Bild
Nästa artikel

Volkswagen e-Up: Plus och minus

Webb-TV

Volkswagen e-Up slinker tyst och smidigt genom trafiken, men har svårt att hålla den angivna körsträckan. Se filmen från vårt test.

 

De är dyra, de går inte att köra långt men de tros vara framtiden. Är det vettigt att satsa sina pengar på en elbil i dag? Vi har testat BMW i3, Nissan Leaf och VW e-Up.

Klicka på videofönstret ovan för att se filmen från testet av Volkswagen e-Up.

Läs hela testet i Vi Bilägare nummer 1/2014 som utkommer den 21 januari. Den som prenumererar får tidningen tidigare än så och till lägre pris.

I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment och all fakta. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning.

Diskutera: Vad tycker du om Volkswagen e-Up?

Taggar: Webb-tv, , Volkswagen Up

Kommentarer

#1
Pi
2014-01-18 10:02

Har kört både Leaf och E-Up och gillar den sistnämnda den skarpt - det är väl närmast priset som gör att man t v avhåller sig. Sen är ju E-Up inte sämre än t ex i3 eller Leaf att "hushålla med elen" som jag nog tycker att Marianne snarare kunnat ha som en generell kommentar för dessa testade elbilar. Och visst är det en brist att många gånger bara kunna åka 8--12 mil vintertid när fabrikanten lovar 16 mils räckvidd. Fast å andra sidan - hur bra stämmer den verkliga förbrukningen med fabrikantens uppgifter i våra konventionellt drivna bilar...
Dessutom var det Leaf som de facto "hushållade" allra sämst med elen och i3 och E-Up var identiska. Fast "hushålla" - det beror ju väldigt mycket på chaufförens egen högersko.
Men visst - en konventionell bil är enkel att tanka upp även om förbrukningen inte alls stämmer med fabrikantens uppgifter så på det sättet är problemet lätt, men dyrt, löst för våra fossildrivna bilar.
Men f ö håller jag med Marianne om att det är en rolig bil att köra - och tyst. Faktiskt tystast i detta gäng vilket var lite förvånande när den var särklassigt billigast och i praktiken inte speciellt mycket mindre utrymmesmässigt än i3 som i testat utförande kostade 537.600 kr jämfört med 269.500 kr för E-Up och 369.090 kr för Leaf. Ja - sen avgår statens bidrag med 40.000 kr men det gäller ju alla. Och visst går det att få en billigare i3 men jag tvivlar på att BMW kommer att sälja speciellt många i inropar-utförandet.

#3
Pi
2014-01-18 11:51

Nu har ju bilarna de däck dom har och E-Up har ju både bredare och lägre profil på sina jämfört med i3 så det är nog bara att acceptera. Och även jag upplevde E-Up som ovanligt tystgående, i vart fall för en småbil, så nåt ligger det säkert i detta.
Tesla Model S med största batteriet är givetvis ett "säkrare" alternativ när det gäller maximal räckvidd men jag tvivlar på att en bil för ca: 800.000 kr är ett seriöst alternativ för varken dig eller mig Leifer..:) I alla fall inte för mig.
Och jag betalar inte heller 100.000--250.000 kr mera för LED-ljus om bilen f ö är OK - och det tvivlar jag faktiskt på att du också skulle göra Leifer. Man kan ju alltid önska men när man själv skall handla så kommer ofta verkligheten ikapp en...

#4
KaptenOberkommandokk
2014-01-18 12:03

Även jag tror att Marianne har fel om att Volkswagen E-Up är dålig på att hushålla med strömmen så sett att det skulle vara ett signum för just E-Up. Om bilen anges klara 16 mil men kommer bara 12 mil tappar den 25 procent. Men exakt samma sak gäller ju för Nissan Leaf. Den anges ju klara 20 mil (19,9 mil) men i vardagstester som bland andra Gröna Bilister har gjort på Gotland (oklart under vilken årstid och i vilket väder) klarade Leaf 15 mil - också det ett tapp på just 25 procent! Det förefaller alltså vara normalt med ett tapp på 25 procent gällande räckvidden. Det är märkligt att inte ViBilägare kan sätta sig ner och forska fram sådana här siffror innan man skriver/pratar. Jag räknar på sådant mest hela tiden och presenterar ofta sådana här resultat här på sajten. En sak till: Jag skulle gärna vilja se hur räckvidden blir i rejält snö-/moddföre. Blir tappet då 40 procent? Testa en sådan här bil på lämpligt ställe eller i lämpligt "snö-moddföre"!

Visst är det ett problem att Volkswagen E-Up kostar dubbelt så mycket mot vad en vanlig Up gör. Men samma sak gäller ju för Nissan Leaf. Leaf kostar dubbelt så mycket mot vad en vanlig småbil gör. Även i3 med sina 339 900 ligger visserligen inte dubbelt så högt i pris mot vad en 1-serie gör (runt 210 000), men bra nära. Jag anser att detta återigen visar en sak: Hur dyrt det har varit, är och kommer att vara under lång tid framåt att forska kring och ta fram de här elbilarna. Tekniken slukar stora summor pengar, helt enkelt. Det låter enkelt med "en elmotor och ett batteri", men så är det inte!

#5
N-iklas
2014-01-18 12:12

Sällan har man hört någon som verkat så tydligt direkt rädd för att våga säga något kritiskt om allas "älsklingsbil".
Låter som någon som tvingas säga något under pistolhot.

Vilken sjuk bransch bilvärlden är.

#6
Jes_
2014-01-18 12:34

Intressant att allt på minussidan gäller alla elbilar oavsett fabrikat.
Och bra att elbilar i allt större grad börjar se ut som bilar. Att elbilar är dyrare än konventionella är också helt normalt.
Så, om Up kan säljas till det pris och det inte är subventionerad av andra modeller är det bra jobbat. Kan man tro på ännu billigare versioner med Skoda och Seat emblem tro??

#8
Jes_
2014-01-18 13:33

Kunde du inte hitta mer mot den, till halva BMW's pris VW bilen leifer?

#10
Pi
2014-01-18 17:21

Eftersom andra fortsätter att tjata om att BMW i3 "bara" kostar 340.000 kr så fortsätter jag också att säga att det är att lura sig själv. Skulle vara intressant att veta vad snittpriset på en i3 kommer att vara men jag är rätt säker på att det kommer att överstiga i alla fall 400.000 kr - och jag skulle inte vara överraskad om det närmar sig 450.000 kr. Rätt stor skillnad alltså till inroparpriset 340.000 kr. Det kan säkert ändå vara "billigt" sett till en del dyra konstruktionslösningar men det är inte billigt i gängse betydelse. Eftersom det trots allt är en småbil så är inte jämförelsen med E-Up så främmande som man kanske kan tro och när E-Up kostar ca: 270.000 kr och det i stort sett inte finns några tillval så är faktiskt hoppet till 400.000 kr (minst skulle jag tro) rätt stort.
Man får ungefär samma utrymmen (Up är utrymmeseffektiv) och ungefär samma el-räckvidd, ett bättre insteg i baksätet i E-Up men man får utan tvekan bättre accelerationsprestanda och inte minst mera status med en i3. Så valet är lyckligtvis fritt...:)

#11
Jes_
2014-01-18 18:06

Japp leifer. El Up är dubbelt så dyr som en vanlig Up men fortfarande hälften så dyr som en i3. El-Up ska i detta sammanhang nog inte ställas mot konventionella bilar, inte ens mot vanliga, Up utan naturligtvis mot sina konkurrenter. Har du verkligen inte mer att klaga på?? Vad tror du om den långsiktiga kvalitén och transparensen?? Hur är dina erfarenheter från kundmottagningen? Garantiåtagande?? Rostskydd?? Tror du VD'n tänker gråta i TV? Tror du det är lika förnedrande att köra, äga och förespråka El-Up'en som Prius?

#12
saabnisse
2014-01-18 20:46

Jag tycker att det här är tre skitbilar som ViB testat och försöker få en mängd synpunkter på från tyckare som, med några undantag, varken provkört eller ens suttit i dem.
Alla vet ju att det här bara är exempel på en marknadsföring som syftar till att lyfta fram det ordinarie tillverkningsprogrammet, även om det tydligen finns några som blundar och vägrar inse verkligheten.
Alla biltillverkare ska vara miljöinriktade och ve den som försöker tillverka något som kunden vill ha utan att samtidigt presentera något kunden inte vill ha men som kunden ska ha.

Eldrivna bilar har sedan mer än hundra år tillbaka ansetts vara de ultimata
bilarna, från början absolut inte av miljöskäl, de tankarna fanns inte, utan för att de var enkla att starta och köra och krävde mindre "åtgärd före körning- efter körning!".
De blev utkonkurrerade av konventionella bilar då och de har inte en chans i dag.

Det finns ingen av dessa provade xelbilar som kan matcha milkostnaden totalt, jämfört med en motsvarande konventionell bil!
Och är inte det, det som är det viktigaste för oss bilkonsumenter?

#13
Audi A5 SB
2014-01-18 21:46

Att klaga på bilen (e-Up) p.g.a. att den saknar LED-ljus är väl sådär begåvat. Dagtid är väl LED DRL aktiva. Mörka tider är halogenljus aktiva - 55W x 2 = 110 W. Elmotorn är på 60 kW. Förstår man inte skillnaden så blir "deal breaker" lätt komiskt.

Sen skriver leifer: "Pi, att den var tystast kanske beror på däcken?" Ja, det var ju ännu mer kul. För inte kan det vara så att bilen i sig är tyst, eller hur? En eldriven VW kan ju per princip inte vara tyst eftersom det är en VW. Kan man dra en annan slutsats? Inte jag i alla fall..

#14
VW Polo 2012
2014-01-18 21:59

Marianne Sterner säger att man KANSKE kommer 10- 12 mil på en laddning.
Hur långt är det ?

#16
Peter E
2014-01-18 23:16

Halvljusen är inte på hela tiden bilen är igång leifer.
LED DRL syns på bilden i artikeln, de är tända under dagen.

#17
Jes_
2014-01-18 23:17

För det första leifer ... Vari finner du ett personangrepp i Audi A5*s kommentar. För det andra kör jag en supertyst VW och kan inte påstå att mina tidigare VW bilar var bullrigare än motsvarade Toyota. Var får du sådan bullshit-information ifrån?
Ledljus i sej är ingen dealbreaker i dagsläget, det har sina för och nackdelar som det mesta annat! Återigen påstår du en massa idioti utan minsta belägg.
Att din frökenbil har ledljus betyder verkligen inte att varken den eller du är bäst . . . i något som helst avseende!

#20
Jes_
2014-01-18 23:31

Nope leifer. Phaeton är inte bullrigare än samtida A8. Fel igen!
Kan du försöka hitta på något som är korrekt och rätt nån gång? I varje fall i din iver att finna fel på VW . . liksom.

#21
Jes_
2014-01-18 23:33

Led har samma brist som xenon. De blir svagare!

#24
Jes_
2014-01-19 00:24

Det är precis din akilleshäl leifer. Din otroliga förmåga att stoppa ord i andras munnar. Jag har aldrig suktat en El-Up. Var har du hämtat den sagan ifrån?
Vidare väger och presterar min bil mer än dubbelt din bil, varför den inte är mycket mer miljöbov än din leifer. Speciellt inte utifrån var och hur de används.
Slutligen är jag ju kung på vägen! Både proffesionellt och privat :oI inget frökentjafs här inte!

#26
Swemba
2014-01-19 10:33

Jes, visst tappat LED också ljusstyrka, men inte jämförelsevis lika snabbt som något annat. Under en bils livslängd kan LED kanske komma ner i 80% innan bilen skrotas. Xenon tappar 50% på runt 2000 timmar och slits mer ju oftare de tänds.

Jag håller med leifer om att LED är det bästa vi har idag. Dess enda nackdel är nog att de knappt blir varma så snön smälter inte bort på lyktorna av sig själv.

#27
Audi A5 SB
2014-01-19 10:53

Personangrepp? Undrar var leifer läser in detta i mitt inlägg.

leifer blir sen förvånad över att LED DRL finns och är lagliga. Jag möter dagligen massor (säkert närmare hälften av alla) med bilar med LED DRL.

F.ö. har ju även leifers Prius -10 LED DRL. Märkligt att han inte känner till sin bils funktioner: http://www.blocket.se/stockholm/Toyota_Prius_1_8_HSD_Navi__Parkassistant_8990_51646892.htm?ca=15&w=3

#28
Hackenbush
2014-01-19 11:05

Man tillverkar inte elbilar för att de skall matcha eller till och med ha lägre ägandekostnader än motsvarande konventionell bil med fossila drivmedel.
Elbilar idag är endast för de som i alla fall tror att de gör något för miljön.
(jag köper inte rätt av att elbilen är enormt mycket bättre för miljön än vanliga bilar med tanke på hela tillverkningsprocessen och övrigt på elbilen som skräpar ner lika mycket som andra bilar, t,ex, gummipartiklar från däck, bromspartiklar, oljor, smörjfett, plåt som rostar, batterier som har gjort sitt och skall slutförvaras eller på annat sätt avyttras och slutprodukten skrotbilen.o.s.v.)
Först när priserna på elbilar har gått ner, det finns laddningsplatser lite överallt och räckvidden blivit bättre kan det möjligen vara ett alternativ för den vanliga "Svensson" som skall köpa ny bil.
Den dagen oljan börjar sina (om den gör det) blir vi tvungna att köpa elbil eller något annat eller när politikerna beskattar bilar som går på fossila bränsle väldigt högt så blir vi tvugna att välja, elbil eller ingen bil (det kan bli så i Sverige, det har redan pratats om det för Sverige är som vanligt hela världens samvete, vi skall rädda världen)

#31
Prestigelös
2014-01-19 12:32

"De är dyra, de går inte att köra långt men de tros vara framtiden."
Lät det inte så om bensinbilarna en gång i tiden med...

Om elbilar är framtiden eller inte lär väl framtiden utvisa :-)
Men visst är det bra att det satsas på någon form av alternativt bränsle, det kommer att vara ett hattande hit och dit mellan el, biogas eller olika hybrider innan bilbranschen anser att någon av dessa är värd att satsa fullt ut på.
Och först då kommer också priserna att sjunka så pass att de blir ett alternativ för gemene man.

#33
KaptenOberkommandokk
2014-01-19 14:52

Jag trodde att vi var helt överens om att den här tekniken har kostat enorma summor att utveckla och kommer att kosta enorma summor att fortsätta att utveckla. Allt det här måste synas på priset. Dessutom vill ju alla företag att varje produkt för sig skall bära sina egna kostnader, så ...
Vi vet ju att bara batterierna är svindyra att tillverka. Och det är faktiskt inte "bara en elmotor och ett batteri". Det går inte att jämföra elbilarna med konventionella bilar när det kommer till produktionskostnaderna och sedan priset. Faktum är att en förbränningsmotor är både enkel och billig att tillverka (källa: Volvo).
När det gäller Tesla så trodde jag vi hade utrett det också. Tesla hade fördelen att de kunde gå från ingenting direkt till elbilstillverkning. Man slapp alltså att sitta fast i smeten med förbränningsbilar - och att därmed också sitta fast i ägarstrukturer som många gånger styrs av oljeindustrin. Det är inte det minsta konstigt att Tesla kunde lyckas. Men vad lyckades Tesla med - egentligen? Tesla Model S - till exempel - är för stor, tung och dyr för att vara intressant. Och att koppla ihop en massa små batterier till ett enda stort är ju inget märkvärdigt. Tesla Model S visar en sak: Att om batteriet har fyrdubbel kapacitet mot till exempel en Nissan Leaf ökar räckvidden bara med det dubbla - resten av energin försvinner i arbetet med att driva kolossen Tesla Model S framåt. Märk att ett 24 kWh stort batteri i Leaf väger över 200 kilo. Då förstår ju alla vad ett 84 kWh stort batteri i Tesla väger! Tesla bevisar att evolutionen har gått på en nit när det gäller energiförbrukning. Den förbrukar bortåt 70 till 80 procent mer ström än Leaf på grund av tyngden.

Vad som behövs nu är ny batteriteknik som klarar att bära mycket större mängder energi till en avsevärt lägre vikt. Men enligt branschbedömare ligger en sådan batteriteknik mycket långt fram i tiden.

#35
KaptenOberkommandokk
2014-01-19 16:04

Den logiken är enkel: Jag skrev INTE att Tesla är "enkel att göra" - jag skrev att det är inget märkvärdigt i sig att koppla ihop en massa små batterier till ett - men säkerligen ändå kostsamt! Dessutom har det kostat och kommer att kosta enorma summor att forska fram nya batterier och hela teknikpaketet. Googla eller gör vad du vill så ser du snart att elbilarna är fyllda till bredden med apparatur som behövs för att få det att fungera. Hela teknikstrukturen är som natt och dag jämfört med en vanlig bil.

Sedan borde du veta att ägarstrukturerna är komplicerade. Kuwait äger nästan 4 procent i Daimler. Vad tror du att Kuwait helst vill?!

Jo, Tesla har bra räckvidd, men faktum kvarstår: Ett nästan fyra gånger så stort batteri som i Leaf ger ändå bara dubbla körsträckan. Inte särskilt effektivt, med andra ord. Evolutionen har gått på en mina. Den bedövande vikten äter upp stora delar av batteriets extra energiinnehåll.

#37
KaptenOberkommandokk
2014-01-19 18:06

Fattar du trögt? Om Nissan anger 20 mil för Leaf och Tesla 42 mil för Model S så ... För Nissan Leafs 20 mil har man ett 24 kWh batteri, för Teslas 42 mil har man ett 84 kWh batteri. Så ... Vad är problemet? Ett nästan fyra gånger så stort batteri klarar bara dubbla körsträckan. Gick det in nu då?

Läs på, leifer. Det är inte "bara en elmotor och ett batteri".

#38
Mistro
2014-01-19 18:13

För att jämföra elbilar så är det ju ganska bra om bilarna är jämntunga och jämnstarka. En svagare bil med lägre vikt behöver förstås inte så stort batteri.

#40
KaptenOberkommandokk
2014-01-19 18:28

Men Mistro, det intressanta är ju att ökad vikt bevisligen går oproportionellt hårt åt energiförbrukningen. Teslan väger väl runt 500 kilo mer än Leaf, och de 500 kilona gör ju att ett batteri som är fyra gånger så stort kan leverera endast dubbel körsträcka.

#39
KaptenOberkommandokk
2014-01-19 18:35

Så, jag gjorde lite snabbkoll nu.

Enligt uppskattade siffror i amerikanska medier ligger en vanlig fyrcylindrig motor med automatisk växellåda samt styrenhet på kanske 26 000 kronor i produktionskostnad samt materialåtgång. Det anses vara svårt att få fram exakta siffror, eftersom bilindustrin inte gärna offentliggör dem.

För en elbil anges siffrorna enligt följande. Man utgår från ett normalbatteri på ca 25 kWh och man beräknar att kostnaden för batteriet ligger på ca 4 300 kronor till 7 800 kronor per kWh. (Varför spannet är så stort blev jag inte klar över.) Ett batteri på 25 kWh beräknas alltså kosta mellan 107 500 och 195 000 i tillverkningskostnad samt materialåtgång! - men man gissar att ca 130 000 kronor är en "normal" kostnad.

Om vi håller oss till att ett batteri på 25 kWh kostar 130 000 kronor i tillverkningskostnad samt materialåtgång och drar bort 26 000 för en vanlig motor med automatisk växellåda samt styrenhet betingar bara batteriet i en elbil en extrakostnad på ca 104 000 kronor! Men nu fattas de två andra huvudkomponenterna, elmotorn och styrelektroniken som antas betinga ytterligare ca 10 000 kronor! Ett batteri på 25 kWh plus elmotor och styrelektronik kostar alltså totalt ca 140 000 kronor (att jämföra med 26 000 för en vanlig bil). Den totala extrakostnaden för drivlinan i en elbil jämfört med den i en vanlig bil blir alltså runt 114 000 kronor! Och då räknar man alltså endast med tillverkningskostnader och material! Alltså, ungefär så mycket mer kostar batteri, elmotor och styrelektronik i en elbil jämfört med en vanlig bil!

Så, det kostar. Om vi antar samma siffror skulle gälla för E-Up förstår vi ju alla varför priset mot vanliga Up dubblas.

#43
caterpillar950
2014-01-19 19:11

Kul att det alltid kommer upp tesla oavsett vilken elbil som diskuteras.
teslan nedc räckvidd är 502km 85kwh
och nissans leaf 200 km 24kwh, i praktiken drar dom ungefär 2kwh/mil
Här är en video från björn nyland i oslo, han roar sig med att transportera saker fram och tillbaka och laddar gratis på superchargers, han tog sig 37 mil i minusgrader med 4 mil kvar i batteriet. http://www.youtube.com/watch?v=zP3eYM5_HY0

Apropå batteri kostnad till teslan spotpriset på 18650 batterierna har legat på mellan 130-140$ kwh, det är inte orimligt att tro att teslans batteri ligger på runt 200$ "färdigpaketerad" ungefär 1300*85≈110000SEK, kanske även billigare med tanke på dom massiva volymer dom använder 7000-8000/bil och levererat 22300st under 2013. Man kan säga att dom har höga marginaler på varje bil just nu, och det behövs med tanke på utveckling av dom nya modellerna och den massiva utbyggnaden av superchargers.
Men det är bra att alla biltillverkare har ignorerat tesla på samma vis som exvis nokia ingnorerade apple. Det har ju gett dom ett trevligt försprång.

#44
KaptenOberkommandokk
2014-01-19 19:18

cateripllar950, Tesla anger 265 miles enligt EPA 5-Cycle Certified Range, vilket betyder 42 mil!

http://www.teslamotors.com/models/features#/performance

#42
KaptenOberkommandokk
2014-01-19 19:19

Men leifer, Tesla anger ju själva 42 mil för Modell S! Och Nissan 20 för Leaf!

Sedan har jag ingen anledning att misstro de uppgifter som jag hittade. Om du kan hitta siffror som pekar åt annat är du välkommen.

Sedan, leifer, anklagar du mig för att bli sur när du kritiserar Mercedes och tyska märken överlag, men du blir ju pissur så fort någon råkar uttala Teslas egna siffror! Eller ännu värre: Kritisera den höga elförbrukningen ...

#45
caterpillar950
2014-01-19 19:25

@kapten. Exakt i USA och EPA så är det så (42mil), men på europa hemsidan så anger dom NEDC range som är 502km
Och det är med NEDC range som nissan leaf tar sig 200km också
http://www.teslamotors.com/en_EU/models

Så jag tror att EPA range är lite mer nära verkligheten.

#46
KaptenOberkommandokk
2014-01-19 19:30

Bra, caterpillar, för det har jag missat!

Men i praktiken blir skillnaden i körsträcka ändå rätt liten. Om vi då ändå räknar 50 mil mot 20 för Leaf så räcker det fyrdubbelt större batteriet ändå bara 2,4 gånger så långt (i stället för två gånger så långt). Resten försvinner på grund av den mycket höga vikten kombinerat med den starka motorn.

Men det var ju bra, för då har vi ju rett ut det!

#49
KaptenOberkommandokk
2014-01-19 19:38

"Nu sa du ju dessutom att räckvidden var ungefär samma för Bmw i3, Nissan Leaf och VW e-Up i praktiken. Och exempelvis i3 anger ju 13-16 km."

Men, leifer, vi måste ju jämföra med värdena för de fastställda cyklerna. Nissan anger 20 mil enligt NECD-cykeln (http://www.nissan.se/SE/sv/vehicle/electric-vehicles/leaf/charging-and-battery/range.html).

Tesla anger 50 mil enligt NECD-cykeln (http://www.teslamotors.com/en_EU/models/features#/battery).

Annars går det ju inte.

#52
caterpillar950
2014-01-19 19:42

I praktisk vinterkörning (enligt en bekant som har en leaf) så kan man inte räkna mer än 10 mils räckvidd när det är kallare än -10.
elvärmen på leafen drar ju procentuellt så mycket mer ifrån batteriet än på teslan, där man ju kan räkna minst 30-35 mil i den kylan. så det är ju alltid bättre med ett större batteri. Sen är ju bara teslan 3,5 ggr större än leafen 24kwh mot 85kwh, och det är inte så snett ute än vad leafens räckvidd mot teslan i kyla.

#51
KaptenOberkommandokk
2014-01-19 19:45

"Nu sa du ju dessutom att räckvidden var ungefär samma för Bmw i3, Nissan Leaf och VW e-Up i praktiken. Och exempelvis i3 anger ju 13-16 km."

Men, leifer, vi måste ju jämföra med värdena för de fastställda cyklerna. Nissan anger 20 mil enligt NECD-cykeln (http://www.nissan.se/SE/sv/vehicle/electric-vehicles/leaf/charging-and-b...).

Tesla anger 50 mil enligt NECD-cykeln (http://www.teslamotors.com/en_EU/models/features#/battery).

Annars går det ju inte. Alltså, ca 2,4 till 2,5 gånger längre räckvidd. Vi måste ju ändå hålla oss till de europeiska siffrorna ,eller hur?

#53
KaptenOberkommandokk
2014-01-19 19:49

Fast nu gällde ju artikeln Nissan Leaf, så kanske att vi kan återvända till diskussionen om varför bilen är så dyr jämfört med den vanliga Up. Och där presenterade jag en del siffror nedan.

#54
caterpillar950
2014-01-19 19:57

Jag tycker inte det är så mycket att diskutera om elbilarna egentligen och tesla i synnerhet. Ser man vad tesla har åstadkommit dom senaste två åren tvärs emot alla pessimister så tror jag att som andra säger: tesla har skyndat på elbilen med minst 10 år
Model s har ju blivit en makalös succe som säljer bättre än audi, bmw, mercedes och porsche i samma prisklass i USA.
Sedan september 2012 har dom byggt upp en ladd infrastruktur till bilen som gör att man idag kan åka "gratis" hela västkusten, hela östkusten och tvärs genom hela usa kust till kust på mindre än 1,5 år. samt södra norge och från holland genom Tyskland Österrike och Schweiz.
Tyskarna ser ju redan med avundsjuka på den här gratis laddningen.
Det gäller ju bara att öka produktionen och följa sin "hemliga plan bara mellan dig och mig".
Jag för min del fortsätter att spara till en tesla.

#55
Mistro
2014-01-20 08:54

Att ett batteripkt till en elbil är dyrt har ju förstås sina naturliga förklaringar. En av dessa är att de inte masstillverkas. När det kommer till motorer så gör tillverkarna vad de kan för att spara pengar och inte så sällan så köper man motorer utav varandra. Hade man gjort på samma vis med batterierna till en elbil så hade kostnaderna sjunkit betänkligt. Men nu pratar vi om kostnader för tillverkarna och inte för oss konsumenter. Det finns nämligen också en annan viktig anledning till att elbilarna är dyra och det är att biltillverkarna och oljebolagen mfl VILL att de skall vara just dyra.

Ser faktiskt ingen anledning till att en elbil egentligen skulle behöva vara dyrare att tillverka än en Bensin/Dieselbil utan snarare tvärtom men alla skall ju leva.

#56
saabnisse
2014-01-20 09:07

Det finns ju en sak som enkelt skulle göra elbilar betydligt billigare och som skulle göra många andra problem med dem enklare att stå ut med.
Det jag menar är att alla elbilstillverkare enades om en gemensam lätt utbytbar batterikassett.
Men det handlar om att ett f.n. tiotal tillverkare skulle kunna enas,
Går det?

Det går ju att jämföra med standardiseringen av kompaktkassetter på 1980-talet eller VHS- kassetter på bildsidan eller CD/DVD.
Där var det 1000-tals tillverkare och det tog en tid, men det gick att genomföra.

#57
Swemba
2014-01-20 09:09

Om man är intresserade på riktigt så kan man läsa här om varför elbilar är så dyra: https://miter.mit.edu/articlecost-dilemma-why-are-batteries-so-expensive/

#58
Pi
2014-01-20 09:20

Eftersom det spekuleras frisk om vad batteripaketen kostar så har jag kollat runt lite i artiklar och diskussionstrådar.
För Teslas 85 kWh batteri har jag hitta en uppgift på 12.000 $ i U.S och för E-Up's 18,7 kWh batteri anges reservdelspriset i Norge till 45.000 NOK. Detta är alltså dagens priser och när garantin går ut för dessa paket, alltså om 8 år, så kan man förmoda att priset gissningsvis är lägre.

#59
Mistro
2014-01-20 09:24

Det går fort framåt nu och som jag har sagt tidigare så beror detta väldigt mycket på Tesla.
Det som planetens samlade biltillverkare inte har lyckats med på ett sekel löser nu Tesla själv,..ni får själv dra era egna slutsatser över vad det beror på!

http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article3784011.ece

#60
Pi
2014-01-20 09:38

Mistro - den artikeln bekräftade ju den prisuppgift jag hittat på Greencarcongress avseende Teslas batteripaket (pris i USA alltså).

#62
Pi
2014-01-20 09:58

Swemba - vad ett utbytesbatteri kostar för konsument är väl det som verkligen betyder nåt för oss konsumenter - eller ? Förstår nog inte riktigt din kommentar, tyvärr. Det var utbytespriser vi nämnt nyligen - vad det kostar för tillverkaren är ju tämligen ointressant annat än för att bedöma deras marginaler.

#61
Swemba
2014-01-20 09:58

Vad ett utbytesbatteri kostar för konsument har lite eller inget att göra med vad ett nytt batteri kostar för bolaget som tillhandahåller dessa.

Enligt arikeln som Mistro länkar till betalar Tesla alltså ungefär 25 kronor per batteri. Model S har uppemot 7000 sådana batterier så kostnaden är snarare runt 175,000 kronor, exklusive all styrelektronik, laddenhet osv.

#63
Mistro
2014-01-20 10:28

Intressant hur som helst det "Swemba" påpekar att Tesla själva står för så mycket pengar på varje batteripkt och det trots att ordern är så stor. De pengarna tar man förstås igen på att bilarna är dyra men ändå. Med fler stora beställningar sjunker förstås priserna än mer. Det här är ju priset någon måste betala för att utvecklingen har hållts tillbaka under en så lång tid men som sagt så går det fort nu. Några år gamla uppgifter om priser på batterier kan man inte använda idag då de inte längre är korrekta, men tyvärr är det denna info som många hittar vilket ger en onödigt negativ inställning till elbilen.

16 mil som förvandlas till 10 mil i verkligheten som det pratas om här för e-Up! är ju en avvikelse ungefärlig med vad flera dieseldrivna miljöbilar visat upp i testerna. ( ca 40% överförbrukning )
Bilen är förstås allt för dyr för sin tänkta målgrupp men säkert bra för övrigt. De flesta som köper en så liten bil tar vanligtvis inga "spontana långturer" ändå så 10 mil räcker då mer än väl.

#64
Pi
2014-01-20 10:38

Tror inte en sekund på att Tesla betalar 25 kr/cell. Tänk på att man inte brukar dela med sig av sina inköpspriser utan mera nån form av marknadspris baserat på aktuella konsumentpriser. Redan idag kan man som slutkonsument köpa sådana celler runt 2 $/st eller ännu lägre - kanske inte just Panasonic men i dessa kvantiteter så lär inte märkescellerna vara speciellt mycket dyrare. Och som jag fattade det så talar vi om utbytespaket där alltså tillverkaren återtar det begagnade batteripaketet för att delvis återanvända i nyproduktion. Och det finns nog en hel del att återanvända skulle jag tro.

#66
Swemba
2014-01-20 10:42

@PI, läser du inte artikeln vi pratar om? Tesla betalar 50 miljarder för 2 miljarder batterier. Det är en pressrelease och inte någons bedömning av marknadspriset. Börsnoterade bolag får inte hålla på och trixa med siffror på det sätt du insinuerar.

#67
saabnisse
2014-01-20 10:54

Jag har samma uppfattning som Pi här, aldrig att de ger några 25:-/cell.
I princip är det ju bara en oerhörd mängd ficklampsceller som kopplats samman.
Köper man in batterier i de här mängderna betalar man helt annorlunda summor än om Svensson går och handlar i järnaffären.
Att man sedan offentligt presenterar siffror som anges vara riktiga behöver inte betyda att de är det!
Från Mistros länk:
" I det större batteriet används 7000 battericeller.
Tesla lämnar åtta års garanti på batteriet. Att byta batteripaketet kostar mellan 70000 och 85000 kronor beroende på storlek."
Det innebär ca 12:-/cell och då måste man väl räkna med att det kostar en del att koppla ihop prylarna och kapsla dem och så måste de ha förtjänst på paketet.

#65
Swemba
2014-01-20 10:54

Det man får tänka på är att dessa 175,000:- inte ska sättas i perspektiv till bilens slutpris på 800,000:-, utan istället till tillverkningskostnaden.

Tillverkningskostnaden för en bil, exkl R&D,brukar ligga på 25-30% a bilens utpris. En V70 för 400,000:- bör alltså inte kosta mer än 150,000:- att tillverka.

Omvandlar vi en Model S för 800,000:- på samma sätt så bör tillverkningskostnaden liggga på runt 250 300,000:- för att få en hälsosam och lönsam business. I Teslas fall är alltså enbart batteriet troligtvis ca 70% av tillverkningskostnaden. Pengar som går direkt till Panasonic.

För att Tesla ska börja tjäna pengar så måste man antingen höja priset på bilarna kraftigt (vilket troligtvis inte går) eller så måste batteripriserna ned rejält.

Det är denna ekvation som gjort att biltillverkarna inte stått i kö för att släppa elbilar.

#68
Mistro
2014-01-20 11:01

Vi får nog ändå fundera lite vidare på vad en sådan order innebär i "begripliga" siffror.
Artiklen nämner att Tesla har planerat att sälja 21000 bilar i år. Med 7000 celler i varje fordon så innebär detta totalt 147 miljoner celler/batterier.
Med andra ord är vi då väldigt långt ifrån det angivna antalet på 2 Miljarder.

Tror absolut inte på att Tesla har skrivit ett fast avtal på batterier för ca 13 år framåt. ( med bibehållen årsproduktion ) Någonstans i detta ligger det ett fel så vi kan nog inte vara helt säkra på att priset för varje cell landar på 25kr.

#69
Pi
2014-01-20 11:21

Swemba - företag går aldrig ut med vad dom betalar till andra företag för produkter .- det vill man inte exponera av konkurrensskäl. Det är normalt inte ens tillåtet enligt de avtal man har sinsemellan så det som uppges i sådana här sammanhang är med all säkerhet baserat på nån form av "marknadspris". Pressreleaser av denna typ har ingen koppling till "ekonomiskt trixande".

#70
KaptenOberkommandokk
2014-01-20 12:18

Det tycks ändå som att vi har kommit fram till att batterierna ÄR dyra - så dyra till och med att det förklarar varför elbilarnas slutpris blir så högt som det blir. Lägg därtill också kostnaden för elmotorn och all styrelektronik som överstiger kostnaden för en vanlig fyrcylindrig motor med automatisk växellåda och styrelektronik med bortåt 10 000 kronor. Dessutom kräver en elbil en helt annan grundkonstruktion, vilket i ett inledande skede i alla fall kostar mycket pengar. Sedan är det ju så enkelt att alla kostnader för forskning och utveckling måste läggas på bilens pris. Jag kan lova att biltillverkarna hade velat sätta ännu högre priser, men att det i ett säljperspektiv hade varit helt omöjligt.

Mistro skriver: "Ser faktiskt ingen anledning till att en elbil egentligen skulle behöva vara dyrare att tillverka än en Bensin/Dieselbil utan snarare tvärtom men alla skall ju leva."

Hallå! Vi har ju radat upp anledningar till varför elbilarna kostar så mycket som de gör.

#72
KaptenOberkommandokk
2014-01-20 14:00

"För e-Up så fanns tydligen utbytesbatteri för 45,000 NOK, ..."

Jo visst, det var Pi som "hade hittat en uppgift", men det lät nog som att den uppgiften var högst osäker. Jag hittade ju siffror igår som var från USA (typ tre år gamla uppgifter) och där talades om att ett 25 kWh batteri kostade bortåt 130 000 kronor i tillverkning och materialåtgång. Nu kan det ju ha hänt en hel del på den här tre åren, så visst kan priserna ha sänkts en del, men frågan är bara hur mycket. Sedan ligger det ju givetvis en osäkerhetsfaktor i att siffrorna var just amerikanska. Det kan ju vara billigare i USA att tillverka vanliga drivlinor än i Europa, till exempel. Men mer exakt än så tror jag inte vi kan få det med den information vi har nu. Men vi kan väl alla försöka att gräva vidare.

Siffrorna att elmotor och reglerelektroniken kostar runt 10 000 mer än en vanlig fyra med växellåda fanns på samma sida. Jag har så många gånger försökt få er andra att begripa att det är inte "bara en elmotor och ett batteri". Det är faktiskt oerhört mycket mer komplicerat än så. Titta ner under huven på elbil så ser ni att det myllrar av märkliga konstruktioner. Elmotorn är ingen "Jula-motor". En vanlig fyra med växellåda kan kosta så lite som 15 000 kronor tillsammans i tillverkningskostnad och materialåtgång (även om 26 000 ansågs normalt). Enligt Volvo är en vanlig motor väldigt enkel och billig att tillverka, så här har vi ju en bekräftelse på det. Vi måste ju också förstå att all den här tekniken är ny och tillverkas än så länge i väldigt små volymer. Allt är rätt naturligt. Om fem år kanske en E-Up kostar bara 35 procent mer än en vanlig Up.

Glöm inte heller att hela bilen ser annorlunda ut än vad som är fallet med en vanlig bil. Detta har också kostat att ta fram. Plus alla tidigare kostnader för forskning och utveckling. Om vi lägger ihop alla de här bitarna faller det sig självklart att elbilarna än så länge är dyra.

#73
Mistro
2014-01-20 14:22

Vi ( eller åtminstone jag ) är helt överens med "Kaptenen" om att det är klart att en bil blir dyr som tillverkas med delar som i sin tur är unika. Ingen motsäger detta men det som jag säger är att det inte behöver vara så.
En elmotor som tillverkas i lika många exemplar som en Bensin/Dieselmotor blir säkert inte dyrare och lägger man sedan till allt annat som behövs till en förbränningsbil så utgår säkert elbilen som "vinnare" då det handlar om byggkostnader. För kunden innebär det också fördelar med färre delar som går sönder på sikt.

Detta är dock inte bra för affärerna för en biltillverkare och därför motarbetas elbilen med alla medel.
Detta fenomen vill man sedan skylla på batteritillverkarna.
Det är ingen slump att elbilen är så dyr att vi skyr den som pesten. Om det tar 8-10 år att "köra in" merkostnaden enbart i form av bränsle så är det precis lagom tills att batteriet är dåligt och varför då åka elbil om det ändå inte är billigare? Vi tänker precis så som det är tänkt ifrån smartare hjärnor och det avspeglar sig också på våra vägar.

Den skit som tillverkarna har satt oss i och som har gjort dom stora skall nu VI betala för. Få har ju velat investera i något som leder till mindre pengar i framtiden och varför skulle man när pengarna ändå ramlar in?
Om och när elbilen väl får fäste,..ja vad skall då flera miljoner människor leva på? Tror ni att förbränningsmotorn utrotas de närmaste 50 åren? ...Nä,lovar er att de duktiga typer som har lurat oss i 100år nog skall överleva liksom alla de som idag arbetar i branschen.

Nä någon jävla dommedagsprofetia orkar jag inte med ifrån snyftarna som har skott sig duktigt på vår okunskap. Låt elbilen få vara ett alternativ till den vanliga bilen i fred så får framtiden visa hur bra den kan bli. Som sagt så måste någon betala ett högre pris i början och som bekant gör biltillverkarna det helst inte!

#75
PREVIA
2014-01-20 14:30

Toyota betalar 38 462 $ per bil till Tesla för elmotor elektronik och batteri, sedan tillkommer bara kostnaden för en bil att montera utrustningen i och försäljningskostnader transporter osv. Så visst blir elbilen dyr om inte batterikostnaden blir lägre i framtiden.Står att läsa här.
http://www.greenoptimistic.com/2012/05/09/tesla-motors-shares-drop-rav4/#.Ut0kDH986SM

#78
Pi
2014-01-20 15:00

Härifrån kom uppgiften om priset på E-Up-batteriet - http://www.abcnyheter.no/motor/2013/10/21/overpriser-vw-e

#79
Swemba
2014-01-20 15:12

@PI, om Panasonic går ut i en pressrelease och meddelar att man tecknat ett avtal med Tesla värt 50 miljarder kronor så påverkar det självklart kursen. Om det visar sig att affären bara är värd hälften så är det direkt brottsligt.

#80
Pi
2014-01-20 16:25

Swemba - vi blir nog inte överens om detta så vi kan nog avsluta den diskussionen men man avslöjar aldrig den faktiska kostnaden för denna typ av standardprodukter för sina konkurrenter.Sen framgick det väl inte om det var en pressrelease ifrån Panasonic eller hur denna information kommit ut.
Däremot var leifers länk till hur Tesla tänkt sig ta betalt för ersättningsbatterier intressant. Jag hade inte sett denna artikel utan bara en kommentar i en tråd som sa just 12.000 $ men nu måste man verkligen ifrågasätta det priset med dom förutsättningar som gällde.

#81
Datordoktorn
2014-01-20 17:37

Den här tråden har seglat iväg rätt långt ifrån vad den skulle handla om : plus och minus med E-up. Vad Tesla och övriga tillverkare betalar eller inte betalar för batterierna platsar knappast här. Ordning på torpet!

Dessutom, många teorier hit och dit om elbilar men hur många av er äger eller ens har kört en modern elbil? Och, innan frågan dyker upp, jag äger en Leaf och har provkört samtliga elbilar på svenska marknaden.

Många fattar inte totalekonomin heller men jag får en väldigt bra totalekonomi på min Leaf. 10 kr/mil i sparat bränsle och jag kör 3000 mil/år. Då har man råd med högre värdeminskning....

Nu...eUP! : Alla upar är ju väldigt välbyggda och trevliga bilar att köra. Mina minus på den är att den är lite för liten i baksätet. Jag tycker det är synd att de inte gjord instrumenteringen lite mer speciell i eUP. Sen gjorde de nog tyvärr batteriet lite för litet men förmodar att utrymmet inte räckte till mer.

På plussidan är det smidiga formatet, runtomsikten, den är pigg och lika tyst som Leaf (och i3). Kvalitetskänslan är solid, typisk WW. Välutrustad förstås. Den är verkligen i3´s absoluta motsats i mening att de inte vill sticka ut för mycket, att det ska skrämma iväg kunder.

Just den balansgången är ju svår, sticka ut för att sälja eller smälta in för att sälja, det är frågan?

#83
saabnisse
2014-01-20 20:26

Är det Uno som är igång igen?

#84
Swemba
2014-01-20 21:01

@Pi, det finns inget att vara överens eller ej om. Börsnoterade bolag är transparenta i sin ekonomiska redovisning. Bokslut m.m är publika handlingar. Det är inga problem att kolla upp exakt vad Tesla betalar för batterierna.

#85
Pi
2014-01-20 21:22

Ja du Swemba - bokslut är offentliga handlingar men där ingår t ex inte detaljerna i enskilda kund eller leverantörsavtal. I dessa avtal finns ofta inskrivet att man inte får offentliggöra t ex styckepriser. "Råkar" ha hanterat åtskilliga avtal under min yrkesverksamma tid och dessa var definitivt inte offentliga för kreti och pleti eftersom det kan röra sig om affärshemligheter. Revisorer t ex kan givetvis ha insyn men inte du och jag och inte journalister. Fast nu var det ju E-Up som skulle diskuteras och inte Teslas avtal som någon redan så riktigt påpekat.
Men Swemba - har du inga problem med att kolla upp Teslas inköpspriser på t ex Panasonic-cellerna så gör gärna detta och återkom så snart som möjligt med priserna så får vi svart på vitt.

#87
KaptenOberkommandokk
2014-01-20 22:20

"Helig ko" har leifer anklagat mig för att tycka om bland andra Mercedes, men jag tror bestämt att den verkligt heliga kon stavas Tesla ... Den måste försvaras med näbbar och klor. Till och med en partisk norrman kallas in som "vittne". Ska vi gissa att Tesla trots allt står bakom filmen - om än i smyg? Sedan plockar vi inte russinen ur kakan, leifer, utan vi håller oss till den europeiska förbrukningsmodellen. Och då vet du ju vilka siffror som gäller.

#89
KaptenOberkommandokk
2014-01-20 22:52

Jag erkände redan igår, leffe lelle, att faktorn var runt 2,4. Jag erkände också att jag faktiskt hade blandat ihop europeisk förbrukningsmodell och amerikansk. Jag - JAG! - har inga problem att erkänna misstag. Men du läste väl och begrep inte, som vanligt.

Och jo, du ligger på som iller till Teslans försvar. Minsta antydan till ifrågasättande och du flippar ur. Men inte heller det begriper du.

#90
Datordoktorn
2014-01-20 23:46

Japp, köpte min Leaf privat. Och kör väldigt mycket småsträckor dagligen, pendlar till jobb, skjutsa barn kors och tvärs. Det är hushållets enda bil. Snabbladdat har jag bara gjort ungefär 5 ggr i Sverige och kansek ett tiotal ggr i Danmark. Direkt när man kommer över på danska sidan inser man att problemet för elbilar inte är bilarna utan bristen på infrastruktur. Det i sin tur beror i Sverige på tafatta politiker och giriga energibolag.

Ursäkta utsvävningen, tråden ska fortfarande handla om eUP!
Sluta tjafsa om Teslas batterier, är ni så nyfikna på räckvidden, köp en Tesla! Det ska jag göra till hösten!

#91
Swemba
2014-01-21 07:52

@PI, nej vi vet inte exakt hur avtalet ser ut. Vi vet inte heller det exakta styckepriset. Vi vet inte avtalsvillkoren. Men vi vet att det är en affär värd ca 50 miljarder under fyra år. Det här är en mycket stor affär. Både Tesla och Panasonic har gått ut till press och aktieägare om detta. Säger man att den är värd ungefär 7 miljarder dollar under fyra år så är det vad den är värd. Då är den inte värd hälften.
I och med denna affär så vet vi att Tesla betalar ca 7 miljarder dollar för 2 miljarder battericeller, dvs ungefär 25kr per cell.
Så enkelt är det. Nog om detta nu.

#92
Pi
2014-01-21 08:02

Så det var inte så enkelt då Swemba att ta reda på det exakta priset - tyckte precis att du sa att det inte var några problem men nu är det inte lika enkelt längre.
Nåja - var och en är salig i sin tro och jag måste ju medge att denna tråd inte handlar om dessa priser.

#94
KaptenOberkommandokk
2014-01-21 08:57

Nej, leffe lelle, enligt den europeiska körcykeln blir det 2,4. Se, nu är du ju där igen, försvarandes Tesla med näbbar och klor. Hörde jag "helig ko"?

#95
caterpillar950
2014-01-21 09:01

Det är ju trist med bilar som e-up där man har en fossildriven bil som är lika som den eldrivna bilen, men den eldrivna bilen är dubbelt så dyr som bensinaren.
Det blir ju fruktansvärt svårt att övertala sig själv ekonomiskt att köpa elmodellen.
BMW:s i3 har ju ingen motsvarande ren bensinmodell, så om man vill profilera sig som miljövän så är ju den bättre för man ser ju direkt att den är speciell (för dom som inte bryr sig om totalekonomin).
Teslan lever ju på att den är prisvärd jämförd med konkurrenterna i samma prisklass, sen att den råkar vara elektrisk är ju bara en bonus.

Det är otroligt kul att läsa alla kommentarer, speciellt från alla fanboys (jag hör också förmodligen dit), det är ju precis som det var med apple, så fort någon skrev något negativt om deras produkter blev det ett drev mot dom.
Jag tror att det beror på att teslan representerar ett hopp om att verkligen vara ett reelt alternativ till bensin/diesel och dom som ser/skönjer det hoppet försvarar teslan med näbbar och klor. På samma sätt som apple var ett hopp att bryta dominansen från microsoft.

#96
Mistro
2014-01-21 09:08

Vad Tesla säljer sin teknik till Toyota för kan inte jag se vad det har att göra med vad batterierna m.m kostar i inköp. Givetvis vill Tesla också ha betalt för sin utveckling. Varför skulle de ge bort denna till konkurrenterna?

"Swemba" nämnde att kontraktet med Panasonic var över 4 år varpå min tanke åter dyker upp. Hur många bilar planerar Tesla egentligen att sälja under dessa 4 år? Lite snabbt räknat så räcker de köpta batterierna till ca 300.000 bilar ....får mig att känna att något inte stämmer!

Intressant med temat elbil som spargris som någon nämnde men jag undrar hur man räknar då? Med min matte går det inte ihop på något vis men så vet jag heller inte alla aspekter men det vore intressant att få veta mer, t.e.x skillnader i servicekostnader e.t.c
Den stora biten tror jag dock ändå ligger i andrahandsvärdet och det är nog tyvärr tveksamt om elbilen har ett högre sådant efter t.e.x 5 år. Om detta vet vi ju inget men om vi tittar på de få elbilar som finns ifrån -90 talet så kostar de flera gånger mer än sina förbränningskusiner. Tveksamt dock om historien upprepar sig med dagens "skenande" teknik!?

#97
Swemba
2014-01-21 10:29

@PI, försök inte trolla bort detta till att bli något annat än vad det var. Du skrev att du inte alls trodde på att Tesla betalade 50 miljarder kronor för 2 miljarder batterier, utan att den siffran var tagen ur luften och baserad på ett ungefärligt marknadsvärde.
Jag försöker förklara för dig att det inte fungerar så. Börsnoterade bolag kan inte gå ut med sådan information till sina aktieägare om den inte stämmer. Det är kriminellt!

Diskussionen är relevant för tråden då denna pressrelease indirekt faktiskt visar vad Tesla (på ett ungefär) betalar för batterierna till sina bilar.

Den visar att batterier är mycket dyra. I Teslas fall så dyra att de uppgår till runt 70% av tillverkningskostnaden, exkl R&D.

Det här visar också varför det är svårt att få ekonomi i elbilar med räckvidd som närmare sig den traditionella bilen. Tesla är inte direkt någon vinstmaskin, utan lever på riskkapital och försäljning av utsläppsrätter.

Med den här informationen så känns det ganska uppenbart att elbilar gör sig bäst som små citybilar med modest räckvidd, alternativt med räckviddsförlängare, eller som hybrid.

#98
KaptenOberkommandokk
2014-01-21 10:48

Swemba, det där var ett mycket bra inlägg! Ett tillägg, bara. Det är en sak att köpa en alla de här batterierna (som då kostar skjortan) - sedan skall de monteras ihop också. Och bortåt 8 000 små batterier låter sig inte monteras samman gratis.

#100
KaptenOberkommandokk
2014-01-21 11:10

Och du ska snacka om att leta upp siffror som stöder någons tes ...

#101
Pi
2014-01-21 11:50

Swemba - anklaga mig inte för att "trolla bort" nåt men jag upprepar att var och en blir salig i sin tro och vi kommer nog inte längre eftersom du anser att du har rätt och jag tycker att man inte skall ta pressreleasen som nån absolut sanning. Och tidigare var det så enkelt att få fram den exakta kostnaden för cellerna eftersom alla avtal företag emellan uppenbarligen var offentlig egendom enligt dig men nu kan du inte få fram dom visar det sig - vilket inte är så konstigt. Vilket var vad jag antydde och pressreleaser är inte förpliktande till speciellt mycket. De som bedömer företags marknadsvärden har nog helt andra källor som underlag för sin bedömning.
Men vi kan vara överens om att batteripaketen är dyra men att tro att t ex Tesla ger i stort sett samma pris för cellerna som man kan köpa dom för som enskild person - ja, då är man nog en aning godtrogen. Man kan f ö köpa konkurrerande märken för ca: 10 kr/cell som privatperson vilket kanske indikerar lite vad den verkliga kostnaden kan ligga runt. Sen sker det med all säkerhet dessutom en prisreduktion per cell under avtalstiden...
Men nu avslutar jag denna diskussion för min del eftersom den redan blivit alldeles för lång speciellt i en tråd om E-Up där vi redan fått en indikation på kostnaden för dess batteripaket i Norge vilket nog är en relevantare kostnad att diskutera i denna tråd. Och om du vill får du gärna sista ordet Swemba så varsågod.

#102
Swemba
2014-01-21 13:55

@PI, nu trollar du faktiskt. Jag har aldrig sagt att alla avtal mellan företag är offentliga handlingar.
Det blir bara löjligt om du försöker vifta bort detta som att det handlar om våra olika åsikter. Fakta är att för börsnoterade bolag så ÄR en pressrelease en absolut sanning. Om Panasonic går ut och säger att de tecknat en order med Tesla på 2 miljarder celler för 50 miljarder kronor så är det 50 miljarder Tesla betalar för dessa celler. Punkt slut!

Att manipulera börsen med falska uppgifter är kriminellt och har fällt många företag genom tiderna. Jag tvivlar på att det är något som Tesla eller Panasonic pysslar med.

Kan du visa mig var en "enskild person" kan köpa "automative grade lithium-ion battery cells" för 25 kronor styck? Det är inte direkt hobbybatterier vi pratar om här.

#103
PREVIA
2014-01-21 17:12

Mistro, nu är väl inte Tesla och Toyota konkurrenter när man skrivit på ett samarbetsavtal för att dra nytta av varans kunskaper , Toyota gör inga egna rena elbilar annat än RAV4EV som är ett samarbete mellan företagen . Toyota verkar luta mer åt att hybridbilar och har därför inte tagit fram några rena elbilar.
http://wheels.blogs.nytimes.com/2010/07/16/toyota-and-tesla-plan-an-electric-rav4/

#104
Mistro
2014-01-22 09:35

Förstår inte din kommentar "Previa",..jag skrev bara att vad Tesla säljer sin kunskap för till Toyota har inget att göra med vad batterierna i sig kostar. Oavsett sammarbete så är ju företagen konkurrenter och jag tycker att det säger sig självt att Tesla inte kan ge bort sin teknik.

#105
PREVIA
2014-01-22 18:37

Mistro, nu säljer väl inte Tesla någon kunskap till Toyota utan mera bara hårdvara. Toyotas elmotorer med permanentmagneter i rotorn är fortfarande 2-4 % effektivare än Teslamotorerna med kopparrotor , samma typ av motor som även EV1 har. Teslas motor är billigare att tillverka än Toyotas motorer då motorerna inte innehåller några sällsynta metaller. Fördelen med elmotorer med permanentmagneter har förutom bättre verkningsgrad varit att dom är kompaktare och har en bättre vridmomentkurva än den typen som sitter i Tesla.
Klart att Toyota vill att det går bra för Tesla när man likt Daimler köpt in sig i företaget och därför lät Toyota Tesla köpa Toyotas fabrik till ett överkomligt pris där Tesla bilarna tillverkas.
Kunskapen Toyota får av Tesla var av typen snabbare beslutsvägar inom företaget. Här om fabriken.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Factory#History

#106
Jes_
2014-01-22 18:41

Intressant läsning .. Men vänner!! Vad har det här med VW Up att göra?

#107
Shogun
2014-01-22 18:58

Up är inget intressant, en VW.......

#108
saabnisse
2014-01-22 19:13

Men nu handlar tråden om VW e-Up och det innebär att vi ska hålla oss till den.
Nu är det slut om Tesla osv.
Håll er till tråden!

#109
PREVIA
2014-01-22 21:31

Ja en e-Up måste man provköra, den vanliga Up tycker jag var en trevlig bekantskap och då blir det intressant att jämföra den edrivna som jämförelse.

#110
Datordoktorn
2014-01-22 22:02

En annan svensk biltidning provkör i senaste numret eup mot en vanlig up med samma utrustning. Resultatet på ekonomin kommer nog att bli en överraskning för många, dock inte för mig och andra elbilsägare.
Utan att avslöja för mycket så vidhåller jag vad jag alltid sagt, elbilens problem är inte ekonomin, inte heller bilens konstruktion eller räckvidd, utan enbart laddinfrastrukturen för en absolut majoritet av svenska bilägare.
Om man kör många korta sträckor i närområdet och kör mer än 2000 mil/år är elbilen en betydligt bättre affär än en vanlig bil.

#111
Hälsingen
2014-01-23 23:01

Det här blir nog bra.
Tyskarna har säkerligen också lyckats med det Toyota inte klarade med sin Prius: dvs.att bygga en bil som inte behöver återkallas två gånger i veckan pga bristande kvalitet.

#112
ELFI
2014-08-14 12:47

Tack till Vibilägare för ännu en super intressant test. Jag är en av dem som kör elbil senaste 8 år och har provkört E-up samt tycker att bilen är absolut värt uppmärksamhet eftersom det kan vara första bilen för majoritet folk som kör i stan upp till 10mil/dag och om man dessutom har möjlighet att ladda på jobbet eller i köpcentrum så kan man ersätta bränsle kostnad mot avbetalning för dyrare E-UP och dessutom spara pengar… vi sparar minst 30.000kr/år med elbilen jämfört med likadan konventionell bil… E-UP och liknande bilar är framtiden!
Skulle bara kommentera det som HÄLSINGEN skriver om Toyota Prius, snälla läs fakta först från massa olika källor, provkör Prius och sen kan du spotta på bilen… vi har haft 10 olika Prius bilar och vi har aldrig haft minsta problem med dem bilarna, aldrig vart stående, Prius har och bara levererar oavsett… att bilarna uppgraderas, omprogrammeras och att Toyota gör ”goodwill” åtgärd på bilen stärker bara ägarens tro i märke… konkurrenterna tyvärr erbjuder inte nåt liknande, dem spottar på Toyota och fakturerar sina kunder för likadan åtgärd…

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.