Nästa artikel
Därför skrotas nya reseavdraget: ”Enormt dyrt”
Nyheter

Därför skrotas nya reseavdraget: ”Enormt dyrt”

Publicerad 29 oktober 2022
Moderaterna försvarar beskedet att det nya reseavdraget ska skrotas.

Det nya reseavdraget som skulle införas vid årsskiftet blir inte av. Det beskedet kom i förra veckan, trots att samtliga partier utom Sverigedemokraterna tidigare röstat för det nya förslaget.

Nu har de nya regeringspartierna plötsligt ändrat sig och backat från förslaget. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) försvarar beslutet med att det nya förslaget hade blivit för kostsamt.

– När vi har satt oss tillsammans och förhandlat budget, såg vi vilket enormt dyrt förslag som det här ledde till, säger hon till Sveriges Radio.

Högre nivåer

Det nya reseavdraget byggde på avståndet och inte på hur mycket tid som sparas med respektive ressätt eller vilket färdsätt som används. Tanken var att gynna den som inte jobbpendlar med bil.

Nu ska istället det gamla systemet finnas kvar, men med högre ersättningsnivåer än tidigare, och att det nya systemet skrotas är något som fått hård kritik från flera håll – bland annat 2030-sekretariatet som bildades för att stötta omställningen av transportsektorn.

”Sämre för statskassan, kommunerna, låginkomsttagare, jämställdheten och klimatet”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Vi Bilägare har sökt Socialdemokraterna för en kommentar kring Moderaternas besked.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (23)

  • 2 november 2022 Pi skrev: Oavsett hur det…
  • 2 november 2022 Oavsett hur det utformas, så…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.