Nästa artikel
Nu höjs milersättningen – men inte för elbilar
Nyheter

Nu höjs milersättningen – men inte för elbilar

Publicerad 10 januari 2023 (uppdaterad 10 januari 2023)
Alla utom elbilisterna får mer pengar tillbaka för resorna med förmånsbilen.

Sedan den nya regeringens budget trädde i kraft den 1 januari gäller nya regler för reseavdraget – regler som kan bli ett bakslag för de som kör en eldriven förmånsbil.

För de som använder sin egen, privata bil i tjänsten har den skattefria milersättningen höjts från 18,5 till 25 kronor per mil – oavsett vilken biltyp det gäller.

För de som har firmabil gäller däremot andra regler. Här har milersättningen höjts kraftigt för dieselbilar – medan ersättningen för elbilar ligger kvar på samma nivå som tidigare.

De nya reglerna innebär att milersättningen för dieselbilar höjs från 6,5 kronor till 12 kronor. För alla övriga bränslen höjs beloppet från 9,5 till 12 kronor – medan elbilarna ligger kvar på samma 9,5 kronor som tidigare.

För de som laddar sina elbilar vid publika snabbladdare, vilket i vissa fall kan innebära en högre milkostnad än för fossila bränslen, kan det därmed innebära att milersättningen inte täcker driftskostnaden.

Den förra, socialdemokratiska regeringen ville ersätta reseavdraget med ett helt nytt system som skulle gynna de som åker tåg och buss. Det förslaget skrotades av den nuvarande moderatledda regeringen, som i stället behöll det gamla systemet men höjde avdragsbeloppen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 17 januari 2023 Snooker, så om jag förstår…
  • 16 januari 2023 Det var du som skrev att man…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.