Nästa artikel
Opel Meriva: Plus och minus
Webb-TV

Opel Meriva: Plus och minus

Publicerad 7 juni 2013 (uppdaterad 25 augusti 2014)
Opel har aldrig tillverkat en smartare bil än lilla familjebussen Meriva, konstaterar Vi Bilägares testförare. Se filmen från testet.

 

Visst finns det plats för okonventionellt tänkande när bilar designas. Fiat 500L ser rolig ut och har en smart inredning. Ford B-Max saknar helt stolpe mellan dörrarna. Opel Meriva har bakvända bakdörrar

I Vi Bilägare nummer 9/2013 testas Opel Meriva mot just Ford B-Max och Fiat 500L. Tidningen utkommer den 11 juni, men prenumeranter får den en vecka tidigare.

Klicka på videofönstret ovan för att se en film från testet av Opel Meriva.

Diskutera: Vad tycker du om Opel Meriva?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2013-06-07 09:24
N-iklas

Vad nu?

#2 • 2013-06-07 10:52
saabnisse

Jag talade med en kund på gummiverkstan som hade just en Meriva, han var väldigt nöjd, men så var det det här med ljudet.
Nu ville han ha de absolut tystaste däck som fanns!
Hoppas att det hjälpte.

#3 • 2013-06-07 13:09
andnet

Meriva har förlorat tester mot Ford B-Max. Men B-max har en instrumentpanel (främst mittkonsollen) som ser ut som den plockats från en billig kassettradio från Biltema. Merivas förarmiljö framstår trots kritiken om knapphysteri som mycket ordnad och prydlig. Jag skulle välja Meriva, eller skulle ha valt den om det inte hade varit en GM-produkt. Så det blir ingen av dem. Volkswagen Autogruppe har mycket att välja på.

#4 • 2013-06-07 18:24
tomasiuppland

Däckbuller är ett av de största problemen med nästan alla bilar. Motorjournalister som testar nya bilar lägger ner mycket energi på motorstyrka, körglädje, design mm, men nonchalerar nästan helt det största problemet.

#5 • 2013-06-07 21:06
PREVIA

Bytte däck på min Prius till Continental / ContiPremiumContact 5 och vart faktiskt positivt överraskad då man man ser framför sig att få däck som är sämre i ljudkomfort än de däck man kört på i tretton år. Så långsamt som däcken nöts på i Priusen så får man dras med däcken länge. Men nya däcken går förvånansvärt tyst och med bra fjädringskomfort jämfört med tidigare Michelin energy miljödäck som satt som orginal på Priusen sen den var ny. De tidigare däcken har långt kvar till klacken som visar när man senast ska byta ut däcken men två av däcken har fått längsgående sprickor i mönstret och då var det nog bra att få nya på bilen. Så dessa däck kan vara något för bilar som får in många ljud i kupén, något svagt rungande ljud kan möjligen höras vid motorvägshastighet men inget som stör, och då är mina andra bilar mycket tysta så jag kan vara rätt kritisk när det gäller ljud i bilen.

#6 • 2013-06-08 10:23
Gäst (ej verifierad)

Nja, trångsynt... Då är jag väl likadan.

Jag har inget emot Opel utan tycker nog snarare att det oftast är prisvärda bilar och numer av en uppenbarligen högre kvalitet än många andra.

Ändå har jag bestämt att aldrig köpa en enbart pga att jag inte kan stödja GM efter deras behandling av Saab. Vissa principer måste man ha.

Om Opel säljs kan jag nog ändra mig men tyvärr tror jag dock att märket läggs ned av idioterna från Detroit inom några är...

#7 • 2013-06-08 22:10
Swemba

Vad är vitsen med bakhängda bakdörrar när B-stolpen är kvar? Ingen alls! Det blir bara bökigt att stänga (att få med sig) dörren när man sätter sig i bilen.

#8 • 2013-06-09 01:35
Roy J

Jag har läst testet och kan förstå att Forden vann trots att den inte har några finesser alls utöver bakdörr och avsaknad av mittstolpe.
Meriva har dock alltid imponerat på mig på grund av det smarta baksätet och goda lastmöjligheter. Dock hatar jag vägbuller (åker ibland i baksätet i en Focus) och den plottriga mittpanelen med små, diffust rödlysande symboler är verkligen ingen höjdare. Och Opel behöver över lag modernare motorer.
B-Max eller Meriva. Det är frågan.
500L ser jag inte som något egentligt alternativ, men det finns ju andra.

#9 • 2013-06-11 12:12
Raphael

Dörrlösningen för bakdörrarna är opraktisk när man står i kundparkeringen utanför IKEA och det är bilar på båda sidorna som har parkerat så man får åla sig in och ut, och då blir det ännu värre med bakhängda bakdörrar än med framhängda - särskilt om föraren och passagaren i baksätet ålar sig ur samtidigt för kommer de att krocka med varandra.

Men visst är det praktiskt med individuella skjutbara delar i baksätet och med ett ryggstöd som kan ställas i flera lutningslägen, det är så jag har det i min Picasso. Inget speciellt för Opeln alltså...

#a • 2013-06-11 12:50
Raphael

Det kan bli en riktig kul sketch, jag blir mer och mer förtjust i idén ju mer jag tänker på det. En Meriva på en parkering och bilar på båda sidor som är tätt parkerade intill Merivan. Och så en i framsätet och en i baksätet som försöker ta sig ut samtidigt. Nu talar vi humor a'la Casino-gänget på 70-talet eller brittisk slapstick. Robert Gustafsson får gärna vara en, men vem mer ska vi ha? Kanske en kvinna för bra balans? En kvinna bra på fysisk komik och roliga miner? Eva Rydberg, hon är ju fantastisk men kanske någon av den yngre skolan. Christine Meltzer?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.