Nästa artikel
Tung kritik mot sänkt bensinpris: ”Beklämmande”
Nyheter

Tung kritik mot sänkt bensinpris: ”Beklämmande”

Publicerad 21 mars 2022
Om bensin- och dieselpriserna sänks riskerar det att skicka in pengar direkt i den ryska krigskassan, enligt forskare.

Priset på bensin och diesel har aldrig varit så höga som under mars månad. Rysslands invasion av Ukraina gjorde att oljepriset rusade i höjden och det drabbar även svenska bilister.

Sedan tidigare står det klart att priset vid pumpen ska sänkas med 50 öre i maj, och regeringen har även presenterat ett förslag som sänker priset med ytterligare 1,30 kr/l från och med i sommar.

Förslaget möttes av hård kritik både från miljöhåll och från oppositionen. Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna har nu kommit överens om ett eget förslag som även Vänsterpartiet gått med på. Det går ut på att sänka bensin- och dieselpriserna med 4–5 kr/l genom att både sänka drivmedelsskatten och ansöka hos EU om tillfällig skattelättnad.

”Det är beklämmande att lyssna till hur partierna försöker övertrumfa varandra”

Både regeringens och oppositionens förslag kritiseras av Lars Calmfors som är professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN).

”Det är beklämmande att lyssna till hur olika partier, både till höger och vänster, försöker övertrumfa varandra i sänkningar av bensin- och dieselskatterna”, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.

”Moraliskt tveksamt”

Enligt honom är det moraliskt tveksamt att pressa ned priset på olja, som är Rysslands viktigaste exportvara, genom statligt stöd eftersom efterfrågan ökar.

”Det ökar Rysslands oljeinkomster och bidrar på så sätt till att finansiera Putins krig. Sveriges agerande har förstås liten effekt på världsmarknadspriserna, men om många länder gör som vi blir påverkan stor”, skriver han.

Även från andra håll är kritiken hård. Enligt forskare som tidningen Miljö & Utveckling talat med är regeringens förslag inte tillräckligt träffsäkert.

– Det är bakvänt att utforma ett styrmedel så att det motverkar sitt eget syfte. Då skickar vi pengar, på två sätt, rakt in i Putins ficka. Vi köper mer olja, och vi höjer priset, säger Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (33)

  • 23 mars 2022 Axa, Jag har tagit upp det…
  • 22 mars 2022 lsoderlund Mitt förslag till…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.