Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Ska alla skyltar bytas?

Bilfrågan

"Transportstyrelsen inför nya registreringsksytlar vid årsskiftet. Ska skyltarna på samtliga bilar då bytas ut?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

Klicka här för att skriva en ny bilfråga.

FRÅGA:
Transportstyrelsen har aviserat att det kommer nya registreringsskyltar efter årsskiftet. Vad som inte framgår tydligt är om samtliga bilars skyltar ska bytas ut, eller om det endast är vid nybeställning som man drabbas av nyheterna.

Vidare, bland bilderna på alla olika skyltar finns ingen som visar det vanliga tvåradiga utförandet. Inte kan man väl ha för avsikt att avskaffa dessa?

Hoppas Bilfrågan kan utreda vad som egentligen gäller!

Björn Sandberg, Täby

SVAR:
Transportstyrelsen har gjort en översyn av våra registreringsskyltar och de nya skyltarna kommer att ha premiär i början av 2014. Det är inte meningen att registreringsskyltarna på alla bilar ska bytas utan de kommer på nya fordon och till dem som beställer en ersättningsskylt vid förlust eller skada.

De största förändringarna är att mellanrummet mellan bokstäver och siffror har minskats eftersom kontrollmärket inte längre finns. Även typsnittet är nytt men förändringen är inte så stor för ögat.


Den tvåradiga skylten försvann för många år sedan och ersattes av den lite kortare enradiga "Amerikaskylten" med måtten 300 x 110 mm. Den enda tvåradiga skylten som finns kvar i dag är motorcykel- och mopedskylten, som kommer att bli något mindre i det nya utförandet.
En helt ny skylttyp införs – tävlingsskylt. Den är orange och ska finnas på tävlingsbilar och tävlingsmotorcyklar som endast får köras på vanliga vägar i begränsad omfattning.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Vad tycker du om de nya skyltarna?

Kommentarer

#1
2013-11-26 09:52

Då vore det väll läge att ni visar den gamla mot nya, så man ser skillnaden.

#2
2013-11-26 12:38

Men varför skall man kasta bort pengar på denna kosmetiska förändring när man ändå verkar tvingas göra om ALLA skyltarna om några år på grund av bristande kombinationsmöjligheter? Kunde inte detta ha väntat till den stora förändringen?

#3
2013-11-26 14:00

Fattar inte heller varför denna ändring anses som nödvändig och precis som vanligt medTransportstyrelsen så genomför man sina ändringar bara rakt av utan förvarningar.
Den här gången spelade det förvisso ingen roll men vägskattsregler och vinterdäckslagar o.s.v vill man ju förstås få reda på betydligt tidigare än 1 månad innan de genomförs.

Varför i hel.... väntade man inte till att lösningen var klar för att utöka antalet kombinationer?

#4
2013-11-26 15:09

Där sitter tydligen för mycket folk på transportstyrelsen. Så någon måste produktutveckla skyltarna så de får lite sysselsättning.

#5
2013-11-26 15:24

Jag tror inte man ska klaga på Transportstyrelsens information, de skickade ut ett pressmeddelande om de nya skyltarna den 8 maj i år. Och eftersom det egentligen bara berör de som köper ny bil efter årsskiftet så har det väl inte varit så mycket prat om det. Förutom i veteranbilskretsar förstås, där har det varit årets stora diskussionsämne eftersom de skyltar vi har i dag är ganska lika de som fanns på 1970-talet och det är verkligen inte de som kommer. Så vill du ha en ny skylt till din gamla bil är det lämpligt att beställa genast.
Den stora nyheten är att de nya skyltarna åter görs i plast, se de är förmodligen billigare att tillverka.
Vad gäller framtida ändringar i registreringsnumren så har väl ingen någonsin påstått att man ska byta ut befintliga nummer. Varför skulle man göra det?

#6
2013-11-26 15:56

Förstår inte problemet med att kombinationerna tar slut.
Enkelt löst.
111AAA osv. bara att byta plast med siffror och bokstäver.
Gratis förslag från en gammal pensionär

#7
2013-11-26 17:56

När de nya skyltarna infördes början av 70-talet hörde jag en intervju i radio med en företrädare för föregångaren till trafikverket. Hur länge kommer de här kombinationerna att räcka, frågade reportern. Hur länge som helst, svarade ämbetsmannen, kombinationsmöjligheterna är oändliga. Nu undrar jag om oändligheten redan är här. Var man sämre i matte på 70-talet än nu eller är det tvärtom?

#8
2013-11-26 18:11

Taxi gick ju bra att ändra snabbt med ett T i numret plus gul skylt?

Varför inte samma med de andra fordonen med en liten bokstav där skattemärket satt, typ P för personbil S för släpkärra M för MC o.s.v.
Vissa bokstäver kan vara samma men en annan färg på skylten, typ Skoter m.fl. fordon.
Vår eminenta polis kan då snabbt skilja en ev. stulen skylt från respektive fordon (om det inte är samma fordon), lite svårare i allafall för de lösa elementen som inte låter andras grejor vara i fred, innan vi får typ England(utan att slå in dessa manuellt) som sköter detta automatiskt.

Bara ett förslag, men det kanske är för lätt lösning för våra byråkrater som ska utreda detta i absurdum numera.

#9
2013-11-26 19:02

Fantastiskt att man inte passar på att byta ut alla skyltar, här finns ju pengar att göra. Ett par hundra spänn för nya skyltar och en hundring för ny registreringsavgift hade ju klirrat fint statens kassakista.

#10
2013-11-26 19:15

Var ju inte länge sedan vi bytte skyltar.
Minns så väl. Min styvfar hade bytt skyltarna och körde iväg. Min mamma undrade vart han kört .. Och jag svarade att jag trodde han skulle provköra :o)
Jag var nysvensk och 13-14 bast.
Senare bytte man skyltar även i Danmark .. men bara färgen.

#11
2013-11-26 19:47

Än är det väl ingen ko på isen? Dagens kombinationer räcker väl till sisådär 12 miljoner registrerade fordon (fula ord o.s.v. är borträknade, så även I, Q, V, Å, Ä och Ö)

#13
2013-11-26 23:24

RE:Audi

Bara min tanke.

Kan vara att att vissa bokstäver är ej med är att de går lätt att maska över eller ändra för fartkameror och annat på avstånd.

E kan ju bli F , L e.t.c. just nu.

De som saknas och ev. förklaringar varför.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Registreringsskyltar_i_Sverige

#14
2013-11-27 07:15

Att lägga till en bokstav för fordonstyp skulle väl inte skapa speciellt många nya kombinationer, eftersom de allra flesta registrerade fordon är personbilar. Då vore det väl bättre att bara låta en av dagens siffror få vara antingen en siffra eller bokstav. Då får man ju ungefär 3 1/2 gånger så många möjligheter som i dag, det ska väl räcka ett tag.

#15
2013-12-05 15:08

Redan 2009 fanns det ju nästan 9 miljoner registrerade fordon så det börjar nog bli hög tid att göra något. Det allra enklaste måste ju vara som Pensionären föreslog att byta plats på siffror och bokstäver, så gjorde ju engelsmännen första gången när deras sifferkombinationer tog slut.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.