Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Vad betyder skylten?

Bilfrågan: Vad betyder skylten?

Bilfrågan

"Varför har vissa äldre fordon i Tyskland nummerskyltar med avvikande utseende? Något för Sverige?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Vid en semesterresa till Tyskland såg jag att vissa äldre fordon hade registreringsskyltar med avvikande utseende.

Vad betyder detta och vad är systemets för- och nackdelar? Kan vi få det i Sverige också?

Historiker

SVAR:
Skyltarna har ett H i slutet av numret och används för fordon som är 25 år gamla eller äldre. Fördelarna är att skatt och försäkring är billigare men istället måste du visa att du äger ett annat fordon också. Det historiska fordonet får inte användas som bruksfordon.

Vi har inte detta system med avvikande skyltar i Sverige men vi har skattebefrielse för fordon 30 år gamla eller äldre. Dessutom har vi förmånliga försäkringar för samlarfordon.

Risken med att märka ut dessa fordon med speciella skyltar är till exempel att myndigheter lättare kan förbjuda dem att köra i stadskärnor eller på vardagar (för att ta ett drastiskt exempel).

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om särskilda skyltar för äldre bilar?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-06-23 08:33

Om det vore någon finess med särskilda skyltar vore det att återinföra de ursprungliga skyltarna t.ex. A123, AA23456, O123 osv.
Bilen kan ju i bilregistret ha reg.nr. efter nuvarande system kompletterat med det ursprungliga, men på fordonet finns endast det ursprungliga.
Det vore inte omöjligt att åstadkomma, antalet museala fordon är trots allt inte så stort.

#2
2011-06-24 11:10

Det tyska reg.systemet bygger på att de första eller den första bokstaven visar från vilken stad eller distrikt bilen kommer ifrån likt det system vi hade här förr. Med att införa detta skulle man kunna i stort sett börja om från början när nu regnumren börja tryta samtidigt ha en koll på var bilarna kommer ifrån. För veteranbilarna vore saabnisses förslag ett bra alternativ.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.