Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: HVO100 och utsläppsreducering

Bilfrågan: HVO100 och utsläppsreducering

Bilfrågan

"Har tidigare läst att utsläppet vid körning på HVO skulle reducera avgaserna med 85-90 procent men är det en uppskattning eller finns det fakta bakom det påståendet?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag är ägare av en Citroën Diesel Tourer uttagen i mars 2017. Jag tankar konsekvent HVO. Jag är nyfiken på hur utsläppet ser ut när jag kör på HVO. Jag har kontaktat Citroën Sverige för ett besked men tyvärr hade man inga uppgifter om det. På bilprovningen uppger man att man från Citroën varnat för att varva upp motorn så högt som det behövs för att kunna mäta utsläppen. Alltså gör man inget avgastest på bilprovningen. Jag har tidigare läst i Vi Bilägare om att utsläppet vid körning på HVO skulle reducera avgaserna med 85-90 procent men är det en uppskattning eller finns det fakta bakom det påståendet? Färddatorn visar min genomsnittsförbrukning 5,3 l/10 mil.
Jan-Erik Byström

Svar:
Inte heller vi har fått något svar från importören. Men från OKQ8 uppger man att CO2-utsläppen sänks med upp till 90 procent. Kollade också med Neste som ju är en stor leverantör av just HVO100. Neste använder olika fetter, till exempel animaliska och vegetabiliska oljor vid framställningen av HVO100 och uppger att nivåerna av fina partiklar blir 33 procent lägre, 9 procent mindre kväveoxider, 30 procent lägre halt av kolväten, 24 procent lägre kolmonoxid och reucerade nivåer av polyarmomatiska kolväten samt 90 procent lägre utsläpp av växthusgaser. (Enligt Neste är detta genomsnittliga utsläppsminskningar baserat på Nestes HVO-bränsle 
i pre Euro VI-fordon). Så bränslet innebär en skaplig reducering av utsläppen.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om HVO-bränsle?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2020-09-01 07:41

Palmolja är ju bra ...

#2
2020-09-01 08:30

Alltså. Jag förstår inte. Visst. Legitim fråga.
Men är folk för långsamma för att göra en sökning?
Finns ju precis hur mycket som helst att läsa inom ämnet?
HVO är ett syntetiskt bränsle. Det säger ingenting om råvarorna men väldigt mycket om förbränningen.

Men för att underlätta för frågeställaren. Svenska ecopar har också en del data på hur förbrännignen ser ut.
Främst för tunga fordon, men man kan dra en del slutsatser utifrån det. Man kan få söka lite för att få tag i data...
I övrigt stämmer Eriks svar rätt bra, även om det är ett konservativt estimat. Några av de mest intressanta aspekterna finns inte med i svaret.

#3
2020-09-01 08:25

HVO är mycket bättre än vanlig bensin/diesel.

#4
2020-09-01 08:30

Problemet med bio-bränslen är att omloppstiden på co2 är beroende av vilken råvara det kommer från.
Skogsråvara har en omloppstid på 50-100 år medan grösobaserade har kortare, 1-5 år så bilen fortsätter att släppa ut lika mycket CO2, men man tillför inget som inte redan är inne i det biologiska omloppet, medan fossilt är något som inte funnits i omloppet på miljoner år.
Men hur vi än vänder på det så måste mängden tillförd CO2 totalt minska för att vi skall kunna sänka nivåerna av CO2 i atmosfären och detta under många år för att vi skall få en effekt.
Att tro att en bil som körs på HVO100 släpper ut 90% mindre CO2 är en skev vinkling tyvärr

#5
2020-09-01 08:35

EnannanRobban: Så problematiskt är det inte. Det är mest en korkad ordlek. Den släpper ut lika mycket koldioxid (mer eller mindre). Men den släpper ut 90% mindre koldioxid där kolet kommer från fossila källor. Så oavsett omloppstiden på kolet så är det inte tillfört kol från fossila källor. Kol tas inte upp på något enskilt ställe på planeten heller. Så att säga specifika omloppstider för vissa råvaror är inte särskilt intressant.

#6
2020-09-01 09:05

Jo Milky, det spelar roll, skall vi minska halten av CO2 i atmosfären så behöver vi minska mängden CO2 vi pumpar in i atmosfären och eftersom våra ekosystemtjänster inte klarar av att ta upp mer CO2, vilket gör att halterna ökar med en skrämmande fart så hjälper det inte att förbränna något som tar 50 år att omsätta till växtlighet igen.
Visst, bio är bättre än fossilt, men inte lösningen eftersom det inte kommer att minska halterna i atmosfären.

#7
2020-09-01 09:42

Robban är rätt på det, att tro att HVO är så mycket bättre än vanligt bränsle är fel. Företagen bakom är så klart medvetna om detta, men de vill sälja sina produkter. Våra hav är mättade på koldioxid, atmosfären klarar inte mer .. och vi håller på att släppa ut ännu mer för varje år. En massa snack om att minska sina utsläpp... men ingen, jag menar nästan ingen gör något...utan går omkring och tror att någon annan skall fixa det och om jag inte köper en 2 tons SUV så gör någon annan det!? Allt går runt och tänker samma sak verkar det som? Även om vi hade elbilar idag i hela världen skulle utsläppen inte minska, för elbilen skall tankas av energi....vart kommer den ifrån? Sedan en sak till, låt oss säga att alla köper en 2 ton EL-SUV som drar 1,75 kwh/mil..istället för en e-Golf (eller TM3) eller motsvarande som ligger på 1,25 kwh/mil.. när det kommer till antalet bilar i världen så kommer detta givetvis också få stor betydelse. Att hosta upp 40% mer energi per bil blir inte lätt om vi nu alla kommer köra runt i bilar som drar mer.
https://www.greenpeace.org/sweden/agera/radda-regnskogen/
Plamolja, usch ..den skall vi inte ens tala om. Jag skulle inte bli förvånad om den som kör på HVO tvärtemot vad producenterna säger bidrar mer till världens undergång än den som tankar vanligt bränsle. Vilken ironi det skulle vara! Våra Svenska träd tog upp lite koldioxid under 75-100 år som sedan tillverkas HVO av, och samtidigt skövlas "jordens lungor" (Amazonas) i jakten på palmolja... man måste alltid tänkte lite längre, och låter något lite för bra att vara sant ....så är det oftast inte sant! Man skall vara kritisk i sitt tänkande.

#8
2020-09-01 09:39

Bara att inse det, det är en energikris och resurskris!... som utmynnar i en klimatkris när hela ekosystem går under, isarna smälter och klimatet inte längre blir normalt så att människor, djur och växter kan leva i dessa områden.

#9
2020-09-01 09:54

Stygga vargen m.fl.; Ja jordens undergång är nära! Det har man sagt i hundratals år och via koldioxid troende politiker, kulturjournalister, tonåringar, kungar, miljöpartister och andra påverkare sedan 60-talet. Uran att något speciellt har hänt, utom att klimatet har återgått till lite mer normalt sedan den lilla istiden. Men vi har alltid haft 10 år på oss att vända utvecklingen. Köp Elsa Widdings bok "Klimatkarusellen" och titta på hennes tal på youtube.

#10
2020-09-01 10:06

Svenne, att sitta och förneka detta är ganska tramsigt.
Redan på 80-talet visade forskarna på Exxon och Chevron på vad deras bolags verksamhet skulle skapa. Det läskiga är att det nu visat såg att deras beräkningar redan då var ganska spot-on, bortsätt att de inte ens i sina vildaste modeller kunde riktigt nå fram till de siffror vi har nu. Att detta mörkades har gjort att omställningen försenats med minst 30 år, all in the name of money

Jorden har en variation på +2 / -4 grader över en cykel och vi är nu påväg att snabbare än någonsin komma upp och även över 2 grader vilket gör att vi passerar diverse tippingpoints som skapar en kedjereaktion av saker som inte är särskilt bra.
Samma sak med vårt fokus på monokulturer och övergödning samt brukandet av miljögifter för att odla vår mat gör att vi sakta dödar möjligheten för att odla mat, visst är det paradoxalt? Utan bin och humlor - ingen mat och som de flesta kanske vet, det går inte att äta pengar.

Svenne, om du är 60år så behöver du inte bry dig för egen del, du kommer få lite varmare väder hemma i Svedala - Thats it

#11
2020-09-01 10:12

Egentligen finns det bara en "lösning" och det är att sluta elda upp saker. Oavsett om det är träd, energiskog eller råolja så leder det till att resurserna är svåra att nyttja igen.

Nä, jag lever inte som jag lär.

#12
2020-09-01 10:28

LM, så är det, det är inte "svårare än så", vilket ändå är jävligt svårt...

#13
2020-09-01 11:23

Elsa Widding är klimatförnekare som misstolkat mycket av informationen. Men visst, gläds du av höjda temperaturer, skogsbränder och att insekterna försvinner. Väldigt många glaciärer har försvunnit och nu försvinner isen på Grönland. Det är nog först den dagen Elsa inte har mat på bordet sittandes i sitt "I-land" som det kommer att gå upp ett ljus...misstänker jag.

#14
2020-09-01 16:39

Tror ni faktiskt att vi människor förstår oss ens lite på hur klimatet fungerar? Nej, är svaret. Vi kan endast tro och vara rädda för framtiden.

#15
2020-09-01 19:53

Stygga vargen; det är fult att kalla Elsa för klimatförnekare när hon är en sanningssökare i en komplicerad fråga, har du ens läst hennes bok? Tror inte det. Klimatförnekare finns inte, alla vet ju att klimatet finns. Skogsbränder har vi alltid haft ock kommer att ha, inget nytt där, en del av dem orsakade av pyromaner. Många glaciärer har smält något efter den lilla istiden, det skrevs artiklar om det för över hundra år sedan, långt innan våra utsläpp kunde påverkan något. Isläget är ganska stabilt på Grönland, men ibland mäter man ändå en smältningstakt som gör att det tar 10-tusen år för den att smälta

#16
2020-09-01 21:11

Ja du Svenne60, att du är en riktig svenne är nog inte många som tvivlar på.

#17
2020-09-01 23:36

Som det ser ut i Sverige just nu med kriminalitet och bidragsuttag så är klimatet ett minimalt problem. Sveriges undergång är närmare än en undergång p.g.a. klimatet.

#18
2020-09-02 07:49

Walle, du är kanske inte medveten om att dödligt våld är mindre nu än på 80-, 90-, och 00-talet?
Vi i Sverige kommer inte direkt att drabbas så hårt av klimatförändringarna, vi kommer att få mindre vinter och varmare somrar, men fortfarande bra temperaturer.
Däremot så kommer stora delar av befolkningen i de med centrala delarna av klotet inte kunna leva där de lever idag, pga allt för höga temperaturer som leder till lidanden och att det inte går att odla mat. Dessa kommer du också få ta hand om för de måste till norra halvklotet för att överleva...

#19
2020-09-02 08:50

@robban Du tar till dig nyheter från statens propagandainstitut märker jag. Michael Moore gjorde en film om klimatbluffen och lade upp den på Youtube, det tog inte lång tid innan den togs bort men du kan säkert hitta den någonstans.

#20
2020-09-02 09:02

Åter igen Walle, det gäller att kolla vem som betalar för att skapa information och vem som vinner på det, det gäller både klimatomställningsmotståndarna och "Sveriges undergång"

#21
2020-09-02 10:18

Walle
Vad har du för källa vad gäller ”Sveriges undergång”? Aftonbladet?
Du tramsar.

Vad gäller klimatförändringar så finns ett otal källor som visar att medeltemperaturen senaste 100 åren inte följer någon slags normal variation ur historiskt perspektiv.

#22
2020-09-02 13:25

Konsumtionssamhället måste nog egentligen upphöra... Men det kommer inte att ske...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.