Bild
Nästa artikel

Nissan Leaf: Plus och minus

Webb-TV

Eldrivna Nissan Leaf blev Årets Bil 2011, men redan nu känns den lite omodern. Bilen har dock en smart fördel. Se filmen från vårt test.

 

De är dyra, de går inte att köra långt men de tros vara framtiden. Är det vettigt att satsa sina pengar på en elbil i dag? Vi har testat BMW i3, Nissan Leaf och VW e-Up.

Klicka på videofönstret ovan för att se filmen från testet av Nissan Leaf.

Läs hela testet i Vi Bilägare nummer 1/2014 som utkommer den 21 januari. Den som prenumererar får tidningen tidigare än så och till lägre pris.

I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment och all fakta. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning.

Diskutera: Vad tycker du om Nissan Leaf?

Taggar: Webb-tv, , Nissan Leaf

Kommentarer

#1
Datordoktorn
2014-01-17 09:22

Batteriet har inte bytt plats, ligger på exakt samma ställe som tidigare. Baksätet har alltid varit fällbart och hur man kan tycka att Nissan inredning känns billigare än i3:ans kartongbeklädnad av dörrarna är en gåta.

#2
Swemba
2014-01-17 09:37

Laddenheten satt bakom baksätet. Marianne kanske inte vill gå in på tekniska detaljer i det korta klippet? Poängen är dock att numera sitter "allt" under golvet vilket har skapat bättre utrymmen.

Har du suttit i en i3? Interiören känns allt annat än billig.

#3
Datordoktorn
2014-01-17 09:58

Laddenheten har flyttat in under huven som jag har förstått det hela. Marianne svamlade batterier bakom sätena redan när bilen var ny så nog borde hon hunnit omformulera sig.

Och jodå, har suttit i en i3, jag var otroligt sugen på en sån ända tills jag provsatt den i verkligheten. Och jag tycker verkligen att dörrarnas beklädnad känns som återvunnet papper armerat med halm. Tygklädseln är grov och stickig, rent obehaglig att sitta på. Men diskussionen om BMWn kanske vi ska ta på den forumsidan...

#4
KaptenOberkommandokk
2014-01-17 15:30

Här har vi det vanliga med aiatiska bilar, nämligen att de känns omoderna redan när de kommer ut. Klumpiga detaljer är en annan sak som går igen, generation efter generation. Asiaterna får aldrig till det som främst tyskarna med Mercedes i spetsen är mästare på: Design som håller, och då särskilt den interiöra designen, som håller ögat nöjt fortfarande bortåt 15 år, eller längre.

Att leasa batteriet, ja ... Men det blir inte så billigt. Visst, köp en Nissan Leaf Acenta för 271 690 kronor med batterileasing i stället för 340 990 kronor. Det låter ju jättebra. Men leasingen kostar FRÅN (!) 829 kronor per månad. Man sparar 69 300 kronor vid köpet, men på en tioårsperiod kostar batteriet 99 480 kronor - vilket ger en totalsumma för bilen på 371 170 kronor - alltså plus 30 180 kronor! Redan efter sex, sju år är du ikapp priset om du i stället köper bilen kontant rakt av - resten av tiden blir alltså en saftig förlust på dryga 30 000 kronor! Och hur blir det om du säljer bilen med batterileasing efter två år? Då måste väl den nya köparen överta leasingkontraktet? Eller? Begagnatpriset på bilen har ju då rasat betänkligt, men batterikostnaden tickar ju på utan pardon. Någon som vet?

#5
Rålle G.
2014-01-17 16:51

Fulaste frontpartiet alla kategorier på de senaste tjugo åren...

Annars är den säkert användbar för de som bara kör korta sträckor i stan.

#7
KaptenOberkommandokk
2014-01-17 19:03

Jag har ju sagt hela tiden att 199 km är max. Det står ju på självaste Nissans hemsida. Om Nissan inte har glömt att uppdatera informationen, vill säga.

Längst ner i länken http://www.nissan.se/SE/sv/vehicle/electric-vehicles/leaf/charging-and-battery/range.html (om inte annat) står hur man har räknat.

"Exemplen ovan är beräkningar av räckvidd vid olika situationer. Den faktiska räckvidden med Nissan LEAF är beroende av olika faktorer som hastighet, körsätt, användandet av AC/värme, topografi etc. Uppmätt räckvidd enligt NECD-cykeln är 199 km."

#9
KaptenOberkommandokk
2014-01-17 22:03

"I videon pratas det om att Nissan Leaf har en unik återvinning så fort man släpper gasen, undrar om det stämmer."

Men det har ju funnits ganska länge nu även på ottobilar, och jag är ganska säker på att denna "finess" finns även på andra elbilar - vore ju konstigt annars.

Att sedan 20 mil är klart bättre än till exempel 15 för i3 förklaras till stora delar med att Leaf har ett 5 kWh större batteri, och att elbilar i den här storleksklassen förbrukar strax över 1 kWh per mil. Visserligen verkar Leaf väga något mer än i3, men jag tror att vi kan bortse från det i sammanhanget.

#10
PREVIA
2014-01-19 21:59

Klart att Nissan säger att bilen har en unik återvinning när man vänder sig till bilägare som bara kört bilar med förbräningsmotor tidigare och som sällan har haft något återvinningssystem där man likt hybridbilar och elbilar kunnat lagra rörelseenergi för att senare återanvända enegin för framdrivning av bilen.

#11
timerbeltkiller
2014-02-19 11:36

In everyday use i3 and Leaf have about same range.
And closer to 120 km (summer)/80(winter) than 200.

To obtain 200 you would probably have to drive 40kmh on a traffic-free and level road and with a tail wind.

The advertised el-ranges are every bit as much a Pie-in-the-Sky as manufacturer claimed gasoline/diesel consumption.

Check EPA figures to see ones more close to real life.
For Leaf it is 75 miles = 121 km. Not yet existing for i3.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.