Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Billigare EURO2-intyg?

Bilfrågan: Billigare EURO2-intyg?

Bilfrågan

"Renault ville ha 1 500 kr för ett intyg. Finns det någon som kan utfärda ett sånt intyg och tar rimligt betalt?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Köpte en Renault Mégane -98. Behöver ett intyg att bilen är klassad som EURO2 eftersom jag ska jobba utomlands vill registrera bilen där. Renault ville ha 1 500 kr för ett intyg. Finns det någon mer som kan utfärda ett sånt intyg och som tar rimligt betalt för en sådan tjänst?

Momir K.

SVAR:
Priset för ett Renault så kallat COC-intyg i kopia (certificate of conformity) är 1 500 kr. Detta intyg ger fri absolut cirkulation/registrering av bilen inom EG och är vad vår kundhandläggare förstod att kunden behövde för exporten. COC utfärdas av biltillverkaren Renault i Frankrike och är en officiell värdehandling. Priset är i linje med vad som är normalt i dessa fall inom EG, oavsett bilfabrikat.

Ett enstaka intyg som enbart tar upp bilens avgasreningsprestanda, utfärdat av oss som svensk generalagent, gör vi normalt kostnadsfritt i goodwill-syfte. Det är dock högst sannolikt att importlandet kommer att underkänna ett sådant intyg utfärdat svensk generalagent. Kunden vägras då registrering av bilen och tvingas begära nyss nämnda COC ändå, beakta även leveranstid cirka 14 dagar för en kopia.

Om kunden ändå vill chansa så kan vi översända ett intyg utfärdat av oss som Svensk Generalagent kostnadsfritt men vi kan som sagt inte garantera att det accepteras.

Karin Karlsson, Renault Nordic AB

Diskutera: Hur ser du på kostnaden för COC-intyg?

Taggar: Bilfrågan, , Renault

Kommentarer

#1
2012-10-03 10:21

Ett bra, tydligt och konkret svar!

Och dessutom, Vad är 1500kr för kostnad i ett fall som detta?
(Jämför med att sälja bilen & köpa ny i det land man skall till!)

Nästan lite småsnålt av frågeställaren!

#2
2012-10-03 13:01

Du kan säkert be Nisse Hult om att han betalar detta! Han är säkert inte "småsnål"! Det är utan tvekan på tok gör mycket för denna tjänst!
COC krävs dessutom inte i alla länder så länge fordonet har ett eu-nummer.

#3
2012-10-04 15:17

Men Argotik, Renault har ju faktiskt redan svarat att de gärna utfärdar ett intyg om avgasrening helt gratis men att de inte kan garantera att ett sådant accepteras istället för ett CoC intyg.

Du är givetvis välkommen att jämföra Renaults pris för CoC-intyg med andra producenters pris för den tjänsten. Observera att det inte utfärdas av generalagenten i Sverige utan det är endast huvudmannen, alltså i detta fall producenten, som har rätt att utfärda ett sådant intyg om sin egen produkt. Dvs, Renault i Frankrike i detta fall - inte generalagenten eller en återförsäljare. Detta innebär mer administration och därmed ett högre pris.

#4
2014-04-17 23:17

Är det inom EU ska man bara behöva dom 2 regbevisen för registrering, Coc-intyget borde redan finnas ingivet hos transportstyrelsen och ska endast behöva verifieras genom kontakt med densamma

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.