Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Säkert att laga däck med plugg?

Bilfrågan: Säkert att laga däck med plugg?

Bilfrågan

"Jag fick pyspunka efter en spik i ett av bakdäcken. Verkstaden fixade snabbt med en plugg. Men riskerar pluggen att lossna?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en Audi Allroad 3,0 TDI 2007 som jag kör på snabba kontinentvägar flera gånger per år. Självklart vill man då ha bra däck och jag lade på nya Nokian i somras och jag upplevde dem tysta och stabila.

Efter kort tid fick jag en spik i ett av bakdäcken med pyspunka som följd. Verkstaden fixade detta snabbt och enkelt med en plugg. Däcken är märkta för att tåla höga farter. Nu känns det lite mer osäkert att kanske ligga i 160-190 km/tim i timmar. Kan pluggen lossna?

Om ja, kan man byta bara ett däck om det andra på axeln kanske rullat 500 mil?

Göran i Västerås

SVAR:
Jag blir litet tveksam när du beskriver reparationen. Vid en reparation av ett däck ska alltid däcket monteras av och insidan inspekteras med avseende på skador. Har man gjort detta?

Vid en pyspunka finns det alltid en risk att däcket rullat med överbelastning som kan ha skadat däckets stomme. Är skadan i slitbanan kan man reparera däcket med olika typer av pluggar men det är mycket viktigt att pluggen tätas på insidan.

Har man inte reparerat däcket enligt detta förfarande ska du inte köra på däcket. Ta med däcket till en expert som får avgöra däckets skick och om reparationen går att göra om på ett korrekt sätt. Om man kan byta endast ett däck beror på hur mycket däcken är slitna.

På en fyrhjulsdriven bil är det förhållandet mellan fram- och bakdäck som fäller avgörandet. Kontrollera skillnaden i mönsterdjup och hör vad Audi har att säga om detta.

Torsten Johansson, STRO

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2010-11-26 08:43

Har låtit gummiverkstaden laga däck med plugg några gånger. Detta är ett mycket prisvärt alternativ, itsället för att köpa ett nytt däck. Har aldrig haft några problem med detta. Göran i Västerås borde lägga mer tid på att tänka över sitt körsätt istället. 160-190 km/h, man häpnar. Utsätter man andra medtrafikanter för sådana risker borde man rent krasst åka i fägelse för mordförsök. Vi måste få bort fartdårarna från våra vägar oavsett om man kör på kontinenten eller ej. Sverige är ett föregångsland vad gäller trafiksäkerhet som fler länder borde lära sig av, det har ju till och med FN konstaterat.

#2
sweeny
2010-11-26 09:40

nu skrev han ju att han åkte ner på kontinenten flera gånger per år, så det är nog inte på svenska vägar han kör 160-190 km/h utan faktiskt där det är tillåtet...
men du vet väl bäst som vanligt...

#3
2010-11-26 10:36

Sweeny: Som du undgått att notera reflekterar jag i mitt föregående inlägg över det faktum att Göran åker till kontinenten och utför sina vilda fartmanövrar. Du menar alltså att det skulle vara helt okej att vansinnesköra bara för att man gör det på kontinenten. Där är jag av motsatt åsikt, det är aldrig försvarbart att riskera människors liv. Sverige är som sagt trots allt ett föregångsland vad gäller trafiksäkerhet. Bla har de senaste årens hastighetssänkningar gett mycket goda resultat. Andra länder har mycket att lära, det märker man framförallt vid bilburna besök på kontinenten.

#4
357:an
2010-11-26 10:42

sweeny, precis så står det: "på snabba kontinentvägar". Men Gösta i sin svenska socialistmodell vet väl inte att det finns en värld utanför denna skyddade verkstad (fast tack och lov börjar det ske utveckling även här). Det jag möjligen kan tycka till Görans nackdel är att det är olämpligt som ovan utlänning (ovan därför att man inte är uppvuxen med de höga hastigheterna) att dra på i typ 190 km/h. Alltför ofta ser man utländska regskyltar som är inblandade i krockar på t.ex. tyska Autobahn.

När det sedan gäller fyrhjulsdrift är detta ett problem man får ta om man nu bums ska denna för 99 procent av befolkningen helt onödiga utrustning. I instruktionsboken för Audi Q7 (utgåva 5/06) och Audi allroad quattro (utgåva 7/02) står om fyrhjulsdrift: "På bilar med fyrhjulsdrift måste alla hjulen ha däck med samma rullomkrets. Undvik däck med olika mönsterdjup... ." Vid 500 mil har däcket nog slitits ner ca 20 procent och då bör alla däcken bytas - annars finns risken att fyrhjulsdrivningen tar skada.

Fyrhjulsdrift = onödigt för de allra flesta OCH DYRT i sådana här situationer.

#5
sweeny
2010-11-26 11:56

jag såg nog att du skrev det också, Gösta, men vad vet du om hur kompetent han är i trafiken? eller är det bara svenskar på autobahn som är "mördare", och inte tyskarna själva? Det är nog farligare att ligga som en stoppkloss i 70 som svensk världsmästare på allt. Köra bil är farligt, du riskerar människors liv i alla farter över 25 km/h...

#6
S-E S
2010-11-26 16:43

Jag har lagat själv och fått däck lagat med plugg, men om man ska laga med plugg eller lapp från insidan beror på vad som orsakat punkan! Är det en spik så går det bra att laga med plugg, men är det ett grövre gängad föremål kan det vara bra att kolla efter skador på insidan.

#7
ADAC
2010-11-26 19:08

Trångsynta, gråa folkhemssossar finns tydligen kvar i detta forum.
Denne Gösta L:s kommentarer kan vi klara oss utan.

#8
2010-11-26 21:32

Jag har pluggat punka på flera personbilsdäck, har ännu inte haft eller hört talas om problem. Naturligtvis pluggar man inte ett hjul som rullat platt.
.
Dock skulle jag nog demonterat däcket och tätat även inifrån om jag vanligtvis körde 190. Emellertid är det sällan jag kör fortare än högsta tillåtna motorvägs-hastighet 139 resp 149 på Svenska vägar ;o)

#9
PK / Oslo
2010-11-26 22:36

5 år & 6.5oo mil m/ "plugg" i mitt Continental Winter Wiking: No problem! 100% tät o. stabilt senn dess.

#10
2010-11-28 10:31

Ska man verkligen laborera med lagning av däck för en landsvägsracer av den här dimensionen? Kostnaden för två nya däck måste väl vara överkomlig om man har råd med en sådan bil. Att det är fri hastighet på t.ex. autobahn är en myt önskad av hastighetstörstande svenskar. På de allra flesta ställen finns rekommenderad hastighet. Stackars den som orsakar en olycka där, tyska polisen är inte att leka med och straffen blir mycket hårda.

#11
2010-11-28 12:45

Många inser nog inte att skillnaden i säkerhet om ett däck pluggas ligger helt och hållet i på vilket sätt det pluggas, pluggar man ett däck korrekt vilket är att demontera däcket från fälgen och kontrollera däckstommen innirfrån om ev. skador (som snabbt kan uppstå om däcket gått några meter med för lite luft) och sedan plugga däcket med en svampliknande plugg innifrån(!) och ut genom hålet så kan pluggen omöjligt flyga ur eftersom centrufegalkraften slungar "svampen" utåt och den tätar i så fall bara bättre och kan inte flyga ur hålet i däcket.
Pluggar man däremot däcket genom att trycka in en plugg genom hålet i däcket utifrån(!) så vill den slungas ut samma väg ju större centrufigalkraften blir och den kan oxå självklart åka ut från samma håll som pluggen kom in med risk för livsfarligt resultat som följd...
Dessutom kan man aldrig kontrollera om däckstommen fått skador om man aldrig demonerar av däcket och kontrollerar det innirfån så det sista alternativet är verkligen inte att rekomendera och tom förbrudet i tex. Tyskland vad jag vet...

#12
2010-11-28 15:57

Alla däck, pluggade eller ej är livsfarliga Hanzzon.
Varenda däck Kan ha fabrikationsfel.
Ett pluggat däck kan naturligtvis, under olyckliga omständigheter råka ut för att pluggen kryper ur och en "ny" punktering uppstår. En sådan punktering är väl inte farligare än en annan punktering?
Vill man vara absolut så säker man kan bli ska man inte alls laga ett skadat däck. Man ska naturligtvis inte heller lita på nya däck från någon fabrik. Då måste varje däck nog röntgas och kontrolleras av en oberoende specialist och även där måste man väl inräkna den mänskliga faktorn i sitt risktagande?
Personligen tror jag inte att den vanligaste pyspunka som de flesta upptäcker relativt snabbt, skadar däcksidan mer än den betydligt vanligare "däckdödaren" ... trottoarkanten!

#13
DÄCKIA....
2010-11-29 04:18

köp nya!!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.