Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Norsk bil i Sverige?

Bilfrågan: Norsk bil i Sverige?

Bilfrågan

"Kan jag köra en norskregistrerad bil i Norge eller Sverige med mitt svenska körkort?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Jag är en norsk medborgare boende i Sverige med svenskt körkort.
Fråga 1: Kan jag köra en norskregistrerad bil (ej hyrbil) i Norge eller Sverige vid enstaka tillfällen på mitt svenska körkort?
Fråga 2: Kan en norsk medborgare med norskt körkort köra min svenskregistrerade bil i Norge eller Sverige ?
Alf Busch

SVAR:
1. Du får köra på ditt svenska körkort i hela EU så länge körkortet är giltigt (och vid tillfälligt besök i de flesta av världens övriga länder också). En norskregistrerad bil får användas i Sverige upp till ett år.

2. Det är inte några problem att norrmannen kör bilen i Sverige men norska myndigheter kan ha synpunkter på att en norrman använder en bil registrerad i Sverige. Norge har höga skatter på nya bilar och man är därför noga med att inte boende i Norge ”bekvämlighetsregistrerar” bilen i Sverige för att slippa dessa.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2014-01-21 13:34

Svaret som åberopar EU-lagstiftning är ju inte helt relevant eftersom Norge inte är med i EU.

#2
2014-01-21 18:17

Helt korrekt janne .. men det fungerar likadant ändå.
Jag har stött på motsvarande problematik då min bror bor i Danmark och har danskt körkort. Eftersom min bror varit toyotaanhängare under många år har det också ofta uppstått situationer då han behövt lämna sin bil kvar här hos mej för reparationer, varför han då också behövt låna bil av mej (som ju alltid har en fungerande VW tillhands) ..
Vi vet att, lika snart han korsar gränsen till Danmark kör han olagligt .. varemot jag, som senare kan köra och lämna hans bil, kör lagligt hela vägen.
Emellertid är det okay för min bror att köra min (svenskregistrerade) bil i Danmark om jag också finns i bilen ..

#3
2014-01-22 12:43

Ens medborgarskap (eller landstillhörighet) har ingen betydelse.
Var körkortet är utfärdat har dock betydelse. Körkort utfärdat i ett EU land gäller i alla EU länder så länge körkortet är giltigt. Utanför EU gäller körkortet så länge det är giltigt, dock bara i högst ett år (från inflyttningsdatumet, om man flyttar till ett land utanför EU). Om man turistar i landet gäller det så länge man får vistas i landet som turist. Detta koncept gäller i större delen av världen. (i Norden gäller dock ens körkort så länge det är giltigt, oavsett var man bor).
Angående om man får köra en utlandsregistrerad bil: det kan variera från land till land men generellt gäller att man får köra ett utlandsregistrerad bil så länge bilen är laglig i landet (men exempelvis en norsregisterad bil ska registreras in i Sverige efter en viss tid vid permanentboende i Sverige).
Reglerna kring frågan hittas i Konventionen om vägtrafik, Wien 1968.

Svaret på din fråga: ja, du får köra din norskregistrerade bil med svenskt körkort obegränsat i Norge (så länge ditt svenska körkort är giltigt), dock högst ett år i Sverige (ty efteråt måste din norskregistrerade bil svenskregistreras).

#4
2014-04-19 07:26

Man får köra svensk bil i Norge som norrman, men det kan bli problem eftersom det tydligen är upp till DIG att bevisa att det inte är för att smita undan alla avgifter.
Hade en norsk här med en Nissan patrol som vi lekte med i skogen och hade så kul att den blev hängande på en sten som ställde till det lite, då han va tvungen att jobba köpte han en rutten Saab 900 från 84 för att kunna ta sig dit, och det höll på att bli dyrt när politien oturlig nog tog honom...

#5
2016-01-03 16:55

Jeg er norsk medborger, med norsk kjørkort og bor i Sverige og har helt lagligt/lov til å kjøre en svensk registrert bil i Norge så lenge jeg er folkskrevet i Sverige men kan IKKE låne bort min bil til min venn som bor i Norge med mindre jeg sitter brevid.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.