Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Vilket kort krävs för släpvagn?

Bilfrågan: Vilket kort krävs för släpvagn?

Bilfrågan

"Kommer jag att få köra mitt släp på B-behörigheten inom snar framtid? Vad kommer att gälla och när?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje dag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag åker Volvo V70 som får dra total släpvikt 1 800 kg. Men då krävs behörighet BE på mitt B-körkort. Jag som har behörighet B får bara dra max 1 260 kg med samma V70. Har hört att det ska komma nya EU-anpassade släpviktsregler som gör det möjligt att få dra lite tyngre släp på sitt B-körkort.

När jag ringer Trafikverket kan de inte ge något tydligt besked. Nu funderar jag på att ta E-behörigheten men undrar samtidigt om jag kommer att få köra mitt 1 800 kg släp på B-behörigheten inom snar framtid? Kan ni reda ut detta? Vad som kommer att gälla och när?

Kenneth Hätting

SVAR:
Ett nytt EG-direktiv om körkort ska vara infört i Sveriges och övriga medlemsländers körkortslagstiftning den 19 januari 2013. När det gäller släpvagnsvikter för förare med B-körkort är reglerna nästan oförändrade. Det som ändras är att begränsningen ”släpvagnens totalvikt får inte överstiga dragfordonets tjänstevikt” tas bort. Det ger möjlighet att koppla en släpvagn med högre totalvikt till lättare dragbilar.

En betydelsefull nyhet för B-körkortsförare som vill dra lite tyngre släp införs med de nya reglerna. Det öppnas en möjlighet att genomgå ett körprov med bil och släpvagn och på så sätt förvärva en utökad B-behörighet, som kommer att framgå av en kod (96) på körkortet.


Utökad B-behörighet ger rätt att framföra fordonskombinationer bestående av personbil eller lätt lastbil med en tillkopplad släpvagn om dragfordonets och släpvagnens sammanlagda totalvikter är högst 4 250 kg. Körprovet ska kosta 700 kronor och kommer att utföras hos Trafikverket Förarprov. Det som skiljer provet för utökad B-behörighet från prov för BE-behörighet är:
1. Man behöver inte söka körkortstillstånd.
2. Man behöver inte göra något kunskapsprov (teoriprov).
3. Körprovet innehåller inte det särskilda manöverprovet med backning i körgård.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Hur ser du på reglerna för släpvagn?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2012-10-02 23:30

Till Vi Bilägare:
Det verkar bra med utökad behörighet. Ni talar om körprov som inte ska innehålla backning vilket verkar märkligt och viktigt !
Vad ska körprovet innehålla och ska man köra med egen bil och egen släpvagn ? Ska det vara lätt släpvagn, godkänd enl. gamla reglerna eller ska det vara en tyngre enl. de nya reglerna ?

#2
2012-10-03 00:12

Om det inte innebär backning, vad går det ut på då? Att kunna ta ut kurvorna? :D

Om man gjorde nåt sånt här så vill man ju stoltsera med en av sina få färdigheter - backa med släp :P

#3
2012-10-03 17:12

Egen bil och släpvagn gäller vid uppkörningen. Dessutom skall vagnen vara lastad så att den uppfyller kravet för tillägget. Detta innebär att man inte kan köra dit ekipaget själv, utan får ta någon till hjälp som har BE.

#4
2012-10-04 12:14

Detta underlättar ju för dem som idag ligger på gränsen på 3500Kg för sitt ekipage och eller som kanske vill kunna köpa en större husvagn.
Men det finns ju andra begränsningar,..t.e.x hur mycket bilen får dra.
Många modeller får inte dra mer ens med E-kort och då krävs ju en annan modell för att kunna få dra tyngre.

Alla regbevis måste således ändras. ( kanske därför man vill ha en avgift för provet? ;)

"McTar": Så är det ju med alla behörigheter att man inte får köra ett fordon förrän efter ett godkänt förarprov för det samma.
Litar dock på att körskolorna inte kommer att missa denna chansen till att sälja ett "E-kort light" för kanske 5000kr.
Då behöver man ingen egen bil och tungt släp och några körlektioner kanske "Generöst" också ingår.

Se bara hur dem hanterade "moppekorten" i början,..där mopedförsäljare till en början gav bort dessa om man köpte en moped.
Sedermera blev dessa körkort allt dyrare och en lysande affär för körskolor och butiker.
Nu får man dock betala än mer men då ingår åtminstone en vettig utbildning. ( en lysande ide för att få upp ansvaret och olyckorna blir färre )
På köpet får man även köra A-traktor även om man aldrig har kört en bil tidigare...redan som 15 åring.

#5
2012-10-05 14:49

Uppdaterar min kommentar och ber om ursäkt för tankevurpan:
Bilens släpvikt finns att finna i regbeviset och det är dessa uppgifter som gäller.
Med en V70 har man således mycket att vinna på att ta detta nya förarprov då man då kan nyttja bilen till fullo.
Ett E-kort i fallet V70 ger alltså inget "mervärde" då bilen inte få dra mer för det.

Ett tips till alla som funderat på att dra tungt t.e.x husvagn,...var noga med att ni förstår uppgifterna på regbeviset rätt.
Många nya bilar får nämligen inte dra mer oavsett vilket körkort man har.

Ex 1: Toyota Avensis Diesel med 177hk -08 som har en tjänstevikt på 1610Kg får dra 1530kg ....Tror man,..men den vikten avser totalvikten för släpet.
A: Bilen får bara dra 1300Kg och detta OAVSETT vilket körkort man har.
B: Man måste dessutom hålla reda på hur mycket man har lastat i bilen och på släpet då Bruttovikten INTE får överstiga 3270Kg!!!

Detta gör att man är låst på flera fronter om Polisen orkar att titta i dina papper.
Man får t.e.x inte ens dra en tom hästtransport eller biltransportvagn med en sådan bil oavsett om man har E-kort.

Ex 2: Fick papperna idag på min nyreggade 308:a
Den väger 1510 Kg och får dra 1400Kg,...MEN i praktiken får den inte dra så "mycket" eftersom att man begränsas även här utav Bruttovikten som är så låg som 3120KG.
Är då bilen lastad med 4 pers på 80Kg = 320Kg+1510= 1830Kg så får jag bara dra 1290Kg. . . . . :( ( bilen får sedan lastas med ytterliggare 140Kg vilket sänker dragvikten med samma vikt = blir ingen stor vagn då att dra )

#6
2012-10-09 09:38

Mistro: BE-kort är förstås bättre än "B kod 96". Som du skriver måste man hålla koll på vad som menas i reg.beviset.
I ditt ex 1 får man med BE-kort dra en tom släpkärra eftersom man då är begränsad av "Max släpvagnsvikt" som alltså är kärrans bruttovikt (tjänstevikt plus den last man för närvarande har på kärran). Dessutom får man inte överskrida "Max sammanlagd bruttovikt".
Polisen är troligen inte så glada åt denna nya regel ("B kod 96) eftersom de nu kommer att bli tvungna att väga i stort sett alla ekipag för att veta om det är lagligt eller ej.

#7
2016-03-09 19:24

Dessa körkortsbestämmelser.
Säg att du har B och C körkort.
Då får du i många fall dra tyngre släpvagnar efter din personbil med b-kort än efter din tunga lastbil med c-kort. Har du C-kort får du endast dra 750 kg släp efter din tunga lastbil utan E behörigheten.
Av egen erfarenhet drar jag 1000 gånger hellre en kärra på 1400 kg efter 5 tons lastbilen än personbilen, rent säkerhetsmässigt.
Backprovet vid utökad b behörighet (096)är backning runt gathörn, vid BE är det slalombana som gäller.
Att man sedan har bestämmelser som grundar sig på teoretisk beräkning på registreringsbevisen i stället för faktisk bruttovikt gör att du får böter på teoretiskt brott ( ja, jag vet att det är juridiskt) trots att det inte är faktiskt i kg .
Enkelt för myndigheterna, på din bekostnad.
Vägning vore det enda rätta. Men många skåpbilar, husvagnar, husbilar och släpvagnars förare kan skratta sig lyckliga över trafikpolisens slöhet. I praktiken är det endast den tunga trafiken som riskerar vägning.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.