Nästa artikel
Bilfrågan: Frihjula med automatlåda?
Bilfrågan

Bilfrågan: Frihjula med automatlåda?

Publicerad 14 mars 2012 (uppdaterad 14 mars 2012)
"Har hört att man inte får bogsera en bil med automatlåda och då borde man väl inte heller få frihjula i N-läget?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA: 
Är rätt ny med automatväxel (Golf Bluemotion med DSG-låda). Har hört att man inte får bogsera en bil med automatlåda och då borde man väl inte heller få frihjula i N-läget? Men har för mig att någon på ViB skrev att det var ett bra sätt att spara ett par droppar.

Bilen har även stopp/start-automatik, men den kopplar jag ur i stadstrafik – det känns bara jobbigt att motorn stängs för ett par sekunder. Har dessa bilar förstärkt startmotor?

Ulf i Uppsala

SVAR: 
Man ska inte bogsera igång en bil med automatlåda. Att däremot bogsera den en kortare sträcka eller frirulla med växelväljaren i neutralläge är inte skadligt om annat inte anges i bilens instruktionsbok.

Om man sparar bränsle på att frirulla finns det olika uppfattningar kring. Du ska i alla fall inte göra det med avstängd motor eftersom du då inte har full broms- och styrförmåga. Stopp/start-funktionen gör bäst nytta i stadstrafik och du kan lugnt använda den, startmotorn är dimensionerad för de tätare stoppen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan? 

Kommentar

Bild borttagen.Anders Helgesson, testförare: Det är inte det roligaste valet, inte heller det billigaste, men – i mitt tycke – håller Golf fortfarande en klassledande standard och är mitt val. Körglädjen når inte Mazdanivå, Golf är mer trivsamt allert än sportig. Utrustningsnivå i förhållande till pris är inte orimlig och dessutom går det att i viss utsträckning skräddarsy Golf med tillval efter eget tycke. Innerutrymmena överglänser flertalet av de decimetern längre och modernare konkurrenterna. I höst kommer en ny Golf, med tanke på hur väl ”gamlingen” står sig går det att ifrågasätta nödvändigheten av modellskiftet. 

Bild borttagen.Erik Wedberg, testledare: Eftersom jag är lite för lång för att få plats i en MX-5 lockas jag av Mazda 3. Sportbilskänslan är inte långt bort och den är dessutom den bekvämaste Mazda jag har kört på länge. Lika mycket som jag lockas av Mazdas köregenskaper suktar jag dock efter Kia e-Niro som är den första elbilen jag skulle vilja leva med. Priset är nästan överkomligt och räckvidden fullt tillräcklig för mina behov. Efter att ha upplevt körbarheten i den elektriska drivlinan är det svårt att vänja sig vid en vanlig bensinmotor igen. Kians största bekymmer är att framtida, billigare elbilar lurar i vassen och riskerar att sänka andrahandsvärdet i botten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-03-14 08:49
hultarn

Fast det måste väl också skilja mellan vanlig automat och DSG/EGS-lådor?

De är ju inte alls uppbyggda på samma sätt.

Att frirulla med en vanlig automat med motorn på tomgång borde inte ge några problem, oljan cirkulerar så länge motorn snurrar.

Om det sedan är någon poäng med att frirulla är en annan diskussion. Allt beroende på om man ska stanna längre fram (då är det bättre att motorbromsa), om det är en längre utförsbacke, etc.

#2 • Uppdaterat: 2012-03-14 09:02
Thommys

Personen har ju en DSG och då handlar det om att lamellerna frikopplar, på samma sätt som en manuell växellådan. Så det borde inte vara värre än att rulla med en manuell.

Konventionella automatlådor finns i olika utföranden. De flesta bygger upp oljetryck från drivning av motorn och är beroende av att motorn går för att få oljetryck andra t ex Mercedes egna automater kan bygga upp tryck när hjulen rullar. Dessa kan bogseras längre sträckor och kan även bogseras igång.

#3 • Uppdaterat: 2012-03-14 10:16
KaptenOberkommando

Allt som gäller den känsliga automaten i fråga om till exempel bogsering och frirullning står utförligt beskrivet i bilens instruktionsbok.

I normalfallet är det motorn som håller smörjningen av växellådan igång, så att frirulla med en automat bör inte vara några problem. Men osvuret är bäst. (Måste erkänna att jag är lite okunnig i frågan om DSG-lådor.)

För övrigt finns det ingen förtjänst med att "frikoppla" och sedan frirulla. Om man frirullar till exempel 600 meter (med motorn på tomgång då, givetvis) går det åt mer bränsle än om man låter högsta växeln ligga i och frirullar "bara" till exempel 500 meter.
Men vad värre är - och som få tänker på - är att det är en direkt säkerhetsrisk att frirulla. Anledningen är att man helt saknar dragkraft i händelse av en kritisk situation i vilken man faktiskt kan behöva accelerera i stället för bromsa. Kort och gott, se alltid till att ha växeln i.

#4 • Uppdaterat: 2012-03-14 12:54
lillstefan (ej verifierad)

Kapten:
Kan du utveckla ditt resonemang att man inte tjänar på att frikoppla? Det är riktigt att om man rullar utan gas med växel ilagt att bränsletillförseln stängs av. Men å andra sidan bromsar det betydligt kraftigare om man rullar med växel ilagd än utan växel. Om det skiljer 100 meter har du problem med bromsarna på bilen.

#5 • Uppdaterat: 2012-03-14 14:25
Sjöbjörn

De senaste versionerna på DSG-lådorna har färdigt inbyggt en frirullningsfunktion (eng. coasting), som aktiveras då man släpper gasen. Kolla om du har funktionen via t.ex. instrumentbrädans multifunktionsdisplay (MFA). Själv kör jag alltid med frirullningsfunktionen aktiverad. Är även f.ö. en nöjd användare av Start&Stop.

#6 • Uppdaterat: 2012-03-14 15:49
snabb95

Sjöbjörn@ Vilken bil och motor har Du? Att Du spar bränsle på att ha frirullningen aktiverad förstår jag mycket väl. Har Du inte provat hur mycket bränsleförbrukningen ökar om Du kör samma sträcka några ggr med frirullningen bortkopplad? Dels vid stadskörning och dels vid landsvägkörning.

Frirullningen är väl inkopplad även när Du kör med farthållare? Men kopplas ur så fort Du sätter foten på bromsen utan att bromsa. Jag har tyvärr aldrig kört någon bil med automatisk frirullning.

#7 • Uppdaterat: 2012-03-14 15:53
snabb95

Sjöbjörn@

#8 • Uppdaterat: 2012-03-14 19:46
Sjöbjörn

snabb95@ Bilen är en VW Tiguan Track&Style 2.0 TDI 103 kW 4MOTION DSG7 BlueMotionTechnology (2012).

Har för det mesta kört i tätortstrafik, och de få gånger jag kört längre på motorväg/landsväg så har förhållandena varit så pass krävande att man inte velat aktivera farthållaren. Därför kan jag tyvärr inte kommentera Dina utmärkta frågor gällande farthållarens samspel med frirullningsfunktionen, samt förbrukningen visavi frirullningsfunktionen. Har inte kollat förbrukningen alls då förhållandena har varit extrema med köld (-> Webasto) och rejält med snö på förhållandevis korta körsträckor.

Bilen har dock en funktion som tar tillvara bromsenergi + ett assistsystem för att hålla farten i branta sluttningar (hill descent control; terrängkörning), men det vet jag faktiskt inte om farthållaren/systemet tillåter en viss frirullning och bromsar upp vid behov (och tar tillvara bromsenergin) vid landsvägskörning.

#9 • Uppdaterat: 2012-03-14 20:39
Hackenbush

Att frirulla med automatlåda är det inte mycket vits med eftersom om man inför stopp eller lämna företräde eller i skarpa nedförsbackar bara släpper gasen så går bensinförbrukningen ner på noll. Dessutom har man inte samma motorbroms som i bilar med manuell låda så att släppa gasen torde räcka.
Att bogsera en bil med automatlåda och ha motorn avstängd är inte att rekommendera annat än för korta sträckor eftersom växellådan inte får någon smörjning då.

#a • Uppdaterat: 2012-03-16 12:43
snabb95

Hackenbush@ En automatlåda med låst lookup eller en dubbelkopplingslåda som Sjöbjörns VW bromsar lika mycket som en manuell låda om den inte hade haft en automatisk frirullningsfunktion. Det är därför samma behov av att frirulla med en automatlåda som med en manuell låda.

Men att frirulla under de förutsättningar som Du målar upp är givetvis inte lönsamt. Men i de flesta fall är det lönsamt. Betydligt mindre lönsamt med en Dieselmotor än med en bensinmotor och ännu mindre lönsamt med en Buss eller lastbil som inte är övermotoriserad som en personbil är.

Lastbilen har mindre motoreffekt per ton och därmed svagare motorbroms. Dessutom frirullar en lastbil utan hastighetsminskning vid drygt 1 % lutning medan en personbil behöver 2,5 % lutning. Trots detta har Volvo lastvagnars konstruktörer infört frirullning på både bussar och lastbilar just/enbart för att spara bränsle.

Samma sak med Volvo PV:s konstruktörer som infört frirullning på bilar med dubbelkopplingslåda. Även Sjöbjörns VW Tiguan Diesel har som synes automatisk frirullning och då finns det troligen fler bilmärken som har det.

Rätt utnyttjad kan man spara mycket mer bränsle på frirullning än på Start-Stopp. Eller som Marianne Sterner skrev när hon provkörde V60 i Verona: "Man gasar en stund sedan är det bara att rulla"

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.