Nästa artikel
Renault 5 rodnade av testförarnas beröm
Backspegeln

Renault 5 rodnade av testförarnas beröm

Publicerad 2024-01-04 19:30
Första intrycket av innovativa och smart paketerade småbilen Renault 5 var positiva – något som tillverkaren drog nytta av i reklamen.

I våras fyllde Renault 5 halvseklet jämnt, vilket fick tillverkaren att brassa på med en rejäl uppställning av den glatt fyrkantiga franska favoriten på Retromobile-utställningen i Paris. Nyligen visades ett speciellt ”jubileumskoncept” och enligt planen är en helt ny elversion på gång – ”femman” lever i högsta grad ännu. 

Annonsen här intill är hämtad ur Vi Bilägare 1973, året efter debuten, när Renault ännu var fristående på svenska marknaden och långt innan smeknamnet ”Stålmusen” myntades för TS-varianten på 64 hk. Greppet att relatera till vad ett antal biltidningar skrivit om en ny modell efter första provkörningen är klassiskt och gratis – men ska väl helst användas om recensionerna varit positiva.

Det var de för nykomlingen: ”… och jag vill påstå att det är den mest begåvade av småbilsnyheterna” skrev bil(d)tidningen Se. ”Nya Renault 5 har kvar den praktiska infallsvinkeln från 4:an och tar upp de bekväma detaljerna från 12:an”, tyckte Teknikens Värld, medan vi på Vi Bilägare betonade de nydanande stötfångarna av plast: ”Renault 5 har höga, korrosionsfria stötfångare fram och bak av en plastkonstruktion, som motstår småkollisioner vid upp till 7 km/tim”. 

Utan att rodna, alltså.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2024-01-05 10:00 Hans egen bil var en Volvo…
  • 2024-01-05 06:38 N-iklas tror alltså att Dag…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.