Bild
Nästa artikel
Illustration: Johan Isaksson.
Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Hur kan alufolie skydda nyckeln?

Bilfrågan

”Hur kan det hindra att någon skimmar, när signalen kan penetrera bilplåten och möjliggöra öppning från flera meters håll?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Ibland får man tipset att linda in nyckeln i aluminiumfolie, eller lägga den i en liten plåtask för att hindra att någon skimmar signalen från nyckeln. Men hur kan en tunn aluminiumfolie eller plåtask hindra att någon skimmar, när signalen kan penetrera bilplåten och möjliggöra öppning från flera meters håll?
Per Olof

Svar:
Jag förstår din fundering. Men svaret är att fjärrkontrollens signal inte behöver gå genom plåt. Då skulle signalen som sänds ut troligen behöva ha så hög effekt att systemet inte skulle godkännas. Radiosignalen skulle kunna störa ut pacemakers med mera. 
Nej, bilarna är smartare än så. Sensorerna är placerade så att signalen bara behöver gå genom glas. 
Jag kollade min bil, som har nyckellöst start/låssystem – och den har sex antenner/sensorer placerade på olika platser. Med anledning av din fråga stoppade jag nyckeln i en liten plåtburk avsedd för te. Sedan kollade jag om antennerna reagerade för att nyckeln var i närheten. Det gjorde de, på ungefär en halv meters avstånd. När nyckeln lindades in i alufolie hände ingenting. Då kunde jag dessutom trycka på upplåsningsknappen genom folien – ingen reaktion, bilen förblev låst. 
Detta är ju en aningen krånglig metod... Bättre med ett litet säkert nyckelfodral. Hemma funkar teburken i plåt!
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Brukar du göra något för att förhindra att någon skimmar din bilnyckel?

Här kan du köpa nyckelskydd

Många har hört av sig med tips om var man kan köpa nyckelskydd, det vill säga, fodral som stoppar bilnyckelns sändning av trådlös RFID-data (Radio Frequency Identity).
cdon.com finns sådant skydd från INF Company AB för en hundralapp. Försäkringsbolaget If erbjuder också signalskyddande bilnyckelfodral i sin säkerhetsbutik på if-sakerhet.se, stöldskydd till bil à 496 kronor. Länsförsäkringar har skyddade nyckelfodral för 98 kronor. 

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-04-24 08:39

Jag tar alltid ut blodsbatteriet i nyckeln. Enda sättet att vara säker.

#2
2019-04-24 10:04

Det är S K A M L I G T av biltillverkarna att inte skicka med nyckelskydd eller "skampåsen" när man inte förstått bättre än att lansera det idiotkreativa låssystem som man levererar. Jämför "kejsarens nya kläder" ALLA HURRAR men det lilla folket =vi användare ser igenom vansinnet från stylingfolket.

#3
2019-04-24 10:19

Tja det förefaller som, rätt stor del av folket inte begriper bättre än att också hurra...
Majoriteten tycker ju alltid som majoriteten tycker oavsett vad majoriteten tycker.

#4
2019-04-24 11:04

Borde vara lätt att kryptera trafiken så att "nyckeln" inte kan kopieras och användas av andra än nyckel ägaren.

#5
2019-04-24 11:07

Detta elektroniska bling-bling. Bättre, enklare och billigare utan.

.

#6
2019-04-24 12:01

Hänglås som mr Bean kör med?

#7
2019-04-24 12:39

Majoriteten har ju alltid rätt=)
Finns ju bilar som inte är nyckellösa för oroliga:)

#9
2019-04-24 21:54

Man kan klä en liten plåtburk med aluminium på insidan, så blir det ännu säkrare.

Oftast har man två nycklar till bilen och därför bör man även se efter hur den andra förvaras.

#10
2019-04-24 23:36

Men seriöst.....ni kan väl inte på fullaste allvar belasta biltillverkarna för att det finns de som genom ny teknik stjäl bilar? Ja, det finns en risk med detta, men hur bra var de gamla vanliga låsen i dörren man låste upp med en nyckel som på huset? Baksidan av en tesked eller en skruvmejsel räckte....skrek ni lika högt då?
Som nån skrev här, passar inte dessa system er nattsömn så köp en bil med vanligt lås då, själv tänker jag inte gå och oroa mig. Vill nån stjäla nå´t så gör dem det oavsett hur man försöker skydda sig. Att gå runt med magont och skaffa sig merarbete med folje och askar och gud vet allt, nä, lite roligare får man ha i livet.

#11
2019-04-25 01:04

Styggavargen:
Det hjälper inte med kryptering. Det tjuvarna gör är att med en sändare/mottagare förlänga räckvidden på din nyckel så att den tror att den är i bilen trots att den ligger i jackfickan i hallen.
Sedan är det bara att öppna dörren och köra iväg. Av säkerhetsskäl tillåts inte att motorn stängs av när den en gång startats även om nyckeln försvinner utom räckhåll när bilen kör iväg (eftersom det skulle kunna leda till farliga situationer om man byter förare och glömmer lämna över nyckeln)

Henrik M:
Biltillverkarna är helt klart skyldiga på så sätt att de övertygat konsumenterna om att de måste ha ett system där man slipper trycka på en knapp för att öppna bilen trots de uppenbara säkerhetsbristerna med ett knapplöst system. Detta är själva grundorsaken till att bilarna blir så lätta att stjäla.
En biltillverkare med omdöme hade inte släppt ett system med så uppenbara säkerhetsbrister men i dagsläget är det istället flertalet modeller där man inte ens kan välja bort systemet (!).
Förra generationens nycklar, dom där man behövde trycka på en knapp för att låsa upp bilen, var oerhört mycket säkrare än de nyckellösa systemen.

#12
2019-04-25 07:07

Jag har en annan lösning på min bil.
Jag låser upp bilen med knapp på nyckeln men sedan stoppar jag nyckeln i fickan och startar bilen med en knapp på rattstången där nyckeluttaget brukar finnas.

#13
2019-04-25 08:20

Anders_O: Biltillverkarna har tillhandahållit en lösning marknaden vill ha, till en början som ett dyrt tillval, men när de märkte hur stor efterfrågan är började fler och fler inkludera det o olika utrustningspaket, och en del har det till och med som standard i grunden. Att biltillverkarna övertygat folk att de måste ha det är ju bullshit, tvärtom har ju marknaden övertygat biltillverkarna att det är detta stora massan av konsumenterna vill ha och uppskattar och då har de mött den efterfrågan. Sen ja, det finns brister i säkerheten, men det gör det i många av dagens system oavsett bransch jämfört med hur det var förr, men vill du gå tillbaks i allt?
Som jag skrev innan med, vill nån stjäla din bil gör dem det oavsett.....nu kan de göra det medans du sover om du är nära bilen, annars hade de kanske kommit med våld och tagit din nyckel med knapp på.......vet vilket jag föredrar om de nu ändå ska stjäla bilen.....

#14
2019-04-25 18:38

Henrik M:
Nej, jag känner folk inom bilbranschen som berättat hur snacket gått bakom kulisserna.
Ingenjörerna insåg redan under utvecklingen säkerhetsbristerna med systemet och ville inte ha det, men marknadsföringsfolket ansåg det nödvändigt och tvingade fram det.

Givetvis borde marknadsföringsfolket talat om för kunderna hur säkerheten försämras med keyless-system, men dom "glömde" det, varför skulle dom inte talat om det om det var kunderna som efterfrågade systemet?
Det hade ju varit mer logiskt att dom då förklarade för kunderna varför dom inte vill ha keyless, eller?

Att keyless-system gör bilar mer lättstulna och att det ökar antalet bilstölder är fakta! Fler bilar stjäls på grund av att det är lättare att stjäla en bil med keyless-system än med den tidigare generationen där man behövde trycka på en knapp: https://www.telegraph.co.uk/news/2019/03/28/keyless-car-thefts-blamed-re...

I Storbritannien kommer rent av försäkringspremierna att bli högre om bilen har keyless-system just på grund av den ökade stöldrisken: https://www.insurancetimes.co.uk/keyless-entry-set-to-drive-up-motor-pre...

Kombinationen av att trycka på knapp och nyckel med immobiliser var den ultimata lösningen säkehetsmässigt och jag har ytterst svårt att förstå att biltillverkare med keyless-system åtminstone inte kan förse nyckeln med en knapp så att man permanent kan slå av keyless entry och låsa upp genom att trycka på en knapp som man gjorde förr.

#15
2019-04-25 19:46

Anders_O: Vart har du den faktabaserade statistiken på att fler bilar blir stulna i Sverige just pga detta och inte pga av att det stjäls mer bilar oavsett detta? Om det nu stjäls mer alls.

Sen varför tror du marknadsföringsfolket ville ha fram detta system då? Jo för att konsumenterna efterfrågade det.

Sen som sagt är det fortfarande fritt val i Sverige om vilken bil man köper, tycker du inte om detta systemet, köp en bil utan då, inte svårare än så. :)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.