Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Varför långsam hantering?

Bilfrågan: Varför långsam hantering?

Bilfrågan

"Hur kommer det sig att Transportstyrelsen skickar fordonsskattekraven till kunderna med snigelpost?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Hur kommer det sig att Transportstyrelsen skickar fordonsskattekraven till kunderna med snigelpost? Kraven är daterade 2011-02-05 och anländer till mig som kund 2011-02-16 och ska vara betalda 2011-02-25 och Transportstyrelsen tillhanda 2011-02-28.

Som kund vill jag ha mer framförhållning än dessa sju bankdagar som jag nu har till förfogande. Skatten ska finnas på Transportstyrelsens konto senast angiven dag annars får jag betala straffavgift.

Thore Johansson, Boden

SVAR:
Transportstyrelsen har i uppdrag att hantera administrationen för fordonsskatter i landet. Den som är registrerad som ägare vid ingången av den månad skatten ska betalas i ansvarar för att betalningen sker. Vi på Transportstyrelsen väntar alltid ett antal dagar in i månaden innan vi påför skatten då man har rätt att anmäla ägarbyte på fordon upp till en vecka i efterhand. I det specifika fallet påfördes skatten genom en datorkörning den 5 februari, därav datumet på avin.

Varje månad påförs skatt för mellan 600 000 och 800 000 fordon och det tar alltid ett antal dagar för oss att trycka, kuvertera och skicka ut inbetalningsavierna. Vi har krav på oss att avierna ska lämna oss senast den 12:e i skattemånaden. Avierna skickas som ekonomibrev och ska anlända inom tre vardagar. (I det specifika fallet inföll den 12:e dessutom på en helg.) Fordonsskatten ska vara bokförd som betald på Transportstyrelsens konto för fordonsskatt senast den sista i skattemånaden om inte den sista är en helg.


Det kan tyckas att det är kort tid mellan den tidpunkt då inbetalningsavin är mottagaren tillhanda och då skatten ska vara betald, men det finns alltså en förklaring till varför fordonsskatten anländer när den gör.

Det man kan göra för att få avin snabbare är att ansluta sig till det som vi kallar e-avi. Då aviseras du fordonsskatten direkt till din Internetbank och slipper därmed hela processen om tryckning, kuvertering och postbefordran. Du anmäler dig till e-avi via din Internetbank.

Mikael Andersson, Transportstyrelsen

Diskutera: Vad tycker du om Transportstyrelsens hantering?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-06-27 23:22

http://www.transportstyrelsen.se/Vag/Fordon/Fordonsskatt/Betalning-av-skatt/

Jag förstår inte problemet.

#2
2011-06-28 12:18

Typiskt översittarfasoner likt en Diktaturstat.
Man kan undra om det är Transportstyrelsen som är till för oss eller det omvända.
Det går inte att åka utomlands i 14 dagar utan att riskera en hutlös förseningsavgift på 100 kr.

Normalt tillämpas 30 dagar och även om några önska mindre. Det finns en lag på att man inte behöver betala tidigare än 30 dagar så vida det inte är överenskommet eller att man godkänt en kortare tid genom att tidigare betalt på mindre än 30dagar.

Förseningsavgift behöver man inte heller betala. I synnerhet inte vid kortare tid än 30 dagar. Men det gäller förstås inte Transportsyrelsen.

#3
2011-06-28 23:13

http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordon/Fordonsskatt/Autogiro/

Jag förstår fortfarande INTE problemet.

#4
2011-06-30 13:30

Hur många tror Du att det är är det som har autogiro för bilskatten som skall betalas en gång om året Nithin.

Jag tycker att Transportstyrelsen, liksom som andra, kan vänta minst en månad efter faktura dato (i synnerhet när man snålar med ett B-post porto som försenar försändelsen) på att få in pengarna från oss laglydiga medborgare. Det finns ju många som inte betalar alls.

Nu när räntan är nära noll skall man väl för böveln inte slå på minst 1000 % för en eller två veckors försening som i faktura lagens namn inte är någon försening. Vad har man för rätt till det?

Det tycker jag är väldigt dålig stil av myndigheten och jag håller fullständigt med Thore Johansson i Boden. Det kan Du Nithin säkert förstå med lite tanke på de ärliga skattebetalare som försöker att göra rätt för sig i alla sammanhang.

#5
2015-02-24 15:13

Dessutom är det ju så att alla höjningar som det beslutas om skall in till staten helst fortare än en höna skiter. Att vänta någon eller några månader till årsförfallodagen inträffar är det förstås aldrig tal om.
Pengar till godo ....är det inte direkt särskilt bråttom med men detta är ju staten i ett nötskal.
Extra irriterande är det när man missar en påställningsavgift...Kul att betala mer i avgift än det ursprungliga kravet men så är vi ju också världens mesigaste befolkning som sväljer det mesta.
Fungerar precis likadant i andra myndigheter. Vad du än gör så missa inte att betala in barnens fritidsavgift med någon dag för då kommer det genast ett hotbrev om uppsägning och givetvis blir det en extraavgift. Själv råkade jag ut för det motsatta,nämligen att jag betalde in dubbelt. Tänkte att pengarna kommer väl tillbaka på automatik men icke! Nä sådant tillåter inte systemet som bara kan se om det FATTAS pengar!

#6
2015-04-27 17:14

Dem flesta är anslutna till en internetbank idag, man kan då administrera, ansluta sig till e-faktura - autogiro med ett musklick, det är väl användarvänligt...tänk då man fick stå i kö på Posten, svettig efter arbetet en fredag, ingen vill ha tillbaka dessa tider!
Det är bekvämt med E-faktura för fordonsskatt! Autogiro är också bra, men jag föredrar E-faktura, då man kan kontrollera summan innan man godkänner betalningsdatum.

#7
2017-06-06 07:15

B-post är billigare än A-post. Och även om dom skulle skicka med den dyrare A-posten så händer det oftast att den kommer senare än Posten lovar, jag lovar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.