Nästa artikel
Bilfrågan: Borde inte kopplingen hålla längre?
Bilfrågan

Bilfrågan: Borde inte kopplingen hålla längre?

Publicerad 29 juni 2011 (uppdaterad 29 juni 2011)
"Vår nya Volvo V50 han köras 7 400 mil innan kopplingen havererade. Är det verkligen normalt?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Vår fabriksnya Volvo V50 -06 hann köras 7 400 mil innan kopplingen havererade i mars 2011. Enligt Bilbolaget i Sundsvall, där bilen köptes och servats enligt serviceschema, är det inte onormalt att kopplingar havererar efter så kort körsträcka. Vi menar att den dubbla körsträckan är mer normal.

Bilen har ingen dragkrok och har aldrig bogserat annat fordon. En skadeinspektör från Volvia besiktigade kopplingen och konstaterade att det är klent gods i kopplingarna nu för tiden.

Någon förlängd garanti eller goodwill var det aldrig frågan om från Bilbolagets sida. Kopplingsbytet kostade oss 10 200 kronor. Är detta verkligen vad man måste förvänta sig av en Volvo nu för tiden?

Siv Johansson

SVAR:
Koppling är precis som bromsbelägg betraktade som förbrukningsvara av biltillverkarna.  Erfarenheten säger dock att ett en koppling ofta varar bilen ut om den används på rätt sätt.

I Bilfrågan har vi bara enstaka frågor om just kopplingshaverier. För att öka livslängden hos en koppling är det viktigt att inte belasta den för hårt och skona urtrampninglagret genom att undvika stillastående med nedtryckt kopplingspedal.

Att ett kopplingsbyte blir så dyrt beror till viss del på de tvärställda motorerna där det är mer komplicerat att sära motor och växellåda än på exempelvis en längsmonterad motor som driver bakhjulen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-06-29 08:33
amoC

Körde över 37000 mil med första kopplingen på min gamla 850. Det var bättre förr! ;)

#2 • Uppdaterat: 2011-06-29 08:34
Kalas (ej verifierad)

En koppling kan man faktiskt hålla hur "länge" som helst eller liksom man kan ha sönder den väldigt snabbt beroende på hur den hanteras. Min sambos bil brukar kopplingen i bästa fall hålla knappt 10 000 mil medan min koppling på samma bilmärke, Opel, har jag aldrig behövt byta. Varför? Jo, i början då vi träffades dvs för drygt 10 år sedan noterade jag att hon dels ofta vilade vänsterfoten på kopplingspedalen då hon kör och dels att hon varvar motorn "onödigt" mycket då hon startar samt att hon ALLTID har kopplingen nedtrampad vid rödljus. Då är det inte undra på att koppling inte håller. Kan tillägga att numera kör hon lite "vettigare" men vanans makt är stor...

#3 • Uppdaterat: 2011-06-29 10:01
saabnisse

Bekymren med kopplingen försvinner helt om man väljer en automatväxlad bil.

#4 • Uppdaterat: 2011-06-29 11:48
KaptenOberkommando

saabnisse: Och efter typ 10 000 mil - när maskinskadeförsäkringen har upphört att gälla - tenderar automatlådorna att uppvisa andra och oftast väldigt dyra andra typer av fel - som dessutom oftast INTE kan lagas utan medför ett komplett lådbyte. En manuell låda kan den mekkunnige faktiskt klara själv om det behövs.
Visst är det bekvämt med automatlåda, men för min del får mätarställningen ALDRIG komma att hamna längre än vad maskinskadeförsäkringen täcker. Därför blir det manuell för min del. Faktiskt riktigt roligt att växla själv och ha full kontroll över maskin. Glöm således snacket om vilket århundrade vi är inne på.

#5 • Uppdaterat: 2011-06-29 13:00
KaptenOberkommando

Men manuell växellåda har jag FYSISK kontakt med maskin. Det är det jag kallar kontroll. Och det är roligt att vara fysiskt aktiv i maskinens arbete. Och ja, jag vet att det är 2011, men det har inget med detta att göra.

#6 • Uppdaterat: 2011-06-29 14:30
Gösta_L

En manuell växellåda är alltid överlägsen en automatisk, både i bränsleekonomi och reparationskostnader.

Se bara på de nya "automatiska" växellådorna från bla VW, tror de kallas DSG.
Livslängden har ju visat sig vara högst begränsad, ofta under 10 000 mil, med dyra reparationer för ägaren som följd.

Har även läst, tror det var i VIB, att hela växellådan i många fall har varit tvungen att bytas. Tyvärr på bilägarens bekostnad, till hutlösa priser, men till verkstadens stora glädje.

Så visst är en manuell växellåda bättre, att byta koppling ibland är trots allt bättre och billigare än alternativet.
Men visst borde kopplingen hålla längre än 7000 mil, skärpning Volvo.

#7 • Uppdaterat: 2011-06-29 15:30
snabb95

Kopplingen håller minst lika länge som motor och drivlinan i övrigt om man hanterar den rätt. Jag är förvånad att den håller som den gör för sådan misshandel som man ofta ser t ex vid backning med husvagn. Det luktar lameller lång väg.

Vid backning med släp är automatlådan till stor fördel och när man pratar i telefon utan hands free samtidigt som man behöver växla. Men annars har man väldigt god timpenning för det det lätta arbetet: att växla.

Backväxeln är alldeles för hög för att användas vid backning med släp. Oftast högre än ettan. Varför skall man kunna backa över 60 km/h.

Sannolikt är det dragkrok på de bilar som man måste byta koppling på, eller också är det lika som Kalas sambo använder kopplingen.

#8 • Uppdaterat: 2011-06-29 15:35
Kalas (ej verifierad)

Jag måste säga att det finns de som raljerar över andras åsikter. Igen! Jag behöver väl inte nämna vem det är men kan svara att ja, det är år 2011. Ja det finns manuell eller automatiskt växellåda och slutligen: Ja det finns fler bilmärken än ett enda eller.... Annars handlar väl denn tråd om MANUELLA växellådor och dess transmission där jag tror mig veta att kopplingen fungerar väl så länge som man behandlar den som den behandlas bör. Förövrigt tror jag liksom flera andra här att den manuella lådans fördel är "billiga" kopplingsbyten versus automatlådans bekvämlighet med dyra reparationer där man själv, än så länge, kan välja att köra aktivt med en manuell låda eller glida fram med en automat. Valet är ditt!

#9 • Uppdaterat: 2011-06-29 18:47
hultarn

Jag kan mycket väl tänka mig att kopplingen, såväl som allt annat idag, är noga uträknat för att spara pengar och gods. Ibland resulterar sånt i dyra kostnader för kunden.
Byta hjullager efter 3000 mil, renovera framvagnar efter 7000 mil är ju inga obekanta saker...

Så, vi kunder får surt betala för tillverkarnas besparingsiver.

Sen, just på grund av optimeringen, så tål ju inte grejorna någon udda behandling, det finns ingen "reserv" att ta av. Det går helt enkelt sönder i förtid. Grejorna är mer ömtåliga.

Tillägg: Om man vill växla själv eller inte, är upp till ägare och bil. Jag har automat i min bruksbil, den är uppe på 21000 mil och går perfekt. Det är min 6:e bil med automat, och jag har aldrig reparerat någon.
Mjuk ryckfri körning, bra när man drar släp, särskilt hästsläp, och den sparar bensin! (jodå, bilen går snålare med automat än manuell pga högre högsta växel)

Å andra sidan skulle jag aldrig tänka mig automat i min MI16... där är det ju kul att dra på växlarna.

#a • Uppdaterat: 2011-06-29 18:53
Erik N

På gamla Volvo-modeller (240 / 740 / 940) så höll kopplingarna i en evighet! Min gamla Saab 9-3 med 12 000 mil på mätaren har fortfarande en helt felfri koppling, trots endast stadskörning...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.