningen av deras svar kan du läsa här:

Spillning från måsar, trutar och andra havs- och sjöfåglar innehåller – till skillnad från andra fåglars – urinsyra i höga koncentrationer. Urinsyra har ungefär samma sammansättning som ammoniak och är därför i hög grad frätande.


Om fågelspillningen lämnas obehandlad kan den ge allvarliga frätskador på lackeringen. Det räcker att spillningen suttit kvar en till två timmar en varm sommardag för att den ska lämna en uppluckrad klarlacksyta efter sig. Ibland går den att få bort helt med polering men ibland har den nått för djupt. Mörka lacker är de som framhäver alla typer av ytåverkan värst, så som fågelträck och repor.

Man ska ta bort fågelspillningen så snabbt det går, helst lösa den med vanligt vatten som man duschar på och låter verka några minuter. Sen tar man vatten igen, helst högtryck, och spolar bort det hela. Lyckas inte detta då får man försiktigt ”badda” med en svamp samtidigt som man sköljer med vatten.

Gnugga aldrig över fågelspillning då små benrester och andra vassa partiklar som finns i den kan repa kraftigt.

Sedan kan man, om man är duktig, maskinpolera eller handpolera på stället. Det kräver dock sin man (eller kvinna) på en mörk lack om man inte vill lämna en flammig yta efter sig.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#2
2013-11-22 12:35

Hagelgevär...

#3
2013-11-22 15:17

Subventionerad ammunition?

#4
2013-11-22 17:32

erifog och saabnisse, bilarna kom faktiskt sist i kedjan, så att ta ut aggressioner på fåglarna blir ju bara så fel. Och inte var det älgarna som började bygga bilar och vägar, men det är likt förbaskat de som får ta skiten ...

#5
2013-11-22 20:15

Dagens i-landproblem!

#6
2013-11-23 00:51

Ett bra tips är att vaxa bilen emellanåt, eftersom smuts får svårare att fästa på lack med ett vaxskikt.

#7
2013-11-23 20:27

Väldigt stor skillnad mellan olika tillverkare.
Min svarta 9-3:a från -08. Inte ett enda märke från fågelbajs. Några gånger har det legat kvar i någon vecka iaf.

#8
2013-11-26 11:28

Ett bra tips är att välja rätt färg. T.ex. svenssonfärgen, tråkgrå silver metallic, då gör det inte så mycket med lite träck, det kan t.o.m. pigga upp!

#9
2014-07-29 17:08

Har fått det några gånger på min tysktillverkade bil utan att få några bestående skador. Lägger dock på Lahegas hårdvax/lackskydd en gång om året så det hjälper nog till en del.

Har alltid en flaska färdigblandad spolarvätska i bilen som snabbt får bort fågelspillning.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.