Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Kommer rost så fort?

Bilfrågan: Kommer rost så fort?

Bilfrågan

"Jag känner mig lurad och vill höra med er om det är vanligt att rost uppenbaras så här fort?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Jag köpte min Opel Meriva 1,6 Enjoy på Landrins Bil i Eskilstuna. Den är sex år gammal och när jag hämtade den fanns inget rost någonstans men efter två månader upptäckte jag att alla dörrar var smittade med rostbubblor varav en dörr med synlig rost från insidan.

När jag felanmälde till firman sa de att så fort kan det gå. Enligt säljaren finns det ingen garanti som gäller för det här. Jag känner mig lurad och jag ska kontakta Konsumentverket men ville höra med er om det är vanligt att rost uppenbaras så här fort.

Helena Flink

SVAR:
Det är alltid svårt att bedöma en rostskada utan att ha sett den. Så mycket är i alla fall klart att rosten uppstår inte på två månader, det är en process på mycket längre tid vars resultat nu är synligt.

Opel har successivt förbättrat sitt rostskydd men bilmodellen fick ändå inte mer än betyget 3 av 5 möjliga vid Vi Bilägares nybilstest. Då upptäcktes att rostskyddet var ojämnt fördelat och riktigt dåligt i karossens bakre delar. Karossen är helgalvaniserad, men förzinkningen försvinner med åren på grund av våra saltindränkta vägar vintertid.


Det är alltid bra att före ett köp låta göra ett rostskyddstest hos en firma som gör rostskyddsbehandlingar. Ett sådant kostar runt en femhundring och räknas av om man sedan beställer rostskyddsbehandling. Med största sannolikhet hade rosten på din bil då hittats.

Men det hjälper dig inte nu och vi beklagar detta. Ta upp frågan igen med bilförsäljaren och försök komma fram till en lösning.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan, , Opel Meriva

Kommentarer

#1
2012-10-11 08:34

Kan det vara så att bilen är krockad ,och sedan lagad och omlackerad.
Normalt sätt brukar ju originallacken vara bättre.

#2
2012-10-11 08:39

Förstår jag Helena rätt att han har köpt bilen sex år begagnad och att hon efter två månader upptäckte rost? För det första, är Helena säker på att hon inte missade någon rost vid köpet? För det andra - om Helena INTE missade rosten - så tycker jag att det låter som att firman har bättrat på redan befintlig rost. Leta efter eventuella spår efter maskering eller liknande.

#3
2012-10-11 08:54

Tyvärr tror jag att Helena inte kommer nånstans med det här, svårt att uttala sig utan att ha sett hur rosten uppenbarar sig, men.. är det bubblor som tränger upp genom lacken så är det genomrostning, och då är det inte bra..
Det enda som hjälper är byte av dörrar. Byte+lack kostar många kr, och firman lär nog försöka slippa undan den kostnaden.

Sedan är ju en 6 år gammal bil inte ny längre. För 25-30 år sen hade man fått räkna med rosthål lite överallt på en 6 år gammal bil, så de har trots allt blivit bättre numera.

#4
2012-10-11 13:30

Det var tråkigt, och det får mig att tänka på ramsan:
"Köp en Opel - bli belåten
se naturen genom plåten"

#5
2012-10-11 13:53

Beror främst på att det är en Opel, alla vet ju vilken kvalité GM levererar

#6
2012-10-11 14:05

KaptenOberkommando:

Precis min åsikt!
Jag tror iofs att rosten redan var där och nu vill hon reklamera köpet.

Vet inte riktigt vad folk förväntar sig heller när de köper gamla bilar.
"Jag har spenderat mina surt förvärvade pengar på en skitgammal bil! Varför är den inte som en ny? Stäm alla! Jag vill ha tillbaka mina pengar!"

#7
2012-10-11 14:22

En del av rosten kommer ju inifrån, och då är det genomrostning inifrån, vilket väl ska täckas av rostskyddsgarantin, som väl är runt 10-12 år?

I vilket fall som helst så vet ju alla som kan något om detta, att rosten funnits där vid köpet, mer eller mindre synlig, och då fanns felet redan där före köpet = det skall åtgärdas av säljaren, som sålt en undermålig produkt.

Fotografera rosten, och ta upp det med Konsumentverket. Är det inte de som håller på att granska rostskyddsgarantierna just nu och ska publicera en rapport i början av 2013? Läste det i Vi Bilägare igår typ. Kolla med rostskyddsexperten på Vi Bilägare - det är någon av journalisterna (Mikael Schultz?). De kan säkert hänvisa vidare till expert i ämnet. Det är mina råd.

Lycka till.

/Erik

#8
2012-10-12 17:10

Rost på sex år något man får räkna med?
Gammal bil?
Inte ny längre…
Sådant struntprat.

Snack och dravel.
Absolut inte.

Då är vi tillbaka till 1990, i dag händer det inte längre om man inte fått en skadad bil som reparerats på ett billigt sätt i Sverige (vilket är vanligt då Opels försäljare ofta är slarviga, okunniga och ointresserade) eller en med fabrikationsfel.

För Opels del ligger gränsen för rost nu på modellerna 1996 – 99 enstaka små lackbubblor har börjat dyka upp i nederkant dörrarna på några exemplar av Omega 2000, på senare modeller förekommer inget synligt rost om det inte hänt något onormalt.

Också Audi börjar nu rosta 1996 – 98.

Bilfirmans åsikt och argument är endast värt ett hånskratt.
Rostbubblor så stora att vem som helst kan se dem uppstår inte på kortare tid än sex månader till ett år och då endast på vanlig plåt, med helgalvanisering, som i det här fallet, tycks 10 – 12 år vara minimum.

Det är kanske vanligt att andra bilar rostar numera men definitivt inget man ska inbilla sig är normalt på en Opel.
Denna bil har råkat ut för något onormalt antingen i tillverkningen eller i Sverige, självklart ska försäljaren bita i det sura äpplet och skylla sig själv när de säljer skadade varor.
Och inte komma med idiotisk struntprat.

Bortsett från det så ÄR det möjligt att avlägsna rost och behandla så att en skada aldrig återkommer, är själv expert på det, men någon absolut garanti att det alltid fungerar kan inte ges.

#9
2012-10-12 23:58

Jisses, N-iklas avskyr verkligen kritik mot Opel - även om den är befogad. Jag påstås hålla på Mercedes i vått och torrt, Shogun håller stenhårt på Toyota och håller högmässor stup i kvarten, leifer fantiserar om Volvo som någon slags storhet som marknaden - dum som den är - har lyckats missförstå och N-iklas håller in i döden på Opel. Natti.

#10
2012-10-13 10:18

Ja, visst är det kul med märkesentusiaster, men Niklas tar kanske i lite för mycket ibland...
Hur som helst kan vi nog alla vara överens om att dom gamla rostramsorna om Opel är inaktuella sen ganska många år nu.
Merivan har väl inte toppbetyget men överlag är ju Opels modeller bland dom bästa vad gäller rostskydd idag.
Visas inga bilder men skulle tro att det i det här fallet handlar om lackskador i nederkant av dörrarna, beroende på dålig tätning/limning av falsen.

#11
2012-10-14 13:28

Om jag inte tar fel, tillverkas Merivan på licens av en Fransk tillverkare bl.a.
Kan det vara så, att det är just dessa som drabbas? Movanon och Vivaro har ju haft vissa broblem med dörrarnas nedre fals, och dessa tillverkas ju som bekant av Renault.
Hur och var tillverkningen skedde för 6 år sedan, känner jag inte till, annat än att tillverkningen sker i flera länder och hos andra tilverkare än Opels degna fabriker.
Obs att jag utelämnar ev. främmande bilfabrikant i detta fallet.

#12
2012-10-14 14:26

Du tar nog fel... en snabb googling visar att Meriva tillverkas i Spanien och Brasilien, och även säljs under namnet Chevrolet och Vauxhall. Varför någon annan skulle licenstillverka den och inte sälja under eget namn är ju svårt att förstå, och jag har då aldrig sett den med något annat namn på. Du har inte blandat ihop saker och ting som du gjorde när du påstod att Zafira och Scenic egentligen var samma bil...?

#13
2012-10-15 22:38

Det är inte själva bilmodelllerna i detta fall det handlar om. Renault har byggt bilar med Opels emblem sedan länge.
Men hur det är i detta fall vet jag inte, annat än att en del komponenter i framvagn och hjulupphängningar har samma tillverkare passar just Mereiva och Zafiran.
Opel GT 1900, Manta, Rekord 6cyl GTE, med flera har tillverkats av Renault.
Då jag sett dessa bubblor på Renault, (ganska nya) ställde jag frågan, om det kunde ha något samband.
Det har alltså inte med systermodellerna att göra, som fallet är på transportsidan.
Där kan man inte tala om kvalitet för 5 öre, och jag tycker det är skamligt av Opel att marknadsföra dessa fordon som Opel.

#14
2012-10-16 00:42

@ Gunnar:

Om jag förstår dig rätt så menar du alltså att dessa gamla modeller; ( Manta, GT och Rekord), har delar i framvagn och hjulupphängningar som tillverkades av Renault?

Ställer mig mycket tveksam till den uppgiften. Alla dessa Oplar var t ex bakhjulsdrivna och Renault har väl inte tillverkat en sådan efter R10:an.
Men jag tar gärna på mig dumstruten om du kan komma med en källa.

Att Renault och Opel delade teknik på 70-talet har jag aldrig läst eller hört talas om men jag kan givetvis ha fel.

Eller då har jag bara totalt missuppfattat dig.,.

#15
2012-10-16 11:04

Det där har du nog snurrat till rejält, Gunnar... Nu har inte jag någon större kunskap om de äldre modellerna vare sig från Opel eller Renault men det låter som fantasier... Någon av de som var med när det begav sig kan säkert sprida ljus över det hela, men du kan ju försöka hitta något slags bevis för att R skulle byggt Opelbilar tack. Du skrev ju själv att Merivan skulle tillverkas på licens hos någon fransk tillverkare, men hur kan det då inte handla om enskilda modeller? Om rostproblem är ett minne blott hos Opel, så är det likaväl så hos Renault som har ett av marknadens bästa rostskydd. Dessutom har i princip alla tillverkare gjort sig av med rostproblemen så det är nog mer att det handlar om något problem med en enskild bil i detta fallet.
Att transportbilar inte verkar ha samma fina rostskydd som personbilar är inte så konstigt, det är helt enkelt inte lika intressant för köparen totalt sett. En t-bil köps in för att brukas mycket hårdare än personbilar och skrivs av på 5 år, de hanteras ovarsamt och kanske inte ens hänger med i tio år. Det är helt enkelt inte samma problem med lite kosmetisk rost då den i princip är förbrukad som redskap innan dess. Detta gäller de flesta märken, kolla bara på Mercedes och VW transporter mm, det syns rost på många märkliga ställen även på ganska "nya" bilar...
Men jag förstår inte hur de påstådda bubblorna på renaultbilar skulle ha något med Merivan att göra för att delar till hjulupphängningar till 70-talsbilar såg likadana ut...
Men jag säger som Rålle, kom med något bakom ditt påstående om licenstillverkningar (förutom tranportbilar) mm så ska jag erkänna att jag har fel...

#16
2012-10-16 18:54

Ja ni har nog missuppfattat på en del punkter. Även jag kan ha fel beträffande tillverkningen av dessa "specialare" från Opel. Men där framstår det faktum att den fabrik som Renault ägde, tillverkade just Opelbilar. Men om detta skedde i Frankrike eller som jag har för mig i Belgien ska jag låta vara osagt. Hoppas att någon som vet mera nappar på denna tråd.
När dessa "högbyggen" Meriva och Zafiran debuterade, förekom exakt samma problem med styrleder och spindelleder. Hos Sv. Bilprovning konstaterade man att just dessa bilar hade förhållandevis hög anmärkningsprocent, tillsammans med Renaults liknande modeller. Man konstaterade och noterade att konstruktionen var exakt likadan, liksom fabrikatet oavsett bilmärke.
Om jag inte minns fel, var det en hel del skriverier i pressen om dessa bilars höga anmärkningsfrekvens, där just Renault nämndes tillsammans med Opel.
P.s. För något år sedan, skulle en bekant i byn renovera en Opel GT 1900 vars värmepaket och tillhörande fläkt skulle bytas. Opelklubben hittade inget sådant paket i Sverige, men Opelklubben i Frankrike hittade ett nytt paket hos Renault, eftersom man kände till ett gammal lagerbyggnad som Renault ägt på 70 talet.
Beträffande rostbubblorna, tror jag mer på reparation som utförts på felaktigt sått än fabrikationsfel. Det var bara det att jag ville veta mera eftersom jag med egna ögon sett liknande rostbubblor på just Renault.
Bägge har ju så gott som helgalvade karosser, så det ska ju inte kunna bli några. Men om man svetsar någonstans på bilen och jordar felaktigt kan ju strukturen hos det galvade materialet börja "vandra ", och det är det jag tror har hänt i dessa fall.

#17
2012-10-17 09:39

Förstår inte alls vart detta lutar så jag ställer mig också frågande...
Om en Opel någonsin har rostat eller strulat i elektroniken så beror detta på att konstruktionen varit Fransk?
Med tanke på hur många Franska transportbilar det rullar och att nu även Toyota och MB låter sina fina och stolta emblem pryda dem är alltså bara dumheter?

#18
2014-07-06 09:58

Mycket osaklig förvirring i den här tråden. Den nämnda Opel Meriva-modellen tillverkades i Spanien av Opels egna fabrik i Zaragosa. Merivan har aldrig tillverkats i Frankrike och Merivan tillverkas inte heller på licens av en fransk tillverkare. Renault har i historien tillverkat några av Opels transportfordon. Idag tillverkas flera av Opels transportfordon av Fiat. Att Opel Manta från 1970-talet skulle ha med Opel Meriva från 2000-talet att göra, mer än att båda heter Opel, det ser jag som extremt långsökt. Uppenbarligen lever Gunnar 44 i en förgången tid när han gör bedömningar av bilar utifrån 1970-talet.

Att Opel och Renault har haft delar och konstruktioner som liknat varandra är inget konstigt eller mystiskt. Det är väldigt lite idag som tillverkas av bilfabrikanterna själva, i praktiken är bilfabrikanter bara sammansättningsfabriker av delar som kommer från underleverantörer - och dessa underleverantörer är inte exklusiva leverantörer till en specifik tillverkare utan levererar delar till hela den europeiska fordonsindustrin. Både Opel och Renault använder underleverantörer i hela Europa.

Apropå inköp från underleverantörer - Opel och PSA har sedan ett par år tillbaks ett gemensamt inköpsbolag, där de gör gemensamma inköp, lagerhållning och distribution av delarna från underleverantörer till Opel och PSA:s fabriker. Men detta har knappast att göra med artikelns Opel Meriva som är 6 år gammal för den tillverkades långt innan bildandet av detta gemensamma bolag.

Kanske Gunnar har blandat ihop det faktum att Opel och PSA-gruppen utvecklar nya modeller och teknik tillsammans, där nästa Opel Zafira kommer att tillverkas av PSA på samma plattform som Citroën Grand Picasso. Nästa generation Meriva utvecklas av Opel och PSA gemensamt, men kommer att byggas av Opel i Spanien - i samma fabrik som tillverkar Meriva idag.

Avslutningsvis - nu var det rost på karossen som Merivan hade, det nämns ingenting om spindelleder om Merivan så jag förstår inte varför kommentatorerna i tråden ägnar tid och uppmärksamhet åt spindellederna på Renaults transportbilar.

#19
2015-11-23 17:40

Karossen till Opel GT tillverkades av den franska karossfirman Brissoneaux & Lotz som 1972, styckades i olika verksamheter varav en del köptes upp av Renault och därmed upphörde tillverkningen av Opel GT, om Opeldelar hittats hos Renault är det ett kvarglömt lager från Brissoneaux & Lotz.

Alla andra påståenden rörande äldre Franska kopplingar är felaktiga.
Opel byggde en fabrik för Automatlådor i Strasbourg 1967 där tillverkningen övergick till GM 1986, men annan Fransk koppling finns inte från denna tid.

#20
2016-10-03 07:05

Och idag 4 år efter köpet är hela bilen borta, eller?

#21
2019-01-27 18:31

Landrins Bil, mer behöver inte sägas... Har haft att göra med dessa kräk och jag har aldrig varit med om ett mer fräckt beteende själv. Det gick så långt att jag var nära på att göra en anmälan men allt dog ut med tiden. Att säga "så fort kan det gå" var det dummaste jag hört. Dom måste verkligen hoppats på att kunden ifråga var helt okunnig om bilar. Det krävs åratal av nonchalering av bilen för att få dom rostskadorna. Nej Landrins Bil ska in på Svarta Listan och det högt upp.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.